За мен най-голямата награда е доверието на гражданите

  • 26 септември 2019, 14:24
  • Автор Цвети Василева
  • КМЕТ НА ГОДИНАТА 2015-2019

Medium pic 407

Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров спечели наградата „Кмет на гражданите“ за мандат 2015 – 2019 г. в раздела за голяма община с население над 50 000 жители

- Г-н Тодоров, бяхте избран за Кмет на гражданите за мандат 2015-2019 г. Какво е усещането да си Кмет на гражданите?

- Първо благодаря за тази награда, тя е голяма отговорност. За мен най-голямата награда е тази на гражданите и най-вече тяхното доверие. Защото в моята работа винаги съм се борил само и единствено за него, за тяхното доверие и да ги направя по-усмихнати и по-удовлетворени от начина, по който живеят.

- Вие винаги сте заявявали, че работите само за гражданите. Но кое е това, което ви мотивира?

- Това, което ме мотивира, са резултатите. Обичам да виждам резултатите в Стара Загора и когато се направи нещо хубаво, за мен лично е голямо удовлетворение. Всеки човек, когато работи, когато отделя от личното си време за дадена кауза, в случая  тази кауза е и моя работа, той иска да вижда резултатите. Хубавото на тази работа, за разлика например от парламентарната, е, че тук се виждат много явно резултатите и това ме прави щастлив.

- Вие сте един от първите кметове в страната, който контактува директно в социалните мрежи със съгражданите си. Това не ви ли натоварва, денонощно да отговаряте на въпроси?

- Така е натоварващо, но от друга страна пък, това е начинът  да осъществявам непосредствен диалог с хората, който за мен е много важен. Аз държа да обяснявам всяко едно свое действие и да съм в течение с проблемите, които поставят хората, за да мога да ги решавам по-ефективно. Обикновено знаете, че когато човек е на дадена позиция, той няма възможност да контактува с всички граждани. Затова социалните мрежи за мен са начин да контактувам повече с тях и да получавам навременна информация, да сверявам това, което се случва в администрацията и ако някъде нещо не работи, да го поправя. Няма как всичко да се изпълни, но се старая да направим колкото се може повече разумни неща.

- За какво не ви достигна времето в този мандат?

-  Ооо, със сигурност за много идеи. Аз съм човек, който непрекъснато мисли какво може да направи и подобри. Затова и се кандидатирам за следващ мандат.

- Винаги сте казвали, че младите хора са това, за което се борите…

- Трябва да помагаме на младите хора да се ориентират в живота - най-напред в училище, после в студентските години, после в работата. Ние се стараем да даваме посока и да ориентираме хората към онова, в което могат да се реализират най-успешно. Затова искахме в Тракийския университет да открием IT специалности и инженерни специалности, за да може младите хора да се насочат към този сектор, който в момента е с най-голям растеж и с най-добро заплащане.

- Създадохте Академия за даровити деца. Мислите ли, че те ще останат тук, в Стара Загора?

- И тя ще помогне много. Дори и да останат една малка част от тях, пак ще е богатство за града ни. Ние развиваме хора, не искаме да определяме животи, но искаме да им дадем бъдеще, образование, с което те могат да се реализират навсякъде и ние не бива да ги поставяме в капсула, която да ги затваря. Затова мисля, че ролята на общината е да подготви хората за живота и да даде перспектива. Оттам нататък къде ще се реализират е много индивидуално решение. Аз се надявам, че ще бъде в Стара Загора!

- Обявихте за своя кауза борбата за спасяването на комплекса „Марица-изток“. Един от мотивите ви бе, че 80% от работещите там са от община Стара Загора?

- Да, точно така е. За мен това е много важна кауза. Като се имат предвид европейските политики, ние трябва да защитим своя интерес, а не да ставаме заложници на спуснати решения.  Ние трябва да влизаме в темата много подробно, да защитаваме своя интерес. Дори да се предприемат определени мерки, те трябва да бъдат в един разумен период, например да се дадат 15-20 години на една икономика да се преструктурира. Това не може да стане нито за две, нито за пет, нито за седем-осем години. Това може да стане за 15 години.

- Кметуването пречи ли ви на личния живот?

- Старая се да не ми пречи. Винаги намирам време за личния си живот, защото и той е важен. На приятели, на половинка, на спортни занимания. Намирам и време да гледам футбол, засега само за това имам време.