Фестивалът на оперното и балетното изкуство стана емблема на Стара Загора

  • 20 ноември 2019, 18:37
  • Автор Цвети Василева
  • СЦЕНА

Medium img 0707  1

Всяка година в края на ноември и началото на декември Стара Загора заживява с Фестивала на оперното и балетното изкуство (ФОБИ).  Вече половин век публиката се радва на уникални постановки с участието на световноизвестни оперни певци, балетисти и музиканти.

Първият специализиран форум за опера и балет в България е създаден през 1967 година като Декемврийски музикални вечери, а от 1973 година е преименуван като Фестивал на оперното и балетното изкуство. От 1974 до 1989 година в неговите рамки се провежда Националният преглед на оперното и балетното изкуство. Обществените промени след 1989 г. и пожарът в Операта през 1991 г. довеждат до три прекъсвания на фестивала през 1990, 2010 и 2013 година.

През годините на фестивалната сцена гостуват Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова, Гена Димитрова, Николай Гюзелев, Веселина Кацарова, Стефка Минева, Христина Ангелакова и много други. Макар и по-рядко в програмата на фестивала гостуват и чуждестранни оперни трупи: Пражката национална опера, операта от град Парма, оперни театри от Словакия, Полша, Румъния, също и Московският класически балет, балетът на Ленинградския театър „Киров“, Националният балет на Куба, Кралският балет на Дания и др. Веднъж на пет години (1974, 1979, 1984 и 1989) в неговите рамки е и Националният преглед на оперните театри, на който се отличават най-добрите автори, трупи, постановъчни екипи и изпълнители.

След опожаряването на сградата на операта през 1991 г. фестивалът е принуден да се върне към предишната си форма – с повече камерни и концертни прояви. През 2000 г., с оформянето на площадката за спектакли на Форума „Августа Траяна“, ФОБИ е преместен през летните месеци. Тези трансформации водят и до прекъсвания през 2010 и 2013 г. С възстановяването на сградата на операта през 2011 г., ФОБИ отново възстановява обичайния си период на провеждане през ноември-декември.

Тази година организаторите от първия извън столичен оперен театър – Старозагорската опера, с активната подкрепа на Община Стара Загора, са се постарали да включат в програмата на фестивала пъстър калейдоскоп от събития, които представят някои от най-интересните музикално-сценични събития през последната година. Петдесетото издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство (ФОБИ)  се провежда от 22 ноември до 7 декември. Програмата му  впечатлява със селекция на уникални спектакли, оперни и балетни премиери, отбелязване на знакови годишнини, международно участие, изложби и срещи с публиката. Характерен момент е и акцентът върху старозагорските представители на това изкуство.

С Балканската премиера на „Африканката“ от Джакомо Майербер се дава началото на фестивала. „Една опера, за която чакахме три години, за да дръзнем да я направим“, обяснява директорът на Операта Огнян Драганов. Спектакълът е копродукция на Старозагорската опера с Дойче Опер – Берлин. Оттам са и дарените 850 костюма за постановката. Режисьор е Вера Немирова, участва и част от постановъчния екип на Дойче Опер. Вера Немирова разказа, че е режисирала „Африканката“ през 2015 г. в Берлин, както и интересни моменти около заглавието и либретото. Операта се поставя за пръв път не само в България, но и на Балканите. 

Общо три са оперните спектакъла в програмата на фестивала. На 27 ноември гостува Опера Балтик от Гданск, Полша, със спектакъла „Таис“, а Държавна опера Пловдив ще закрие фестивала с операта „Фалстаф“ на Джузепе Верди.

Балетната трупа на Старозагорската опера, която чества 70-годишен юбилей, ще се представи с премиерата на  „Шопениана“ с хореограф Снежана Дескова и балета „Ромео и Жулиета“ на 5 декември.

Националният симфоничен оркестър на консерваториите в Италия ще изненада публиката с концерт „Непознатият свят на операта“, включващ рядко изпълнявани увертюри и музикални фрагменти.

Специално внимание е отделено на 50-годишната сценична дейност на старозагорската оперна прима Стефка Минева. На 30 ноември в нейна чест ще има оперна гала, под диригентството на Владимир Бошнаков. Срещата на публиката отблизо със Стефка Минева ще се състои непосредствено преди празничния концерт. На нея ще бъдат прожектирани избрани кадри от Златния фонд на Българската национална телевизия. Още три годишнини са във фокуса на тазгодишната програма. По повод 120 години от рождението на Панчо Владигеров на 29 ноември ще има концерт на Академичния симфоничен оркестър на НМА „Проф. Панчо Владигеров“. С прожекция на спектакъла на операта „Набуко“ от Джузепе Верди - телевизионна продукция от фонда на БНТ (1983),  на 1 декември ще бъде изразена почитта към основателя на ФОБИ – диригента Димитър Димитров (1929-1999).

 Специално събитие на 3 декември с представяне на книга и документален филм, е посветено на 100 годишнината от рождението на един от „строителите“ на българските оперни театри и симфонични оркестри Руслан Райчев.

Райската ябълка е част от знамето на Хрищени

„За да сте здрави и засмени - яжте райски ябълки от Хрищени!“ Това е девизът на китното старозагорско село Хрищени, в което тази година за тринадесети път ще се проведе Празник на райската ябълка. Повече от 80 години жителите на селото отглеждат в дворовете си екзотичния южен плод.

Според една от версиите през 1939 г. местният свещеник Николай, който бил приятел с главния овощар на Борис III, донася в селото първите 16 дръвчета. Според друга пак местен жител през 1940 г. донесъл фиданки, които облагородил и раздал на съседи. Днес мераклиите да отглеждат от божествения плод се снабдяват с фиданки от разсадника в Николаево.

Организатори на единствения по рода си Празник на райската ябълка у нас са Кметството и Народното читалище „Стефан Генчев – 1901 г.“ в село Хрищени.

И тази година на площада ще се съберат гости от близо и далеч. Най-интересната част от празника обаче са конкурсите за най-голям добив, най-едър плод, най-пивка ракия и изложбата-базар „Произведено в Хрищени“.  „Стараем се всяка година празникът да бъде още по-цветен, ярък и пъстър.  Нашите гости ще могат да си закупят различни сортове райска ябълка, както и много продукти, направени от вълшебния плод – сладка, сладкиши, ракия, дори и компот. Ще има и базар на производители от с. Хрищени – световноизвестната лютеница, ядки, халва, чипс и др. Богатата програма на празника е от самодейни състави от близо и далеч“, разказва кметицата Радка Желева. Тя се надява празникът да става все по-познат и интересен за туроператорите.

Повече от 150 са дърветата в селото, има почти във всеки трети двор. Екзотичното растение произлиза от семейство Абаносови. Райската ябълка за доста хора има странен вкус, но плодовете й имат богат и ценен химичен състав - калий, магнезий, желязо, калций, фосфор, манган, мед, йод. Съдържа провитамин А, както и С, Р, В1, В2, Е, пектинови вещества, глюкоза и органични киселини. Заради тях днес се използва за лечение на настинка и кашлица, анемия и стомашно-чревни нарушения, разранени венци, диабет, заболявания на щитовидната жлеза.