Събраха 100 000 лева за талантливи деца в риск

  • 18 март 2019, 12:36
  • Автор Дарина Михалева
  • БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ

Medium image 1115

Светещи фенери, огнено шоу и 700-метров червен килим отнесоха 200 специални гости в приказна атмосфера на 1600 м височина под звездите в Банско. Уникална благотворителна галавечеря, организирана от Fibank (Първа инвестиционна банка), се състоя на 23 февруари във ВИП шатрата на Бъндеришка поляна. Бляскавото събитие Гала благотворителна вечеря „Зимни легенди“ по повод провеждането на Световната купа по ски – мъже, в България прерасна в търг, подкрепен с томбола. Целта беше по време на събитието да се съберат средства в подкрепа на Българската спортна федерация за деца и младежи в риск. Общата сума, която каузата събра, е 101 200 лева.

На елегантната вечеря присъстваха клиенти и партньори на Fibank,  известни представители на бизнеса от България и чужбина и политическият елит. Сред звездните гости бяха също и петкратният носител на световната купа по ски алпийски дисциплини Марк Жирардели, Алберто Томба и други български и чуждестранни гости от световна величина. Величествена атмосфера, царствени декори и изтънчени детайли направиха от благотворителната галавечеря елегантно събитие.

На него присъстваха също младите надежди на България Алберт Попов и Камен Златков, италианецът Манфред Мьолг и американският шампион Тед Лигети. Гостът отвъд океана показа завидни актьорски умения по време на събитието като елегантно иззе функцията на водещия Бен Крос и изцяло пое комуникацията с гостите по повод наддаването за своите ски. И Мьолг, и Лигети лично донесоха част от своята екипировка, която превърна наддаването в истинско шоу. По-назад не остана и почетният гражданин на град Банско Марк Жирардели, който дари своя каска и лично обеща на спечелилата я дама да карат ски заедно в сърцето на Пирин. С този ангажимент Жирардели сериозно допринесе за набирането на 6-цифрената сума, която Fibank дари на Българската спортна федерация за деца и младежи в риск.

Организацията е създадена за осъществяване на дейност в обществена полза и е единствената по рода си спортна организация, получила лиценз от Държавната агенция за закрила на детето.

Сред уникалните артикули, за които гостите наддаваха с благотворителна цел, бяха също футболна обувка на аржентинската звезда на световния футбол Лионел Меси, дарена от Mastercard, картина на българския художник Вадо и трислойна метална стенна скулптура от известния поп-арт скулптор Дейвид Краков, дарени от Fibank, както и графика на твореца Кольо Карамфилов, осигурена от Diners Club International.

За настроението на гостите, домакините от Fibank се бяха погрижили с изпълнения на нежната музика на Хилда Казасян и нейния бенд. Взрив от аплодисменти предизвика също и изпълнението на Орлин Горанов и оперната прима Еделина Кънева и тяхната „Наздравица“ от „Травиата“. С музиката си те докоснаха всички присъстващи, които не оставиха чашите с вино недокоснати. Безсмъртната „My way“ на Франк Синатра, изпълнена от трио в състав от Орлин Горанов, Васил Петров и Еделина Кънева, впечатли гостите на благотворителната галавечеря. Атмосферата бе допълнена с фееричната красота на ансамбъла по художествена гимнастика. Изисканото 4-степенно гурме меню бе сътворено от носителя на две звезди „Мишлен“ шеф Реми Жиро.

Водещи на вечерта бяха холивудската звезда Бен Крос и очарователната Диана Любенова, които обявиха и томбола с награди, които бяха разиграни след закупуване на билети. В благотворителната томбола гостите спечелиха 17 специални подаръка, сред които: състезателен уиндстопер с автограф от топ състезателката ни по сноуборд Александра Жекова, лимитирана серия ръкавици с автограф от Кубрат Пулев, каската от сезон 2015-2016, с която Радослав Янков спечели Големия Кристален глобус, топка с автограф от „златното“ момиче Илиана Раева и други. На събитието присъстваха и артикули, дарени от Ути Бъчваров, Наско Сираков, Орлин Павлов, Мирела Демирева, Любо Киров и други знаменитости, голяма част от които лично присъстваха на вечерята.

Вечерта завърши с много настроение, като финалното изпълнение на Орлин Горанов на „All night long“ на Лaйнъл Ричи прерасна истински звезден концерт, в който с гласови данни впечатлиха и Бен Крос, и Диана Любенова, както и част от гостите, които не сдържаха емоциите си.

По време на предходната Световна купа по ски – жени, която се проведе в Банско през 2015 година, благотворителният търг събра 81 890 лв. в полза на талантите от  Фондация „Димитър Бербатов“. Сред участниците в събитието, предоставили лични предмети тогава, бяха Линдзи Вон, Лара Гуд, Юлия Манкузо и др.