Велико Търново празнува със звук, светлина, музика и зрелищна заря

  • 18 март 2019, 13:02
  • Автор Павел Стаменов
  • ПРАЗНИК

Medium material1 pic2

С пъстра програма Велико Търново ще отбележи подобаващо своя празник – 22 март, когато се навършват 789 години от славната победа на цар Иван Асен II над епирския владетел Теодор Комнин. Тогава е поставено началото на превръщането на Второто българско царство в един от хегемоните в Европа. Пъстра културна програма ще предложи Старата столица както на своите жители, така и на очакваните хиляди гости от цяла България, а и от чужбина. Целият културен календар през март е посветен на празника на града, а десетките събития са във всички жанрове на културата и изкуството – подготвени са концерти, изложби, представяния на книги, театрални постановки и др.

Кулминацията на тържествата ще е в периода 21-24 март

Във вечерните часове на 21 март в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ е големият концерт на „Биг Бенд Велико Търново“ и „Джуниър Биг Бенд“ към СУ „Емилиян Станев“. Сред гост-изпълнителите са известният кларнетист проф. Илия Илиев, музикантите Пламен Павлов и Иван Памуков, певиците Нора Караиванова и Маги Джанаварова.

Молитва към Бога в храма „Свети Четиридесет мъченици“

Празникът на Велико Търново започва с ранна сутрешна литургия в храма „Свети Четиридесет мъченици“. По традиция ще бъдат поднесени цветя на саркофага на цар Калоян, слово ще произнесе кметът Даниел Панов. Следва голямо общоградско шествие от Царевец до общината, начело на което ще са ученици, носещи портрети на благодетелите на града. Великотърновският общински съвет ще проведе тържествена сесия за присъждане на статута „Почетен гражданин“. В ранния следобед публиката ще бъде зарадвана от Любо Киров, Севдалина и Валентин Спасови, ще се извие и голямо хоро.

Неизменна част от празничната програма е големият стрийт парад, чието издание е двадесето поред.

Зрелищна заря над Царевец ще обагри небето над Старата столица

а фойерверките ще са съчетани с аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“. Прожекцията ще е в 20,00 ч. и ще може да бъде наблюдавана от площад „Цар Асен I“.

Навръх 22 март Царевец, църквата „Свети Четиридесет мъченици“ и Музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще са със свободен вход. Безплатни турове с беседи ще обхванат както средновековния столичен град, така и църквите в кв. „Асенов“.

23 и 24 март също са изпълнени с културни събития. Тогава във Велико Търново ще гостува Международният фестивал за анимационни филми „Златният кукер“, а прожекциите са подарък за малки и големи. Филмчетата ще бъдат излъчвани от 11,00 и 14,00 ч. в голямата зала на общината.

Фестивал ала „Хайд Парк“ на 23 март

Съботната вечер (23 март) е отредена за първото по рода си „Парти в парка“, включващо богата концертна програма, съчетаваща фолклор, поп и рок музика на живо с лазерно шоу и заря. Събитието ще бъде в парк „Марно поле“, а началото му е в 19,00 ч. Участници ще бъдат Атанас Пеев – каба гайда; група The Drivers, Джаз дуо „Хризантема“ (Румен Халачев - саксофон, и Радослав Тодоров - клавишни); търновската рок банда КОВУ; Ивелина Романова - акустична китара, вокал; Калоян Паунов - акустична китара, вокал; Розалия Желязкова и Виктория Георгиева - вокални поп и джаз изпълнения; BunyVerse & Stan wav (Петър Йорданов-Бъни и Станислав Спасов-Стенли).

Градът чака статут на историческа и духовна столица на България

Велико Търново чака своя официален статут на историческа и духовна столица на България. Предложението бе направено от инициативен комитет, в който влизат кметът на Велико Търново Даниел Панов и видни общественици.

Идеята вече е представена на депутатите от региона, които трябва да предложат законодателна промяна и да я внесат в зала.

Втората част от предложението предвижда датата 16 април да бъде обявена за официален празник – Ден на българската конституция. Именно 140-годишнината от приемането на Търновската конституция е поводът за родолюбивата инициатива, която вече има подкрепата на председателя на парламента Цвета Караянчева.

В Инициативния комитет влизат кметът и председател на Сдружението на общините в България Даниел Панов, Великотърновският митрополит Григорий, Нейко Генчев - общински съветник, собственик на издателство „Фабер“ и председател на Институт за приложна музеология, проф. д.и.н. Милко Палангурски - историк  и преподавател във ВТУ, Веселка Коева - адвокат и член на Висшия адвокатски съвет, Йордан Цветанов - адвокат, председател на УС на Фондация „Център за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“, д-р Иван Църов - директор на Регионален исторически музей - Велико Търново, проф. д-р Пламен Павлов - историк и преподавател във ВТУ, почетен гражданин на Велико Търново, проф. д-р Хитко Вачев – археолог, Венцислав Спиридонов - председател на Великотърновски общински съвет, бриг. генерал Пламен Богданов - началник на Национален военен университет „Васил Левски“, проф. д-р Христо Бонджолов - ректор на Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“, Даниела Минева - председател на Адвокатски съвет към Великотърновска адвокатска колегия, и д-р Иван Александров  - директор на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“.

„Велико Търново заслужава признанието „Историческа и духовна столица на България“. Един от най-славните периоди от историята на Второто българско царство е свързана именно с Търновград. От тук Асеневци и тяхната династия управляват 208 години българската държава. От тук България се превръща във велика сила през Средновековието и нейното влияние е огромно не само в политически и военен аспект, но и по отношение на православния християнски свят. Затова след Освобождението от 500-годишното турско робство Търново е считан за вечната столица. Така го нарича и Стефан Стамболов – големият български държавник. Затова тук е поставено началото на Третата българска държава, приета е първата конституция, поставено е началото на борбата за обединение на българските земи, прокламирана е Независимостта“, коментира кметът Даниел Панов.

„В продължение на седем века в представите на българина няма друга столица, освен Търново“, заяви проф. Пламен Павлов, един от най-популярните съвременни български историци. По думите му в мисленето на нашите национални водачи – Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Мамарчев, Каравелов, Раковски, Левски  и др. столицата на България е Търново. „Това потвърждават много книжовни и исторически паметници. Решението да имаме нов административен център – София, е взето пак в Търново и това трябва да бъде напомнено. Затова Велико Търново заслужава да има специален статут, който да бъде оформен законодателно“, категоричен е професорът. Според него това не бива да бъде само една почетна титла, а и да вменява някакви функции и да има разписани ясни цели - дали ще е по отношение на опазване на историческите и културните паметници, или за вземане на самостоятелни решения. „В България  съществува хиперцентрализъм, който остава въпреки 30-годишния демократичен модел. Определянето на Велико Търново за историческа и духовна столица е един от пътищата да се излезе от него“, подчерта проф. Павлов.

Народното събрание се завръща при корените си навръх 16 април

Народното събрание на Република България се завръща при корените си. Навръх 16 април, когато се навършват 140 години от приемането на първия основен закон на страната – Търновската конституция, парламентът ще проведе тържествено заседание във Велико Търново. Сесията ще бъде в Музей „Възраждане и Учредително събрание“ – там, където през 1879 година заседават първите български първенци, изработили Търновската конституция.

Тържествената сесия ще е кулминацията на тържествата, с които ще бъдат отбелязвани 140 години от приемането на Търновската конституция.

По време на заседанието ще бъде прието обръщение към българския народ. След сесията официалните лица и гостите ще преминат в шествие по централната улица на града, за да поднесат венци и цветя на паметника „Майка България“. Същия ден (16 април) Националният гвардейски оркестър ще покаже спектакъла си „Искри“, а вечерта ще приключи с тържествена заря проверка на площада пред Царевец и със спектакъла „Царевград Търнов - звук и светлина“.

На 15 април Старата столица ще е домакин на голяма научна конференция за Търновската конституция и действащия основен закон, в която ще участват водещи историци и юристи. Същия ден ще бъде открита и изложба „Дневниците на Народното събрание“ в Читалище „Надежда“. След това в Музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще бъде представена изложбата, посветена на изработването и подписването на Търновската конституция. Също там ще бъде проведено и тържествено заседание на Конституционния съд на Република България, а вечерта на 15 април в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“ ще има концерт на ансамбъл „Българе“, който ще е със свободен вход.