ГЕРБ загуби контролирано на някои места

  • 20 ноември 2019, 18:06
  • Автор Нина Александрова
  • ПОГЛЕД

Medium ks

Кънчо Стойчев e български социолог. Роден е през 1960 г. в София в семейството на писателя Марко Стойчев. Завършва социология в СУ "Св. Климент Охридски". През 1991 г. заедно с Андрей Райчев основава ББСС "Галъп Интернешънъл" - агенция за социологически изследвания. След закупуването на 34% от "Тейлър Нелсън Софрес" (1998), ББСС става партньор на TNS - третата по величина компания в информационната сфера в глобален мащаб. Един от основателите на КРИБ, член на Управителния съвет. Председател и член на Съвета на директорите на Фондация „Братя Мормареви”, активен в насърчаване развитието на литературата и създаването на филми за деца. Кавалер на Ордена за национални заслуги (Chevalier dans l’Ordre National de Mйrite), връчен му от президента на Френската република за изключителни професионални постижения.

 - Как тълкувате резултатите от местния вот? Какво спечелиха и какво загубиха партиите?

 - Това бяха опорочени избори, загубихме всички граждани. Отдавна изборният процес не е честен у нас, но сега бе премината една граница, която всъщност генерално изкривява вота. Развратът е пълен, всички партии участват в него, но водещата роля е на управляващите. И докато при останалите става дума главно за купуване на гласове, то ГЕРБ използва масирано и корпоративен вот, и сплашване, и фалшификации. Изпълнителната власт не осигури честност, контрол и равнопоставеност.

Затова и не искам да коментирам резултатите.

- Избирателната активност традиционно беше много ниска. Конкретно във Варна е била най-ниска от всички избори до момента. Отвратени ли са хората, не вярват, че техният глас може да промени нещо?

- Отвратени са и не вярват в изборите, международно изследване показа, че над три четвърти от българите не вярват в порядъчността на вота.

- Появиха ли се нови конфигурации по места и как ще се отразят те на политическата ситуация в бъдеще, примерно на едни следващи избори?

- Прогнози могат да се правят само за общества, в които има ред и закони. Видяхме, че у нас не е така. Когато и където демокрацията е изнасилвана, то научните проучвания не работят. Точно както не работят и в недемократичните страни.

- Кои хора гласуваха за Мая Манолова? Как интерпретирате резултатите й на втори тур в София?

 - Вторият тур в София за пръв  път разкъса оградата между сини и червени и това е най-важното от тези опорочени избори. Манолова привлече  близо 100 хиляди гласа извън БСП, а ДБ - близо 40 хиляди червени гласа, което направи възможни 8 районни кмета за тях, което е пробив. Сами те имаха потенциал за двама-трима. Хората спонтанно и отдолу се обединяват срещу безобразието.

 - На какво се дължат загубените гласове на ГЕРБ в някои градове?

 - ГЕРБ до голяма степен загуби контролирано на някои места, за да доизчисти цветановисти, а и от „кумова срама“ - за имитация на демокрация.

- В София превес по райони има т.нар. „градска десница“.

- Не, няма превес - повечето райони са в ръцете на ГЕРБ. Става дума само за пробив - 8 за ДБ, 2 - за БСП, тоест общо 10 от 24.

- Имате ли неофициални данни колко пари са дали партиите за купуване на гласове?

- Официални не може и да има! За двата тура порядъкът е стотина милиона. От около 50 лв. средна цена на глас сега се стигна до 109 лв. средна цена. На места се регистрират над 200 лева.

- Как може да се преодолее контролираният вот?

- С тази изпълнителна власт не може да се преодолее.

- След изборите  Румен Радев инициира среща с ръководството на ЦИК, органите на реда, с парламентарно представените партии за прозрачността на изборния процес. Ще доведе ли това до позитивна промяна?

- Ще е полезно и необходимо, но прелом няма да има.