Язовирна кула с асансьор и 3D прожекции във вила „Армира“

  • 26 септември 2019, 14:28
  • Автор Дарина Михалева
  • КМЕТ НА ГОДИНАТА 2015-2019

Medium pic 401

Кметът на община Ивайловград Диана Овчарова спечели наградата „Кмет на гражданите“ за мандат 2015 – 2019 г. в раздела за малка община с население под 20 000  жители

- Г-жо Овчарова, община Ивайловград спечели приза „Кмет на гражданите“ в националния онлайн конкурс „Кмет на годината за мандат 2015-2019“. Какво означава тази награда за вас?

- Изключително съм щастлива, че вече втора поредна година гражданите на Ивайловград оказват своята подкрепа към мен, като кмет, и към Общинска администрация – Ивайловград, гласувайки за нас и присъждайки ни наградата „Кмет на гражданите“. Тази награда е доказателство за неуморния труд, който всички влагаме в работата си, за да превърнем Ивайловград в добро място за живеене, за старанието, което влагаме, за да върнем младите в родния град - да покажем, че в малките градове също има перспектива за бъдеще. Тази награда е признанието на гражданите към нашата работа и тя доказва, че очевидно сме тръгнали по прав път.

- По какъв начин общината работи в полза на гражданите? В посока по-добри условия за живот за тях? Колко е важен гласът на гражданите?

- И през двата ми мандата като кмет на община Ивайловград, винаги съм поставяла гражданите на първо място. Цялата управленска програма, с която стартирах през 2015 г., бе посветена на създаването на по-добри условия за живот на хората от общината. Извършихме ремонт и рехабилитация на важна част от уличната мрежа; подменихме амортизирани водопроводи, които създаваха изключително големи проблеми; продължихме създаването на нови зелени площи, детски съоръжения; оборудвахме детските градини и училищата на териториите на общината, внедрявайки нови съвременни технологии, които да стимулират образователно-възпитателния процес; успяхме да санираме 17 административни и жилищни сгради; създадохме общински предприятия, които да са в помощ на гражданите – Общинско предприятие „Спектър“, Общинско предприятие „Общинско горско“, Общинско социално предприятие „Социални услуги“ – всички те обслужващи цялата територия на община Ивайловград; чрез програмите, по които кандидатствахме, успяхме да осигурим работа на трайно безработни лица от групите в неравностойно положение; и това са само малка част от точките, към които се бяхме насочили. Именно защото гражданите ни сигнализираха за тях.

- Туристи от цял свят посещават Ивайловград. С какво градът привлича своите гости? Какъв туристически сезон отчитате?

- Ивайловград е дестинация, която в последните години буди изключителен интерес в туристи от цяла България, а и от чуждестранни такива. Градът, а и околните села имат подходящи условия за развитие на културно-исторически и селски туризъм, а той набира все повече посетители. През изминалата 2018 година Ивайловград отчита доста голям ръст по отношение на брой нощувки в местата за настаняване. Точният им брой е 13 067, докато, за сравнение, през 2010 година броят на нощувките достига едва до 3000. Можем да споделим и това, че през септември месец, когато организирахме осмото издание на Фестивала на традиционните поминък и занаяти „Кулинарното наследство на Тракия“, ръстът на посетителите и регистрираните нощувки в хотелите в Ивайловград се е увеличил почти двойно – над 2000 туристи са посетили фестивала, Антична вила „Армира“, Паскалева къща и Общински исторически музей, и то само в рамките на два дни – 7 и 8 септември.

Зачестиха и организираните посещения на ученици и учители от училища не само от окръга, но и от цялата страна.

- В края на миналия месец Ивайловград стартира мащабен проект за една от големите забележителности в района - Антична вила „Армира“. Какво включва той, как се финансира и кога ще приключи? Разкажете повече за намерението на общината да изгради нов подземен информационен център. Какво прави местната управа, за да развива туризма?                                

- Реализацията на този проект заинтригува изключително много посетителите на община Ивайловград. С този проект, за близо 8 млн. лв., възнамеряваме да увеличим в пъти посещаемостта на уникалната Антична вила „Армира“.

Новата инициатива предвижда недовършената от десетилетия язовирна кула да бъде оборудвана с асансьор, а на върха й да се разположи наблюдателна площадка с помещение за 3D прожекции. Планира се изграждането на нов подземен информационен център с помещения за галерия и ресторант, до който ще се стига чрез топла връзка със сегашния. Ще бъде построена нова защитна сграда над уникалните мозайки, под „покрив“ ще бъдат поставени останките от някогашните бани, а в съседство ще се направят пет павилиона, където туристите ще могат да наблюдават работата на местни занаятчии. Проектът предвижда ремонт и разширение на пътя, водещ до археологическия обект.

Новият проект предвижда допълването на мраморната колонада, както и осигуряването на допълнителен достъп до уникалната мозайка, в чийто медальон  е изобразена Медуза Горгона.

- От миналата година общината работи усилено в посока сериозни промени в администрациите чрез въвеждане на електронни услуги. До момента – по какъв начин това е оказало влияние на гражданите?

- Въвеждането на електронни услуги бе изпитание за служителите на администрацията, но и облекчение за жителите на Ивайловград. През изминалата година успяхме да въведем 10 административни услуги, като в тенденцията за използване на електронните административни услуги се наблюдава увеличение.

До този момент услугите, от които могат да се възползват онлайн гражданите, са:  издаване на удостоверение за наследници, издаване на удостоверение за раждане, издаване на преписи на удостоверения, издаване на удостоверение за семейно положение, издаване на скица на недвижим имот, издаване на удостоверение за липса на задължения и др.