Стожерите на знанието в Европа

  • 26 септември 2019, 15:16
  • Автор Мария Димитрова
  • СВЯТ

Medium %d0%a5%d0%b0%d0%b9%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%b1%d0%b5%d1%80%d0%b3 %d0%b8%d0%b7%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%b4

Есента чука на вратата, а с нея всички ученици, студенти и преподаватели прекрачват школския праг, за да трупат знания и тази година. Септември е месецът, когато училища и университети отварят врати и приветстват своите нови и дългогодишни възпитаници. А да учиш в някои учебни заведения е истинска привилегия. Знаменитият Оксфордски университет във Великобритания или Сорбоната във Франция не престават да оглавяват класациите за най-престижните университети не само в Европа, но и в целия свят. Образование на най-високо ниво с лекции с някои от най-големите професори в различни области са част от визитката на тези стожери на знанието. Заедно с величествени сгради и древна история зад стените им - академичните заведения на Стария континент привличат висшисти от близо и далеч. С ехото от първия звънец ви представяме кратка извадка на някои от най-елитните университети в Европа, запазили във времето своя авторитет:

Петър Берон учи и работи в Сорбоната

Емблематичният Парижки университет, познат като Сорбоната, се е превърнал в символ и гордост за местните жители. Той се намира в Латинския квартал - целият населен с множество колежи и малки студентски кафенета. В началото на XIII век няколко църковни школи се обединяват и така формират един от първите университети в Европа.

Няколко години по-късно крал Луи IX, по съвет на своя духовник Робер дьо Сорбон, основава богословски Сорбонски колеж за деца от бедни семейства. Малко след това той се превръща в ядрото, около което се формира Университет на Париж. След студентските вълнения от 1968 г. учебното заведение е разделено на 13 университета, всеки от които е наследник на определени факултети и катедри. Дени Дидро, Анри Поанкаре, Жак Моно и Мария Кюри са сред знаменитите лица, изучавали наука и изкуства в Сорбоната. С него са свързани и 47 нобелови лауреати, както и 7 филдсови медалисти. В историческата сграда на Парижкия университет е работил Петър Берон, известен по това време като гениален учен, но беден преподавател. Французите, запленени от този академичен гений, му предлагат да приеме френско гражданство под името „Пиер Барон“, което обаче бащата на Рибния буквар отказва.

Айнщайн сред учителите в Цюрихския университет

С висока академична репутация се слави Цюрихският университет. Той е най-големият университет на Швейцария, както и сред 3-те най-добри такива в страната. Основан е на 29 април 1833 г. Най-големият факултет е философският, в който знания трупат почти половината от всички студенти - днес техният брой е около 25 хиляди.

Любопитен е фактът, че именно в знаменитото учебно заведение е учил, а по-късно и преподавал самият Алберт Айнщайн. Особено впечатляващ е и кампусът на Цюрихския университет, който представлява разкошна вила с вид на старинен замък с изглед към Цюрихското езеро, казват късметлии, докоснали се до него.

Невероятен замък на католическия университет в Льовен

Най-старият католически университет в света се намира в белгийското студентско градче Льовен. Основан е още през 1425 г. с благословията на пaпa Mapтин V. Днес неговата библиотека е сред най-големите атракции в града. Другата впечатляваща сграда, част от висшето заведение, е замъкът на семейство Аренберг. Интересен е фактът, че от красивата градина пред входа му през далечната 1783 г. се издига първият пилот с балон в историята.

Първоначално пoд oбщa aдминиcтpaция ce cъздaвaт двe пapaлeлни ceкции нa yнивepcитeтa - фpaнкoeзичнa и xoлaндcкoeзичнa. A oт 1970 г. имa два oтдeлни yнивepcитeтa - вaлoнcки и флaмaндcки. Във времето учебното заведение се утвърждава като мeждyнapoдeн цeнтъp нa филocoфиятa нa нeoтoмизмa. Учените от него представят повече патенти, отколкото който и да е друг университет в Европа.

Студентският химн е написан в Хайделбергския университет

Един истински ветеран в световната образователна история е прочутият 600-годишен университет „Рупрехт-Карлс“ или също познат като Хайделбергския университет. Основан е от княз Рупрехт I и херцог Карл-Фридрих през далечната 1386 г. и е най-старият университет в Германия. Славата на красивото градче Хайделберг като университетски център е в областта на медицинските и естествените науки.

Учебното заведение може да се похвали с цели 9 свои възпитаници, носители на Нобелова награда. Но преди да стигне до такова признание, в университета преподават само трима души, първите му студенти пък били завърнали се от Парижкия университет германски младежи. Изключително впечатляваща е библиотеката на „Рупрехт-Карлс“, която днес пази два милиона тома издания, в това число много ценни старопечатни образци. А в този стожер на знанието е написан известният студентски химн - Гаудеамус, изпълняван по целия свят, включително и в България на всички официални академични празници.

Над 9 века преподават в Оксфордския университет

Безспорно на челно място сред най-престижните учебни заведения в Европа винаги стои британският университет Оксфорд. Той е най-старият в Обединеното кралство и вторият най-стар действащ в света. Не се знае точната дата на основаване, но има доказателства за преподаване още през 1096 г. Това е едно от най-уважаваните и най-добрите британски висши училища, особено в областта на историческите и политическите науки. Днес заниманията за свободното време, които университетът предлага, са много на брой и изключително разнообразни.

Има над 400 клубa - по спорт, музика, литература, политика, драма, медия и много други. Често студентите на елитното заведение са привилегировани да видят и слушат лекциите на живо на изтъкнати личности като Далай Лама, Стивън Хокинг, Джони Деп и Шакира.