300 пауна, кенгуру албинос, бели вълци са атракция край Бургас

  • 20 ноември 2019, 18:39
  • Автор Александра Петрова
  • ЦАРСТВОТО НА ЖИВОТНИТЕ

Medium 45368828 2094005584242822 4764517503328059392 n

Кръстьо Дъбов е сред щастливците, които са превърнали своето хоби в начин за препитание. Има две висши образования – „География и биология“ и „Мениджмънт“. През 90-те години на миналия век е бил преподавател в Руската гимназия в Бургас. Но любовта му към животните променя професионалния му път. С много труд и с подкрепата на своето семейство той успява да превърне една овощна градина край Бургас в истинско райско кътче, което преди няколко месеца получи лиценз за зоопарк. Кръстьо Дъбов разкрива пред Kmeta.bg  колко време му е отнело сбъдването на тази мечта.

- Г-н Дъбов, как се роди идеята да създадете частен зоопарк? Кога направихте първите стъпки в тази посока?

- Всичко започна с фермата за пауни, която създадох преди около 20 години. През последните години мога да кажа, че имам една от най-големите колекции от пауни в Европа и Азия. Това неусетно ни превърна в туристически обект. Така впоследствие ни беше предложено да развием този зоокомплекс и да го превърнем в Зоопарк Бургас.

Започнахме да работим по идеята и тази пролет бяхме напълно готови. Със собствени сили успяхме да се лицензираме. Вече имаме официален лиценз за зоопарк.

- Значи всичко в началото е започнало просто като хоби, продиктувано от любовта ви към животните?

- Точно така. Не съм създал фермата за пауни с някаква търговска цел. Започнах да я правя като хоби на територията на овощната градина, която имам. След това постепенно се разширихме и всичко се случи някак от само себе си.

- А трудно ли получихте лиценза? Какви критерии трябваше да покриете?

- Когато един зоопарк е лицензиран, това означава, че условията, които са създадени за животните и за самите посетители, са на нужното ниво. Критериите включват минимални площи за отглеждане на животните, начин на отглеждане, хранене, санитарни и медицински условия и много други. Около 3 години се подготвяхме за това лицензиране.

В момента, в който пристигна комисията, ние бяхме напълно готови и бяхме на супер ниво. За нас е чест, че получихме този лиценз. В България има много подобни места, които не успяват да покрият условията, докато ние успяхме. Нашата гордост е, че сме лицензирани.

- Споменахте, че имате най-богата колекция от пауни в Европа и в Азия. Колко птици отглеждате в момента?

- Видовете пауни, които съществуват в природата, са само два – зелен паун и индийски паун. Всичко друго са вариации – различни цветове. В момента при нас има 29 вариации, а бройката на пауните е около 320.

- А освен пауните, какви други животни има в Зоопарк Бургас?

- В момента имаме над 600 птици и животни общо. Станахме известни с бялото кенгуру албинос. Сега също имаме бебе албиносче, преди 2-3 месеца излезе от торбичката. Имаме и бели полярни вълци, които са единствените в България. Отглеждаме и платинени лисици, които също са единствени в страната засега. Посетителите могат да видят още маймуни, лемури, миещи мечета, носати мечета, щрауси.

Любимец на децата е ламата Мима, за която се шегуваме, че плюе за късмет. Коронованите жерави са много красиви. Имаме също двугърба камила, стадо бели елени лопатари, понита. Видовете животни и птици в нашия зоопарк са около 70 на брой.

Всички животни са много социални и добре настроени към посетителите. За разлика от другите зоопаркове, ние решихме да поставим пред огражденията на животните кофички с различни видове плодове и зеленчуци, за да могат посетителите да им дават храна, която е полезна, а не солети, чипсове и царевични пръчици.  А и така се получава непосредствено общуване между животните и хората.

При нас гладни животни няма, но те проявяват любопитство към посетителите и понякога вземат храна от тях, само за да общуват. Наблюдавали сме как пауните например вземат царевица от посетителите, но не я ядат, а я пускат настрана и после пак се връщат, за да вземат още. Просто искат да направят контакт.

- Вашият зоопарк е изграден на територията на овощна градина. Разкажете малко повече за това какви са условията, в които отглеждате животните?

- Само допреди няколко години можеше да се види една много красива картина – посетителите се разхождаха по поляна от райграс, след това минаваха между прасковени дървета, от които можеха да си откъснат плод.

Самите животни бяха между овошките и си хапваха свободно от прасковите. За съжаление дръвчетата станаха вече около 16 – 17-годишни и започнаха едно по едно да загиват. Затова в момента правим реконструкция на цялата тази площ, заменяме дърветата с паркова растителност. Все още имаме дръвчета в рамките на зоологическата градина, които продължават да дават плод, но не е това, което беше преди години.

Застроената площ на зоопарка е около 38 декара. Площите при нас са големи. Така например, ако за едно кенгуру са нужни 200 квадрата, ние сме осигурили половин декар. Навсякъде се ходи само по трева – и животните, и хората – няма бетон, няма настилки, няма стабилни сгради от тухли. Всичко е аранжирано с цветя и е направено с много вкус. Използвали сме само природосъобразни материали. Посетителите виждат, че в клетките сме оставили тревата. Запазили сме дори плевелите. Умишлено не сме ги премахнали, напротив, дори ги поливаме, за да създадем за животните среда, която да е максимално близка до естествената им и те сами да си направят укрития. Изградили сме навсякъде системи за оросяване.

- При вас се отглеждат и спасени животни, които са намерени и предадени от различни организации.

- Нашият зоопарк комуникира много добре с всички природозащитни организации. Бих казал, че всички те са ни приятели и когато има такива животни, които не могат да бъдат върнати в дивата природа, ние ги приютяваме, за да се грижим за тях до края на живота им. Това е много отговорна задача. В другите зоопаркове има табели, които информират, че там се отглеждат спасени животни. Ние не сме го направили, защото не смятаме, че това е някаква гордост. Правим го от сърце.  При нас има ято щъркели – 7 броя, които са със счупени и увиснали криле.

Те не могат да бъдат излекувани, затова ние си ги отглеждаме. Имаме и четири сърнички на различна възраст, спасени от фондации. Всички те са с рахит още от малки. При нас са и няколко ушати и забулени сови, които са с по едно счупено крило. Обикновено когато посетителите видят тези животни, решават, че грижите за тях не са на нужното ниво и затова изглеждат така, без да знаят, че те всъщност са били спасени и са дошли при нас в това състояние.

Другото, на което някои от посетителите реагират, е когато видят животни, които си сменят козината и линеят. Много хора не са компетентни и решават, че тези животни са болни. Всяко едно животно – без значение дали е птица, хищник или чифтокопитно – в един момент сменя оперението или козината си. В такъв момент животното изглежда проскубано. Например полярните вълци напролет отслабват много и линеят. Така е и с камилата, която си сменя козината, както и с елените. Затова някои хора решават, че за тях не се полагат грижи. Но ако дойдат през лятото или през есента, ще видят колко красиви са всички животни.

- Колко души се грижат за всички тези животни? Как се справяте?

- Нашият зоопарк е на самоиздръжка. Успяваме много трудно. Цялото семейство е ангажирано със зоопарка и отделно сме наели четирима души, които работят при нас. Всеки ден клетките на животните се почистват, сменя се водата, слага се прясна храна. Това са задачи номер 1. А когато ни остане време, правим разширения или преустройства на клетки и подобряване на интериора.

Засега успяваме, но най-големият ни проблем е, че нямаме никакъв бюджет и трябва да се справяме сами. Затова търсим варианти с нови атракции.

- Достатъчно популярен ли е вече Зоопарк Бургас. Успявате ли да привличате все повече туристи, след като получихте лиценз? Посещават ли ви чужденци?

- Да, интересът към зоопарка наистина расте. Още докато бяхме само ферма за пауни, имахме гости от Япония. Един японец дойде с преводача си и остана няколко дена. Искаше да научи всичко за отглеждането на пауните – разглеждаше, разпитваше, снимаше. Интересуваше се от селектирането на тези птици.

Към днешна дата ни посещават хора от цял свят. Работим с туроператорски фирми и когато дойдат круизни кораби, те водят туристи при нас. Освен това тази година Община Бургас разработи един „туристически пъзел“, в който бяха включени различни обекти и ние бяхме сред тях. Имахме си печат, подпечатвахме туристически книжки. За нас е гордост, че ние сме една от атракциите на града.

- Мястото, на което се намирате, и атмосферата, която сте създали, е много подходяща за детски празници и открити уроци. Има ли интерес от страна на училища към вашия зоопарк?

- Да, правят се подобни инициативи при нас. И се получава доста интересно, всичко е много непринудено, тъй като площите са достатъчно големи. Скоро отворихме още един детски кът, където 30 деца могат да се забавляват едновременно. Имаме идея в бъдеще да започнем да работим по-сериозно с Инспектората по образованието и РИОСВ-Бургас, за да организираме съвместно открити уроци и занимания на децата, свързани с животните и природата.

- През зимните месеци Зоопарк Бургас ще остане ли отворен за посетители?

- Работим без прекъсване целогодишно. Ще почиваме единствено на 31 декември. Променяме единствено работното време – през лятото работим до 19 ч., а през зимата затваряме в 17 ч.