Избирателите казаха: Не бъдете арогантни

  • 20 ноември 2019, 18:09
  • Автор Антоанета Петева
  • АНАЛИЗ

Medium boryana dimitrova1

Боряна Димитрова е управител на „Алфа Рисърч“. Тя е социолог с дългогодишна практика в социалните и политическите проучвания. Ръководител на електоралните и социалнополитическите изследвания на „Алфа Рисърч“, с многобройни публикации в български и чуждестранни издания. Доктор по социология, специализирала политическа и електорална социология в CNRS, Франция,  и нови методи в социалните науки в Йейл, САЩ.

- Г-жо Димитрова, какъв урок дадоха избирателите на отминалите местни избори?

- Едни са уроците във Велико Търново, Монтана, Бургас, други – в Русе и Благоевград, а съвсем различни в общини като Несебър, Банско, Созопол… Ако все пак трябва да посоча една поука, тя е в посланието „не бъдете арогантни“.

- На първия тур бяха преизбрани досегашните кметове на Бургас, Велико Търново, Монтана, Кърджали, Стара Загора, но и кметът на Несебър, който бе арестуван 5 дни преди вота. Кои кметове като профил спечелиха доверието на съгражданите си още на първия тур?

- Личните биографии, икономиката, бизнес средата, гражданският дух са много различни във всяка от тези общини. Не само всеки човек е една вселена, но и локалните общности са различни вселени. Ако говорим за кметовете, които печелят не просто гласове, а доверие, няколко характеристики се очертават като водещи – деловити, с добро познаване на проблемите и възможностите на общините; активни, ориентирани към икономическо развитие, благоустройство, запазване духа на общността; диалогични, вслушващи се в по-широки обществени кръгове, без да изпадат в зависимост.

- ГЕРБ ли изгуби Банско, Благоевград, Русе и Сандански или личностите на досегашните кметове?

- И двете. От една страна, знаковите личности символизират образа на ГЕРБ по места. От друга - ГЕРБ е отговорен за подбора и номинацията на своите кадри.  Добре би било, ако всички партии и кандидати извлекат поуки от това. Репутацията се гради с години, но може да се загуби за часове.

- Всички погледи бяха насочени към София. Какво показват резултатите на Мая Манолова, арх. Борислав Игнатов и Борис Бонев?Какво би станало, ако на балотажа срещу Йорданка Фандъкова се бе изправил някой от десните кандидати като арх. Игнатов или Борис Бонев?

- В историята няма „ако“. Друг опонент срещу Фандъкова не означава просто смяна на една фигура в предварително подредена шахматна дъска, а предполага друга политическа логика и  друга зрялост на опозицията.  Бъдещият потенциал на кандидати като Борис Бонев и арх. Борислав Игнатов се вижда в спечелените 8 районни кмета. Но на равнище Столична община на тези избори нямаше достатъчно убедителна и обединяваща фигура, която да се изправи срещу Йорданка Фандъкова.

- Какво спечелиха и какво изгубиха системните партии?

- В графата печалби – потвърждаване на електоралната им тежест в национален план. В графата загуби и по-точно, червени лампи - образованите млади хора. Младото поколение показа, че търси своите собствени представители и те тепърва ще дават политическа заявка.

- Защо имаше толкова много недействителни бюлетини – на объркване сред хората ли се дължи това или е наказателен вот?

- Огромният дял недействителни бюлетини идва от вота за общински съветници, и по-точно, от съчетаването на вота  за партия и преференцията за личност. Тук роля изиграха няколко фактора – объркване, контролиран вот, нежелание да се гласува партийно. Що се отнася до протестния вот, той намери израз не в невалидните бюлетини, а в големия брой посочили „не подкрепям никого“, особено на втори тур.

- Как ще работят през мандата кметовете и доста пъстрите общински съвети?

- Повечето общински съвети и досега бяха доста пъстри, кметовете вече са натрупали опит в това отношение. По-важното е да има общи идеи, принципи, проекти за развитието на общините и те да се реализират чрез прозрачни, вкл. електронни процедури, а не на принципа на „черната кутия“.

- Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви като едно решение идея кметовете на ГЕРБ да не управляват повече от 3 мандата.  Това би ли било стъпка в посока нови идеи и нови лица за градовете и селата?

- Това е възможна стъпка, но не е магическо решение. За мене предизвикателствата тук са две – първо, самите партии и кметове да създават атмосфера, в която да се утвърждават и натрупват опит нови лица, а не пред избори избирателите да се питат „кой е този“. И на второ място – кадровият дефицит в по-малките населени места. Ако тази стъпка бъде предложена, тя трябва да върви с по-смелата – окрупняване на общините.