Списание „Икономика“ на 30 г. с поглед за следващите 30

  • 20 май 2019, 13:01
  • Автор Дарина Михалева
  • ГОДИШНИНА

Medium 30 %d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b8

Списание „Икономика“ даде трибуна на бизнеса да разкрие бъдещето на българската икономика за следващите 30 години. Изданието събра представители на бизнеса на стилно тържество, на което отбеляза 30-годишния си юбилей. Представители на едрия бизнес, банкери,  инвеститори с иновативни идеи, телевизионни продуценти уважиха тържествена церемония в зала „Джон Атанасов“ на София Тех Парк за годишнината на изданието. Списание „Икономика“ събра голяма част от най-успешните предприемачи и мениджъри в страната, чиито истории разказва на страниците си през годините на прехода.

Гостите на церемонията видяха и специално създадения за юбилея на списанието филм „Следващите 30“, в който едни от най-изявените предприемачи и мениджъри в България от различни браншове разкриха своята визия за развитието на българската икономика в секторите, в които работят, през следващите 30 години.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, председателят на Съвета на директорите на „Минстрой Холдинг“ АД проф. д-р ктн Николай Вълканов, изпълнителните директори на трите телекома – Александър Димитров (А1), Атанас Добрев (Виваком) и Джейсън Кинг (Теленор), банкерите Виолина Маринова, Петя Димитрова, Петя Славова, Левон Хампарцумян, изпълнителният директор на „Аурубис България“ Тим Курт, тв продуцентът Нико Тупарев, ПР специалисти, сред които Моника Станишева и Томислав Цолов, изпълнителният директор на винарска изба „Катаржина Естейт“ Цветелина Николова, изпълнителният директор на „Сименс България“ Боряна Манолова, шефът на БАИ Стамен Янев, председателят на БКО Стамен Ставрев,  председателят на УС на „Главболгарстрой холдинг“ инж. Калин Пешов, мениджърът за България и Северна Македония на Mastercard Ваня Манова, зам.-кметът на София Дончо Барбалов, Западно и Средноевропейският митрополит Антоний бяха част от гостите на юбилея на сп. „Икономика“. Създадено малко преди голямата промяна през 1989 г., изданието е стартирало като информационен бюлетин „Икономика и икономическо регулиране“. Но след 10 ноември бързо пораства и става „Икономика“ – месечно списание за теория и бизнес. То се превръща в своеобразен летописец на прехода към пазарна икономика, способна да се развива в условията на глобална конкуренция. Списанието е съвременник и наблюдател на промяната, има своя памет за събитията, надеждите, разочарованията, но и за реалностите и успехите.

За да отбележи годишнината, сп. „Икономика“ връчи юбилейни плакети на предприемачи и мениджъри, които през последните години водят промяната и работят за успешното развитие на българската икономика и пазар.От индустриалния сектор бяха отличени Николай Вълканов, председател на Надзорния съвет на „Минстрой Холдинг“, Тим Курт, изпълнителен директор и вицепрезидент на  „Аурубис България“, и Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на „Сименс България“. Те получиха наградите си от зам.-министъра на икономиката Лилия Иванова и Стамен Янев, председател на Българската агенция за инвестиции.Носители на плакети във финансовия сектор станаха Виолина Маринова, главен изпълнителен директор и председател на УС на Банка ДСК, Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка, Петя Славова, председател на Надзорния съвет на „Инвестбанк“, и Данчо Данчев, главен изпълнителен директор на „Дженерали Застраховане“.Те бяха отличени с юбилейни плакети, които получиха от председателя на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев. От 2015 г. списание „Икономика“ е партньор с най-голямата работодателска организация в страната в организацията на престижния конкурс „Мистър и Мисис Икономика“.„30 години списание „Икономика“ е синоним на качество в журналистиката, работейки отговорно, обективно и професионално. Списанието се утвърди като гласа на бизнеса и вече е лидер не само сред печатните издания като най-дългогодишното месечно издание след промените у нас, но и сред онлайн медиите. Сайтът Economic.bg е сред най-четените бизнес медии у нас, а пълното издание на списанието изцяло се публикува онлайн“, каза Боян Томов, изпълнителен директор на „Медия Икономика България“ – издател на списание „Икономика“.

Той получи специалното отличие на най-голямата работодателска организация у нас - Почетен златен знак на КРИБ, който се връчва за постижения.Боян Томов припомни и най-успешните проекти на списанието през годините. Конкурсът „Мистър и Мисис Икономика“ е най-емблематичното събитие, организирано от изданието, на което се отличават най-успешните хора в българската икономика от 1990 г. насам. Догодина „Мистър и Мисис Икономика“ също ще отбележи своята 30-годишнина. През годините статуетката „Рибарят и златната рибка“ на Ставри Калинов се превърна в символ на високите постижения на бизнеса.

На тържеството за 30-годишния юбилей на сп. „Икономика“ министърът на туризма Николина Ангелкова удостои Боян Томов с грамота за ползотворно партньорство в популяризиране устойчивото развитие на българския туризъм.Юбилейни плакети получиха и две дами, които работят в сектора на земеделието и промишлеността на храните и напитките - Цветелина Николова, управляващ директор на „Катаржина Естейт“, и Светла Боянова, изпълнителен директор на „Агрион Финанс“. Техните награди връчи главният редактор на списание „Икономика“ Невена Мирчева.

Министърът на туризма Николина Ангелкова удостои с плакети Зарина Генчева, изпълнителен директор на „Метрореклама“, и Стоян Ставрев, управител на „Българска консултантска организация“.

Вече трета година сп. „Икономика“ подготвя и специалното луксозно двуезично издание „Успешните компании“, в което досега са участвали над 250 работещи в страната фирми. Третото издание беше представено на церемонията за юбилея и вече е достъпно за широката публика. „Надяваме се и то да обиколи целия свят, така както се случи и с предишните издания, благодарение на търговските представители на България в чужбина“, допълни Боян Томов.Водещ на церемонията беше Димитър Павлов, а трио „Хипнотик“ се погрижиха за доброто настроение на гостите с ново модерно звучене на класически мелодии. 

Снимки: Списание "Икономика"