Златишкият метох се върна към живот

  • 26 септември 2019, 15:08
  • Автор Иван Иванов, доктор по история
  • ПАМЕТ

Medium kmeta zlatishki metoh 2 now

Сградата на метоха в град Златица съхранява следи от времето на Българското възраждане и националноосвободителните борби в района на Средногорието. Постройката към църквата „Свети Великомъченик Георги Победоносец“ в града, която по архитектурни данни е от 30-те години на XIX в., от години беше в окаяно състояние и пред унищожение под тежестта на времето.

Днес тя е възстановена и отвори врати за посетители.

За съществуването на манастирска собственост в някогашния административен център на казата – Златица, се знае от XVIII век, когато тук пребивават йеромонах Паисий – авторът на История славянобългарска, брат му – проигумен Лаврентий, и монаси на Хилендарския и Рилския манастир.  През месец ноември 1834 г. османската власт издава тапия на български манастир за потвърждаване притежаването на имот в града. Години наред метохът в Златица е

служил за

килийно училище

а в двора му по-късно е построена и класна училищна сграда. В епохата на националноосвободителните борби и движения служи и за прибежище на Апостола на Свободата Васил Левски, който основава тук революционен комитет.

Дяконът на няколко пъти отсяда в Златица, като документирано в писма, изпратени до него в центъра на казата, е укриването му в града на 18 юли 1872 г. – неговият 35-и рожден ден.

По време на Априлското въстание някои помещения в метоха са

ползвани от османските

власти за затвор

По шиндите на една от тях са изписани с пламъка на запалена свещ десетки имена на съзаклятници от близките села. Архитектурна особеност на сградата е съществуването на таен изход от помещението за свещоливницата на първия етаж, от чийто под има проход с пет каменни стъпала към мазето на метоха.

Реставрацията на застрашената от рухване постройка на Златишкия метох беше отлагана години наред. Връщането й към живот стана възможно с подкрепата на „Аурубис България“ и родолюбиви граждани от региона. Медодобивният завод между Пирдоп и Златица традиционно подпомага проекти в Средногорието. Дейностите започнаха през 2017 г. и бяха завършени през юли 2019 г., в навечерието на 182-та годишнина от рождението на Васил Левски.

По оригинална технология на старите български майстори е изпълнена обмазката отвън и вътре по стените. Дървена порта в старинен стил посреща посетителите и гостите. В оригинален вид са запазени части от плетежа от пръти на стените. Възстановени са

дърворезбата на тавана във

формата на слънце

в гостната, свещоливницата, одаята, служила за спалня. В кухнята с два оджака и трапезария, както и в помощните складови помещения, с автентични предмети от Възраждането се разкрива социалната роля на метоха в онези години – приготвянето на храна за бедни и бездомни. В одаята на приземния етаж, служила за затвор, е пресъздадена обстановката, в която са държани бунтовниците. В съседната одая е показано килийно училище от 30-те години на XIX в.

Златишкият метох е вече отворен за посещения и може да бъде разгледан от всеки, който желае да научи повече за духовното развитие в Средногорието преди и след Освобождението и да се запознае с бита, в който са живели предците ни преди повече от век и половина.