Атанас Добрев и Теодора Петкова - „Мистър и Мисис Икономика“ 2019

  • 20 ноември 2019, 18:20
  • Автор Дарина Михалева
  • КОНКУРС

Medium %d0%90%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81 %d0%94%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b5%d0%b2

Главният изпълнителен директор на Vivacom Атанас Добрев и главният изпълнителен директор на „УниКредит Булбанк“ Теодора Петкова са носителите на престижните награди „Мистър Икономика“ и „Мисис Икономика“ за 2019 г. Конкурсът се организира за пета поредна година от най-голямата работодателска организация у нас – Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и сп. „Икономика“. Престижните отличия се дават за първи път на най-успешните бизнес лидери у нас преди 29 г.

Призовете – статуетките „Рибарят и златната рибка“, бяха връчени на 12 ноември на стилна церемония в София Тех Парк. В залата бяха премиерът Бойко Борисов, министри, депутати, посланици, представители на бизнеса. Министър-председателят приветства бизнеса и обеща да не вдига данъците. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев отчете ръст на инвестиции и заплати през годината, но призна за кризата за кадри. Издателят на сп. „Икономика“ пожела на бизнеса повече заводи и работни места.

Призовете на „Мистър Икономика“ и „Мисис Икономика“ за 2019 г. връчиха вицепремиерът Марияна Николова и финансовият министър Владислав Горанов. Носителите на двете най-големи награди са главни изпълнителни директори на организации, в които новите технологии в техния специфичен бизнес са фактор с определящо значение за лидерската им позиция.

Статуетката „Рибарят и златната рибка“ на Ставри Калинов ще ги подтиква към размисъл за постиженията, късмета и успехите и за преследването на мечтите. За Теодора Петкова наградата е екипна и е признание за труда на всички над 4 хиляди служители на „УниКредит Булбанк“, които се раздават, за да може банката да е подкрепящ бизнеса партньор. Всяка втора компания в България е клиент на тази банка. За нея това е първата значима награда, която получава на тази позиция. Атанас Добрев също прие статуетката повече като приз за успехите на компанията: „През 2019 г. брандът VIVACOM стана на 10 години, а през този период компанията инвестира близо 2 млрд. лв., за да е най-големият телеком. Инфраструктурата е важна и телекомите работят за цифровата инфраструктура, заедно с транспортната инфраструктура това са артериите на цялата икономика. Според него всяка индустрия трябва да се замисли за своята цифровизация. Смартфонът трябва да се използва за трансформация на бизнеса – и на вътрешните процеси, и на начина на общуване с клиентите“.

Тази година категориите в конкурса бяха 10, като победителите бяха избрани с гласуване от членовете на Управителния съвет на КРИБ. Освен големите награди, статуетки получиха и още бизнесмени.

В категория „Индустрия“ наградата получи изпълнителният директор на „Биовет“ Ангел Желязков.

Михаил Антонов, управител на застрахователен брокер „АВВИ“, бе отличен в категория „Финанси и застраховане“.

В категория „Търговия и Услуги“ приза спечели Йордан Чорбаджийски, търговски директор на „Черноморско злато“.

„Гопет Транс“ получи отличието в категорията „Транспорт и логистика“.

В категория „ИКТ и аутсорсинг“ беше отличен Ли Дзие, генерален мениджър на „Хуауей Технолоджис България“.

Носител на наградата в категория „Корпоративна социална отговорност“ стана адв. Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация, за своята инициатива „Национална класация - най-добрите болници“ (съвместно с Investor Media Group).

Адв. Наталия Димитрова, управляващ съдружник в адвокатско дружество „Димитрова и партньори“, получи приза в категория „Консултантски бизнес/услуги“.

В категория „Земеделие и хранителна промишленост“ наградата отиде при Иван Папазов, председател на Съвета на директорите на VP Brands International.

По традиция бяха връчени и три специални награди, които отидоха при:

„Кока-Кола ХБК България“ и нейния изпълнителен директор  Юрг Буркхалтер, Марина Вълканова, управител на „Минстрой Хотели“, и Стоян Ставрев, управител и собственик на „Българска консултантска организация“.

Церемонията беше излъчена по БНТ 1, а водеща бе любимото лице от ефира на националната телевизия Филипа Иванова. За настроението на гостите се грижеше популярната и чаровна певица Белослава.

Светът е в голяма задлъжнялост, харчим разумно

Бойко Борисов, премиер

Вие давате възможност на икономиката да расте.  Икономиката се развива с добри темпове, тази година са открити десетки нови предприятия. Държавата ще продължи да инвестира в инфраструктура, иновации и образование. Износът бележи ръст от 4%, в страната се изграждат десетки заводи. Дълго време през годините на прехода икономиката на страната ни е била в застой, но през последните десетина години вървим все нагоре.

Международният валутен фонд изнесе данни, според които светът се намира в най-голямата задлъжнялост в историята, възлизаща на стотици трилиони долари. България обаче харчи премерено.

Макар инвестициите в страната да се равняват на милиарди левове, бюджетът продължава да е с излишък.

България е добро място за бизнес и инвестиции

Кирил Домусчиев, председател на КРИБ

Мисля, че изпълняваме ангажимента си към министър-председателя Бойко Борисов, който поехме при срещи със синдикатите, за повишение с двуцифрен процент на заплатите. Надявам се все така България да е добро място за бизнес и инвестиции.

Нашите прогнози съвпаднаха с тези на правителството и имаме над 3,5% ръст на БВП. Имаме ръст и в износа, както и двуцифрен ръст на заплатите. Това, което не достига, е работна ръка.

Надяваме се партньорството между бизнеса, правителството и общините да продължи да се развива. И това, което постигаме през последните години, да продължим да го умножаваме.

Бизнесът и правителството да останат надеждни партньори

Боян Томов, издател на сп. „Икономика“

Без бизнес, без индустриалци, няма да има работни места, няма да има развитие. Именно затова дейността на бизнеса е важна както за правителството, така и за икономиката, но най-вече за обикновените хора.

Ако нямаше икономика, нямаше да има кого да награждаваме в този конкурс. Искам да благодаря на правителството, което допринася за реализирането на инвестициите, за отварянето на нови работни места, което е неразделна част от икономическото развитие. Тази година в списание „Икономика“ бяха публикувани материали за хиляди нови работни места и проспериращ бизнес. Бизнесът и правителството трябва да останат надеждни партньори, да допринасят за развитието на страната. Надявам се през 2020 г. да има повече инвестиции.