01
Брой

Брой 48, Юли-Август 2019

Обратно Новина Предишна

Стотици хиляди българи от цял свят на Роженския събор

  • 10 юли 2019, 16:46
  • Автор Михаела Благоева
  • АФИШ

Medium 4d5519c8 cd3a a665 1140x600

Рожен и Родопите ще са туптящото сърце на България от 19 до 21 юли, когато българи от цялата страна и от чужбина ще си дадат среща на поредното издание на Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“. Роженските поляни отново ще бъдат украсени с най-големия трибагреник от над 8000 кв.м. Тридневната програма на събора включва Национален фолклорен конкурс за певци, инструменталисти, народни танци, обичаи и словесен фолклор и мобилната музейна експозиция „Духът на Родопите“. Всеки ден точно в 12 часа ще се извива голямо роженско хоро.

Традиционни ястия, конни атракции, нестинари, надигравания, народни веселби, вечерни концерти са малка част от изненадите на тазгодишното издание на събора.

Отново ще има конкурс за автентична родопска мъжка, женска и детска носия и атрактивното й представяне. Съборът се организира от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ и община Смолян, в партньорство с община Чепеларе.

Пловдивските паркове стават киносалони

„Лятно кино в парка“ очаква пловдивчани и гостите на града през целия месец юли. До 31 юли парковете и зелените зони в града стават киносалони на открито. Под призива „Носете си нещо за сядане!“ пловдивчани ще се съберат отново заедно, за да се насладят на богата програма от европейски и български филми, както и гостуващи специално за събитието популярни звезди. Фестивалът за лятно кино ще превземе брега на р. Марица, Небет тепе, Стария град, Цар Симеоновата градина.

Гела кани на надсвирване с каба гайди

Гайдарското надсвирване в село Гела се провежда през първата събота на август на Илинденските поляни, когато се събират местните родове, за да се повеселят. Съборът събира хора от страната и чужбина всяка година. През годините участват изпълнители от Япония, Холандия, Унгария, Франция, Великобритания, Шотландия и др. Най-малкият гайдар, участвал в надсвирването, е на 5 години, а най-възрастният – на 85 години. Гайдарското надсвирване в село Гела има над 100-годишна история и е най-големият събор в района.

За него се готвят цяла година хората от селото и от околността. Най-важното условие за участниците е изпълненията да са на каба гайди. Надсвирването е с конкурсен характер и се провежда в три възрастови групи – до 14, до 20 и над 20 години. Жури определя победителя, но при колебания по отношение на първото място се прави повторно надсвирване с допълнителна програма.

Избират най-големия пъпеш в Българево

Празник на пъпеша вдигат на 4 август в село Българево. Посетителите ще опитат вкусни сладка и десерти от плода. По-сръчните показват как се прави карвинг, а децата рисуват върху пъпеши. Предвидена е богата фолклорна програма. Районът е известен с изключителните качества на пъпешите, които се отглеждат там.

Пъпешът е местен поминък на много хора. Празникът  е съпътстван от вкусна кулинарна изложба, на която сръчни домакини демонстрират изделия от пъпеши, а за децата са предвидени множество игри и забавления. Ще има надпревара за най-голям и най-сладък пъпеш, атрактивни конкурси „Мисис и Мистър пъпеш“ и „Най-голям пъпеш“, избират се още най-млад и най-възрастен производител.

Панаир на занаятите край стените на Троянския манастир

На 15 август изнасят чудотворната икона на Божията майка от светата обител

Ежегодно на храмовия празник на Троянския манастир 15 август се провежда 4-дневен Традиционен панаир на занаятите. Освен предмети на народните художествени занаяти гостите на панаира могат да си закупят практични керамични съдове за бита, да се забавляват на специално организираните атракциони и да се насладят на традиционна кухня. Мястото отново е около стените на Троянския манастир, както се е правило векове наред. Така се полагат основите на занаятчийския панаир, който впоследствие става един от най-големите панаири в Северна България. Тази традиция продължава и до днес. В парка на Националното изложение ще се организират арт ателиета с най-характерните за Троянския край занаяти – грънчарство, тъкачество, дърворезба. Всеки може да опита сам да изработи нещо самобитно и оригинално и да се докосне до духа на местните традиции. На  храмовия празник на Троянския манастир „Успение на Пресвета Богородица“ (15 август) се отслужва Божествена света литургия и се извършва литийно шествие – изнасяне на чудотворната икона на Божията майка от манастира. Гостите на панаира ще се насладят и на богата музикална програма с изпълнения на живо на български популярни и народни  песни.

Гeцoвcкo киceлo млякo с билки опитват в Разград

Пaнaиpът нa киceлoтo млякo и Фecтивaл нa нapoднитe тpaдиции и xyдoжecтвeнитe зaнaяти  ще се проведе в cъpцeтo нa Лyдoгopиeтo – Paзгpaд от 22 до 24 юли. Пpoгpaмaтa нa пaнaиpa традиционно включвa щaфeтa „Дa пpaвим тapaтop, a нe тepop“, кoнкypc „Kpaлицa нa пaнaиpa“, дeфилeтa и кoнцepти. Мaйcтopи ще покажат cвoитe yмeния пред туристите и гостите на града в oбyчeниe „пъpви cтъпки в зaнaятa“. Вcички yчacтници във фестивала дeфилиpaт пo глaвния гpaдcки бyлeвapд. Cлaвaтa нa гeцoвcкoтo киceлo млякo e в ocнoвaтa нa възoбнoвявaнeтo нa cъщecтвyвaлия вeкoвe нapeд пaнaиp.

B cъceднoтo нa Paзгpaд ceлo Гeцoвo cлaгaт cпeциaлни билки пpи пpигoтвянeтo нa киceлoтo млякo, тo e тoлкoвa гъcтo, чe кaтo ce oбъpнe cъдът, в кoйтo e пocтaвeнo, нe пaдa, paзкaзвaт cтapитe мaйcтopки нa киceлo млякo. Ha eжeгoдния пaнaиp нa киceлoтo млякo cи дaвaт cpeщa фиpми пpoизвoдитeли и диcтpибyтopи нa тpaдициoнния бългapcки пpoдyкт. Пpoвeждa ce и aтpaктивeн кoнкypc зa дoмaшнo пpигoтвeнo киceлo млякo и яcтия c нeгo.

Жеравна се стяга за тридневния фестивал на фолклорната носия

От 16 до 18 август ще се проведе международният фестивал на фолклорната носия в местността Добромерица край Жеравна. Всяка година събитието е в първата събота и неделя след Голяма Богородица. Всеки желаещ да присъства на фестивалната територия задължително трябва да е облечен във фолклорна носия - автентична, сценична или стилизирана).

Мъжете може да са в национални и четнически носии, както и в старинни военни униформи. Жените са в народни носии. Не се допускат предмети от съвремеността като фотоапарати, мобилни телефони, чанти и т.н. Допускат се вещи от началото на ХХ век. Разрешени са и фолклорни и традиционни носии за други народи и държави. Ако нямате носия, при входа на фестивала можете да си закупите или получите под наем. Входът е с платен пропуск.

Вкусни гозби и хубава музика на Миден и рибен фест в Каварна

През първия септемврийски уикенд ежегодно се провежда Миденият и рибен фест в Каварна. Кулинарните изкушения са овкусени с вино и пъстри концертни прояви. Майстори-готвачи от страната и чужбина показват кулинарните си умения и изкушават с гозбите си гостите на морския град.

Мидени и морски специалитети ще се предлагат в специални шатри в центъра на Каварна. Фестът е сред топ морските атракции на лятото, а музикалната програма е гвоздеят на вечерта. Празникът събира почитателите на рибните ястия и феновете на хубавата музика на едно място.