Вдигат ударно черкви в Кюстендилско

  • 16 април 2019, 13:03
  • Автор Кирил Иванов
  • УПОВАНИЕ

Medium 6 2

Кметове в Кюстендилско се захванаха да довършат започнати преди години черкви. За два храма - „Св.Георги“ в близкото с. Ябълково, и „Св. Петка“ в центъра на с. Невестино, започнати преди десетилетия, ще бъдат осигурени средства по дострояването им, каза архиерейският наместник на Кюстендил отец Генадий Генадиев. Разчита се на средства и от Софийска митрополия.  Наред с дарителствата. Местните пък имат надеждата в новия Викариен епископ на патриарх Максим - Белоградчишкия епископ Поликарп, роден в Кюстендил. Дядо Поликарп има вече десетки служби в храмове в Кюстендилско. Живял е в дупнишкото с. Блажиево, свързан е и с Ресиловския манастир „Покров Богородичен“. Районът е в „приоритетите“ на владиката. Ще се отзовава и ще помага, коментират кметове в Кюстендилско и Дупнишко. Сега, за Великдена, миряните чакат епископ Поликарп на редица места да му целунат ръка и да го молят за съдействие по изграждането, ремонта или по спасяването на някой храм.

 „Ще бъде много трудно, но трябва да стане - тази година трябва да стане с двата храма в Ябълково и Невестино“, зарича се отец Генадий. Храмът „Св. Георги“ в с. Ябълково е започнат преди повече от 20 години. Куполът е висок 15-16 м. От настоятелството дори ползвали

тухли и материали на вересия

Поставени са и трите камбани, но са необходими още десетки хиляди лева за зографисването вътре. Местен зограф работил по стенописите над входа - доброволно, безплатно, хвалят го местните.

Първият камък на храма „Света Петка“ в Невестино пък е осветен и положен преди повече от 10 години. Светата обител е с около 200 квадратни метра площ  и се изграждаше изцяло от строителна група на общината и с осигурени от кметството пари. И под постоянния контрол и напътствия на кмета на Невестино инж. о.р. полковник Димитър Стаменков, бивш командир на Строителни войски-Кюстендил. От кметския кабинет Стаменков следи през прозореца сантиметър по сантиметър как се гради и довършва храмът. Но общината просто не може да се справи финансово. Последно са гласувани 15 000 лева за облицовка на пода.

Започната е и камбанария в двора

на купола е поставен кръст. Но вътре още не се служи. Общината вече не може да продължи сама.  И се обръща към архиерейското наместничество и Софийска митрополия за помощ и финансиране.

Същите неволи, но и емоции и очаквания има и кметицата на Бобов дол Елза Величкова. След повече от 10 години застой  работата по изграждането на новия храм „Св. Успение Богородично“ в кв. „Миньор“ в Бобов дол беше подновена.

Мира нямам

за тоя храм

няма да се спра, докато не завършим черквата. Напредваме, може би до есента...“, надява се кметът на миньорската община. Първата копка на черквата направили през 2007 г. дядо Николай, който тогава бил викариен епископ на тогавашния патриарх Максим, и кметът на Бобов дол преди десетилетие Йорданка Каленичкова (която сега е в екипа на Пловдивска митрополия, при митрополит Николай - б.а.). За завършването на храма се разчита основно на дарения - поне за грубия строеж. Кметът на Бобов дол Величкова имала и  наскоро среща с патриарх Неофит. Негово светейшество обещал лично да освети черквата в Бобов дол, като я завършат, каза тя.

Желанието на миряните за храмове е и в деветте общини в Кюстендилския регион. Нов храм „Успение на Св. Богородица“ градят от 2010 г. и в кюстендилското с. Нов чифлик. Параклисът на около 60 кв. метра е издигнат, покрит и измазан, изписан е и входът му. В кюстендилската галерия беше показана

иконата на Божията майка, предназначена за новата църква

Ликът на Дева Мария изографисал учителят живописец от Кюстендил Евгени Серафимов. Помолила го кметицата на селото Ема Малчева. Помагали му ученици от водената от него школа „Новите Майстори“, които обучава от години.  „Нов чифлик е място, където никога не е имало черква, и където тази черква е плод на сълзите и потта на едни много отрудени необикновени хора“, заяви при презентацията на иконата Серафимов. До една година ще има и иконостас в новоизградения храм в Нов чифлик. Разчита се на спонсори и дарители, но и на общината, на дирекцията по вероизповеданията и на Синода.

Общината в Кюстендил подпомага 10-15  храма по селата, казва архиерейският наместник на града отец Генадий Генадиев. Често на сесия на минипарламента се гласуват още и още средства - за черквата в строеж „Успение Богородично“ в с. Нов чифлик - 4 100 лева, за изграждания храм „Св. Великомъченица Неделя“ в Гърляно - 10 000 лева, за ремонт на покрива на черквата „Св. Димитър“ в с. Катрище - 500 лева. Бяха  отпуснати 10 хиляди лева за зографисването на храма „Възнесение Господне“ в Николичевци, който се прави от 2011 г., вече е издигнат и саниран отвън, а за зографисването му ще са необходими около 50 хил. лева, каза кметицата Спаска Методиева.

Според кмета на Кюстендил Петър Паунов е недопустимо да има село без действаща черква. И затова общината ще съдейства всякак, където вече се градят или ремонтират храмове.  Работният ден, както и празниците, на кюстендилския градоначалник започват с палене на свещ и с молитва в храм. При пълното спазване на канона и черковните правила. Както и на поста. Великденският пост и всичко преди и през Страстната седмица. Амин!