Враца е рай за авантюристите с 400-метрова скала и Божия мост

  • 18 март 2019, 12:23
  • Автор Петя Валинтинова
  • ТЕМАТА

Medium %d0%92%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b0   %d0%b1%d0%be%d0%b6%d0%b8 %d0%bc%d0%be%d1%81%d1%82

Чудни скални и пещерни форми от десетилетия дърпат любители на алпинизма, катеренето, спелеологията, планинските излети и преходи към Врачанския Балкан. На броени метри от изхода на Враца в посока Леденика е районът на древния проход „Вратцата“. Тук се намира и най-големият скален вертикал на Балканите - внушителната 400-метрова Централна стена, където са се случвали и се случват едни от най-сериозните нашенски катерачни дръзновения особено в разгара на пролетта.

Балканът предлага на професионалисти и аматьори незабравими прониквания в емблематичните пещери Барките 8 и 14, Беляр, Змейова дупка, Резньовете и Леденика.

За феновете на дивни пещерни и скални образувания задължителна дестинация във Врачанско през топлите месеци е Божият мост (или Жабокрек) между селата Чирен и Лиляче на около 15 км от общинския център. Висок около 20 и широк около 25 метра, естественият скален мост образува тунел с дължина 100 метра.

В района е и скалният манастир „Св. Иван Пусти“.  В самия храм гостите ще видят уникални икони и стенописи на вековна възраст. От скалите в близката проходна пещера извира вода, която изтича в малък поток. В миналото (а и сега) се смятало, че е лековита. Според разкази на монаси, болните били лекувани долу в пещера край водопада.

Ако пролетните месеци предложат дъждовни дни, за туристите, отправени към Враца, е задължително да посетят най-високия (непостоянен) водопад на Балканите – Скакля.

„Евъргрийн“ за всички сезони си остава, разбира се, емблемата на региона – пещерата Леденика. Около Ботевите дни във Враца (края на май и началото на юни месец) феноменът става концертна зала.