Величествените храмове на Европа

  • 16 април 2019, 13:28
  • Автор Мария Димитрова
  • СВЯТ

Medium %d0%a1%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b8 %d0%9f%d0%b5%d1%82%d1%8a%d1%804

Величествени храмове, катедрали и църкви векове наред са стожери на христовата вяра в Европа. Освен като пазители на духовността, много от тях са се превърнали в символ на редица градове, дори цели държави. На Стария континент откриваме огромно и безценно богатство на уникални със своята архитектура, размери и история свети места. В месеца на великденските празници ви предствяме най-емблематичните религиозни постройки в Европа.

„Свети Петър“ във Ватикана пази христовата вяра над 16 века

Пътувайки към Вечния град, в главата ни изниква прословутата фраза „Да отидеш в Рим и да не видиш папата“. Също толкова валидни биха били и думите „Да отидеш във Ватикана и да не видиш „Свети Петър“ - най-голямата църква в целия свят. Базиликата е разположена на десния бряг на Тибър, в близост до хълма Яникул и е едно от основните свещени места на католицизма.

Тук - под олтара, се намира гробът и тленните останки на Свети Петър - един от Божийте апостоли. Негова статуя краси централното помещение на църквата. Според мнозина монументът има чудодейна сила и безброй поклонници от цял свят докосват с устни бронзовия му крак. Самият интериор впечатлява с лъскавите мозаечни подове, богатата и пищна декорация от златни елементи, мрамори, дърворезби и барокови фигури. Базиликата пленява освен със своите мащаби, но и с изящните творения, дело на такива известни архитекти, художници и въобще хора на изкуството като Микеланджело, Бернини, Рафаело, Браманте, Перуци и др.  Днес на покрива се откриват статуите на Божия син и 11-те апостоли (без тази на самия Петър). Още в далечния IV век тук се е издигал християнски храм, затова мястото е пазител на християнската вяра повече от 16 века.

Батенберг дарява 6000 златни лева за „Св. Ал. Невски“

Отблясъкът на позлатените кубета на „Свети Александър Невски“ привлича погледите отдалече. А звънът на камбаните озвучава София в радиус от 15 километра. Най-големият изцяло завършен православен храм на Балканите е считан за символ на българската столица, както и за емблема на цялата страна. Сградата се простира върху площ от 3170 кв. м и побира 5000 души. Изграден е по предложение на Петко Каравелов, средствата за неговото построяване се отпускат както от държавния бюджет, така и от дарения на видни граждани.

Самият княз Батенберг дава сумата от 6000 златни лева. Интериорът на храма е уникален - впечатлява с великолепната си мраморна украса, със стенописите и 82 икони, дело на български, руски и чешки художници. Най-голям интерес предизвикват мраморният иконостас, царският и патриаршеският трон и амвонът. Друга ценност е мозаечното пано с цар Фердинанд и царица Елеонора. В подземието на храма се намира Криптата - с иконна сбирка, където могат да се видят шедьоври на иконописното изкуство.

По стъпките на Квазимодо в Парижката Света Богородица

Едно от най-великите постижения на готическата архитектура и символ на френската столица е катедралата „Нотр Дам дьо Пари“, по-известна като Парижката Света Богородица. Тя е построена на мястото на християнска базилика, която на свой ред лежи върху основите на древен римски храм.

През 1163 г. папа Александър III полага първия камък и в продължение на близо 2 века няколко поколения архитекти и строители работят по нея. Още отдалеч храмът приковава погледите с внушителните си размери - 130 метра дължина, 50 метра широчина и 69-метрови квадратни кули на три етажа.

Едни от най-зебележителните елементи са огромните камбани в южната част, като най-голямата от тях тежи 15 тона. Именно тук можем да извървим стъпките на известния герой на Виктор Юго – гърбавия Квазимодо. Катедралата има три портала – на Дева Мария, на Света Ана и на Страшния съд. Колкото великолепна е външността й, толкова великолепен е и интериорът й. Вътрешността изобилства от уникални витражи и ценни розетки от XIII век. „Нотр Дам дьо  Пари“ е свидетел на редица значими събития от живота на Париж. Тук през 1804 г. Наполеон I е коронясан като император.

„Саграда Фамилия“ - недовършеният шедьовър на Светото семейство

Повече от 40 години т.нар. „любим син на Барселона“ Антонио Гауди работи над своя най-голям архитектурен проект, за да увековечи завинаги Светото семейство за идните поколения. Една изключителна метафора на християнската вяра се издига величествено в центъра на Барселона.

Католическата базилика „Саграда Фамилия“ е едно от най-големите културни богатства не само на Испания, но и на цяла Европа. Тя се състои от три фасади: източна, посветена на рождеството на Божия син, западна – Страстите Христови, и южна – възхвала на името му, която е и най-голяма от всички. Всяка от тях има по четири кули, символизиращи дванадесетте апостоли.

Заоблената кула във форма на купол над апсидата е символ на Дева Мария. Четири големи кули, посветени на четиримата евангелисти, обграждат централната, най-висока кула, която е олицетворение на Спасителя. Някога в сградата имало училище, предназначено за децата на строителите, работещи по проекта. И до днес „Саграда Фамилия“ все още не е довършена, въпреки че строежът започва през 1882 г. Очаква се базиликата да бъде изцяло готова през 2026 г., превръщайки се в най-високата религиозна сграда в цяла Европа, достигайки 170 метра над земята.

„Христос Спасител“ - най-високата православна църква в света

Позлатените кубета на „Христос Спасител“ - символът на възраждащата се християнска Русия, отразяват своя отблясък във водите на река Москва. Храмът се намира непосредствено до Кремъл и е издигнат в чест на победата на руския народ над Наполеон. Основите на величественото творение се полагат през 1839 г.

Работата по издигането му се осъществява при управлението на императорите Александър I, Николай I, Александър II, Александър III. Църквата от XIX век не просъществува дълго, тъй като Сталин разпоредил тя да бъде взривена. Сегашният вид на „Христос Спасител“ е построен през 1997 г. в чест на 850-ия рожден ден на Москва. Указът бил издаден от първия президент на Русия Борис Елцин. Парите за храма се събирали от целия свят. За вътрешната украса и изографисването на черквата работили най-добрите руски художници и резбари. В края на 1999 г. новият „Христос Спасител“ е завършено копие на своя исторически предшественик. Храмът може да събере едновременно 10 000 поклонници, широк е 85 м и достига 103 м височина. Със своите грандиозни размери храмът се прославя като най-голямата православна постройка в света.

Над 600 години градят готическото чудо Кьолнската катедрала

Повече от 630 години продължава изграждането на неповторимия шедьовър на готическата архитектура и третата по големина в света катедрала - „Свети Петър и Света Мария“ в Кьолн. От 1880 г. до 1884 г. със своите 157 метра тя е най-високата сграда в света, но днес е изместена от катедралата в Улм. През 1164 г. император Фридрих I Барбароса подарява на града реликви на източните мъдреци – влъхви, поклонили се пред новородения Исус във Витлеем.

За да бъдат подслонени реликвите, местните жители започват изграждането на катедралата. В църквата има невероятни витражи и изключителни произведения на изкуството, включително златна скулптура на тримата библейски царе. В нея е и най-старото християнско изображение на Христос, изобразен разпнат и със затворени очи. Надхвърляйки шест милиона посетители годишно, тази уникална религиозна постройка е най-посещаваната забележителност в Германия.