Зоологическият рай на Стария континент

  • 17 юни 2019, 13:31
  • Автор Мария Димитрова
  • СВЯТ

Medium %d0%9f%d1%80%d0%b0%d0%b3%d0%b02  2

В сърцето на редица европейски градове се разхождат някои от най-екзотичните животни на планетата. Благодарение на прекрасните зоопаркове само на сантиметри от нас можем да видим невероятни екземпляри от далечни ширини. Горди африкански лъвове, гигантски слонове, снежнобели носорози и сибирски мечки привличат милиони посетители да се докоснат до магията на непознатите за тях животински светове. Лоро парк в Тенерифе, зоокътът в Прага или Лондон са част от тези уникални зоологически градини на Стария континент, които са дом на хиляди обитатели, които живеят в среда почти като естествената.

Шьонбрун - за първи път жираф стъпва в Европа

Освен с величествените дворци, вкусен „Сахер“ и прословутия Виенски валс, австрийската столица си е спечелила широка слава и със своята зоологическа градина. Зоопаркът Шьонбрун е на цели 267 години, което го превръща в най-стария такъв в света. Построен е през далечната 1752 г. със заповед на император Франц I. Истински фурор предизвиква паметното събитие, когато именно на това място за първи път жираф стъпва в Европа. В този момент петнистата украска започнала да се появява навсякъде и да оказва влияние върху модата в дрехите, интериора и аксесоарите. Всички се обличали с тази шарка.

Днес на територията на зоологическата градина живеят близо 500 вида животни от всички континенти. Освен екзотичните обитатели като африкански слон, сибирски мечки и бял паун албинос най-голямо впечатление правят Големите панди. Именно тук през 2007 г. се ражда първият техен представител на Стария континент. По време на самата разходка по обширните алеи покрай барокови сгради можете да се насладите на чаша кафе в прочутия Императорски павилион.

Над 300 папагала и уникално шоу с косатки в Лоро парк в Тенерифе

Най-музикалният и най-цветният зоопарк в света се намира на топлия Канарски остров Тенерифе. Лоро парк (loro – в превод от испански „папагал“) е разположен в курорта Пуерто де ла Крус и привлича милиони посетители всяка година заради своите внушителни аквариуми, градината с орхидеите и порцелановия музей с най-голямата колекция от папагали - в зеленината гнездят около 350 вида от тези пъстроцветни пернати.

Разположени са така, че посетителите да наблюдават живота им отблизо още от самото им излюпване. Безспорна атракция тук са и грандиозните шоу програми с тюлени, делфини, морски лъвове и косатки, както и най-големият пингвинариум на планетата. За да бъде средата им максимално близка до естествената, всеки ден специални инсталации произвеждат 12 тона изкуствен сняг. От бозайниците пък колоритни са шимпанзетата, горилите, ягуарите, тигрите, мармозетките, видрите, ленивците и сурикатите.

Лондон - царство на горилите и пеперудите

През 1828 г. в сърцето на Лондон врати отваря първата в света научна зоологическа градина. В нея са открити и първият терариум, аквариум и помещение за насекоми през XIX в. В Риджънтс парк живее първият хипопотам на Стария континент след Римската империя и най-големият слон, познат по това време – Джъмбо, чието име става нарицателно за всичко прекомерно голямо (включително самолет „Джъмбо Джет“). Днес тя е дом на над 20 000 представители на повече от 700 вида, сред които лъвове, жирафи, пингвини, тигри, маймуни и камили.

Благодарение на британските учени много редки или застрашени видове са запазени - например уникалните розови гълъби, които радват посетителите на британската зоологическа градина. Също така в нея могат да бъдат открити разнообразни сектори като „Царството на горилите“ и „Пеперуден рай“. Паркът разполага и със специална стая, от която посетителите могат да наблюдават как какавидите се превръщат в красиви пеперуди и където всеки има възможност да научи повече за цикъла им на развитие.

Савана, пустиня, джунгла и ледници в Пражкия зоопарк

Може би най-впечатляващият зоокът е Пражкият. Със своите 4200 животни и 600 вида от всички краища на планетата пленява всеки любител на фауната и флората. Разположен на няколко нива, по време на топлите месеци през годината работи лифт, който е сред големите атракции за възрастните и децата. Сред забележителните обитатели са гигантските костенурки и игуани, белите носорози, тибетските диви осли, гривестите лемури и китайските алигатори. Самите те не живеят в клетки, а са отделени от хората със стъклени прегради, ровове и огради. Уникални са и т.нар. „Индонезийски джунгли“, където орангутани се люлеят на дебели лиани, а в тропическите храсталаци се крият комодски варани.

В зоопарка в Прага ще се разходите по целия свят, минавайки през африканска савана, пустиня, планина, плато, блатата на Амазонка и дузина други региони по земното кълбо.

Полярни мечки и видри сред заснежената гора в „Рануа“ в Ровариеми

Далеч на север, сред дълбоките преспи и само на крачка от Дядо Коледа се намира най-северният зоопарк в света. „Рануа“ в градчето Ровариеми във Финландия приютява почти всички обитатели на Арктика – полярни мечки, северни вълци и сови, петнист рис, лосове и росомахи. Всички над 60 вида представители на северната фауна живеят сред заснежената гора – в среда почти като естествената. На това място всеки посетител може с часове да наблюдава как мирно спят северните мечета или пързалящите се по снега видри.

Омагьосана гора и шоу с делфини водят хиляди в Лисабон

С щедри дарения на кралското семейство и богатите граждани на Лисабон през 1882 г. е отворена за посетители зоологическата градина в португалската столица. Изобилието от повече от 2000 животни, красивите засенчени градини водят 800 000 туристи от близо и далеч всяка година. Една от най-големите атракции е невероятният спектакъл с делфини и морски лъвове, които радват малки и големи три пъти дневно. Паркът предлага и възможност да се насладите на храненето на пеликани, свободно летящи птици, представления със змии и гущери, както и така наречената „Омагьосана гора“. Зоопаркът разполага и с тераруим, както и кабинково лифтче за обиколка от птичи поглед.