01
Брой

Брой 51, Ноември 2019

Обратно Новина Следваща

Новите кметове пълни с енергия и с интересни хобита

  • 20 ноември 2019, 17:35
  • Автор Нина Александрова, Станка Христова, Дарина Михалева, Цвета Иванова, Галина Стоянова, Жанина Илиева
  • ТЕМАТА

Medium %d0%b7%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%ba%d0%be %d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b2

Местните избори отминаха, а хората решиха да поверят част от градовете на нови лица.  На първия тур бяха избрани 160 кметове на общини, а след балотажа – и останалите 105. Статистиката сочи, че 228 общини ще се управляват от мъже през следващите 4 години, а начело на 37 ще са дами.

Голяма част от градоначалниците спечелиха по още един мандат. Нови лица обаче пробиха на интересни места. Те са заредени с енергия за работа и имат интересни хобита. Представяме ви част от новите управници, които се захващат да променят градовете.

Управникът на Пловдив колекционира часовници

Здравко Димитров е новият кмет на Пловдив от ГЕРБ. Той е и бившият губернатор на града, а приятелите му го наричат Зико. Със съпругата му Меглена имат две дъщери - Мария и Рая. В градината им могат да се видят пъстри цветя и картини на старинни къщи. Двамата обичат да канят често гости - на барбекю. Градоначалникът е построил дома им на мястото на наследена от дядо му земя.

В жилището живеят от 2004 година, още преди Димитров да влезе в политиката. Новият кмет признава, че обича да готви, а мусака и таратор може да яде винаги, няма да му омръзнат.

Здравко е играл в националния отбор по баскетбол с фланелка номер 13. През 1982-ра със съотборниците му печелят трето място на Европейското първенство. И досега поддържа приятелски отношения с тях. Всички си помагат, чуват се редовно по телефона. „Човек трябва да прави това, което му харесва, за да е щастлив“, казва Зико. Признава си, че и до ден днешен понякога сънува, че е на терена.

Хобито на бившия областен управител на града е да колекционира старинни стенни часовници. Сега обаче те са оставени на заден план поради липсата на време и място вкъщи за тях. През лятото Здравко си почива на морето, любим му е къмпинг „Оазис“. През останалото време на годината отдъхва на вилата си в Бойково в Родопите. 

Млад татко поема Перник

2019 година носи и бебе, и кметско кресло на Станислав Владимиров от БСП. Той е бивш депутат на левицата и е само на 41 години. Има висше икономическо образование. Женен, а отскоро има и дете. Малкият Никола изплаква за първи път през юли тази година. Станислав и съпругата му Красимира държат малкият да носи традиционно и хубаво българско име.

Станката, както наричат близки и приятели градоначалника на Перник, е четвърто поколение социалист в семейството си. Израства в Перник и твърди, че познава болежките и мечтите на съгражданите си. Това е и най-големият му стимул да се включи в битката за миньорския град. В парламента Владимиров е сред най-активните леви депутати в задаването на въпроси и прилагането на решения. Близките му споделят под сурдинка за него, че е твърде решителен в работата си и не прави компромиси. Неслучайно едно от първите му решения като кмет е да намали наполовина броя на заместниците си, като изчислява, че така общината спестява 60 000 лева от бюджета.

Новият стар градоначалник на Разград зареден с оптимизъм

Новоизбраният кмет на Разград Денчо Бояджиев  е уверен в добрите перспективи  пред общината. Още в нощта  след балотажа, когато стана ясно, че печели  двубоя с  кандидата  на ГЕРБ доктор Валентин Василев, управлявал  лудогорския град в последните четири години, социалистът ветеран  заяви, че това е победа на хората, които  искат  грижовен стопанин  за Разград.

Бояджиев  напуска депутатската банка в парламента, за да се върне в кабинета на градоначалника,  в който е работил 10 години до есента на 2015.

На първата си пресконференция 68-годишният кмет заяви, че ще заложи на младите и ще търси експерти с висока  квалификация у нас и в чужбина, а общината ще им  предложи стипендии, докато учат, и жилища, ако се върнат в Разград.

Стрелец връща рока в Каварна

Новият кмет на Каварна ще върне рока в града. Елена Балтаджиева е завършила педагогика и е работила като преподавател. Зодия Стрелец, семейна, с две деца – дъщеря и син. В живота обича да постига всичко с труд и има подкрепата на най-близките си – съпруга и децата.Тя е открита, пряма и работохолик. За себе си казва, че има нетипични за жените хобита – да работи в градината, където отглежда плодове, зеленчуци и цветя, и да шие на машина. „Приемам поста „кмет“ на общината именно като стопанин.

Община Каварна и проблемите на хората не са чужди за новия кмет. Елена познава работата в общината и като ръководител почти 8 години на отдела за евроинтеграция в общината, има своя принос за привличането на средства по европейски програми и реализирането на проекти, превърнали Каварна и селата в по-добро място. Запитана дали ще има рок концерти, кметът е категорична, че трябва да има от всичко, защото Каварна е богата и има какво да покаже – природа, археология, история, култура.

Фен на каяка ще променя Хасково

Станислав Дечев е новият кмет на Хасково от ГЕРБ. Роден е на 10 юли 1976 г. Магистър по автоматика и системотехника от пловдивския филиал на Техническия университет в София. Работил е в ДФ „Земеделие“ – Разплащателна агенция в Хасково. От 2011 година обаче е общински съветник в градския парламент, а след това става и областен управител на града. Станислав владее английски и руски език. Женен е, с едно дете. Близки и приятели са категорични, че е екипен играч. Неслучайно по време на предизборната кампания основно залага на срещи с хасковлии и подробно и очи в очи излага всяко едно от решенията на проблемите им.

"Обичам да карам каяк в свободното си време, това ме зарежда много", разказва за себе си Станислав Дечев. Още едно любимо занимание е да прави снимки с дрон със сина си. Това им е общото увлечение. Друга страст на семейството е да пътуват. Използват всяка свободна минута, за да обиколят познати и непознати територии.

Видин и Русе с либийска връзка

Докторът от града на Баба Вида знае езика, колегата му е роден в Бенгази

Видин и Русе имат нови кметове. Животът и на двамата управници е свързан с Либия.

От 28 октомври градът на Баба Вида живее с нов кмет. Промяната витаеше във въздуха като усещане за нова надежда, казват в града. И на  балотажа избирателите предпочитат д-р Цветан Ценков пред досегашния кмет Огнян Ценков от ГЕРБ. Докторът бе издигнат от коалиция от няколко партии – СДС, НДСВ, ЗНСС, БЗНС и БДР – Радикали.

Новият кмет на Видин е известен на широката общественост, на всички граждани. Роден е и е завършил средното си образование във Видин. Напускал е града само когато е учил в медицинската академия в София и е работил като лекар в Либия. Почти цялата му кариера е изградена пред очите на видинчани. Специализирал е вътрешни болести и кардиология, лекувал е хората в кардиологичното отделение на видинската болница. След 1989 година създава първото частно здравно заведение в града -  медицинския център „Биомед“. След това е избран за депутат от НДСВ. През мандата 2011 – 2015 е бил заместник-кмет на  Видин. В миналия мандат бе заместник-председател на общинския съвет. Владее английски, арабски, руски и сърбохърватски език.

Първата му задача е да разбере какво е финансовото състояние на общината. Тази ревизия ще сложи началото на нов ред в общината, в кварталите, във взаимоотношенията между хората. Ще работя с всички – имам приятели и в ГЕРБ, и в БСП. Нито една група няма мнозинство в общинския съвет, за да взема самостоятелно решенията. Трябва да се научим да работим заедно, казва д-р Цветан Ценков. Целта му е да направи Видин перла на Дунава.

Социалистът Пенчо Милков пък ще управлява Русе през следващите 4 години. Той спечели убедително на балотажа с 60.53% от гласовете на съгражданите си срещу кандидата на ГЕРБ Диана Иванова.

Милков напусна депутатската банка, за да седне в стола на досегашния кмет на Русе Пламен Стоилов. „Роден съм през 1978 г., възпитаник на училищата „Любен Каравелов“ и „Христо Ботев“ в Русе. Завършването ми се случи в тежки икономически времена. В продължение на години, докато следвах право в Русенския университет, бях общ работник по строителни обекти и нощен пазач в шивашки фабрики.Този опит и близостта с работещите в трудни условия ме насочиха към защита на социалните права“, разказва за себе си в страницата си във Фейсбук Пенчо Милков. Той е роден в Бенгази, Либия, където родителите му работели по това време.

През 2004 г. се дипломира и започва да работи като адвокат в областта на гражданското, търговското и административното право, а през 2013 г. става доктор по гражданско право. Има опит в местната власт като 6 години бе общински съветник в Русе. Междувременно завършва Института за социална политика, а през 2017 г. и магистратура по национална сигурност и отбрана във Военната академия „Г.С.Раковски“ в София.

Интересен момент в неговата биография са скоковете с парашут, на които той се отдава още от 15-годишен, а по-късно служи и в Парашутната бригада в Пловдив. Сега младият социалист ще има нелеката задача да намери подкрепа и в разнородния общински съвет, за да управлява града и да отговори на очакванията на над 30 000 русенци, гласували му доверие на местните избори.

Потомствен предприемач оглави Ябланица

Инж. Найден Пеев Найденов е новият кмет на община Ябланица. Местен човек е, роден през 1960 г. Хората му гласуват доверие още на първия тур на изборите, където се явява като кандидат на коалиция „Обединена социалдемокрация“.

Известен предприемач в региона. От 1990 г. до сега се занимава с частен бизнес. Той привлича компанията „Шел“ да инвестира в района, която вече 26-а година осигурява работни места в общината. Построява първата частна фурна за хляб в град Ябланица. Построява ресторант за бързо хранене на разклона Варна-Русе и първия сервиз за товарни автомобили в региона. През 2005 г. отваря съвременен сервиз за дизелови горивни системи „Бош дизел център“ в София, където са отворени над 15 работни места.

Носител е на почетна грамота на Община Ябланица за изключителен принос в бизнеса и икономиката. Хората с уважение говорят и за неговите предприемчиви предци. Дядо му Найден Кръстев Пеев прави първата бензиностанция по пътя Плевен - София. Той е и първият  автоинструктор в района. Баща му пък Пейо Найденов Кръстев е с първия частен камион в Ябланица.

Инж. Найден Пеев е човек с техническо образование. Завършил е ВМЕИ (сега ТУ) София, специалност „Двигатели с вътрешно горене“.  През 1989 г. завършва „Патентно право“ в ТУ – гр. София, а през 2004 г. – „Търговско право“ в „Санкт-Петербургски държавен университет“.

Новият кмет на Ябланица е известен като потомствен ловец. Освен това той е и бивш състезател по ловна стрелба.

Планинар и заклет моторджия ще ръководи Априлци

Новият кмет на Априлци е инж. Тихомир Кукенски от ГЕРБ, който безапелационно победи още на първия тур на изборите. Завършил е МЕИ – Габрово, по професия е електронен инженер. Работил е в частния сектор – в хранително-вкусовата индустрия, в консервената промишленост, а последните две години в текстилния бранш. Общински ръководител е на ГЕРБ  от създаването на местната структура в Априлци. Женен е, има 25-годишен син и 21-годишна дъщеря.

„Обещах на хората работа и от тяхна, и от моя страна. И започнахме веднага – със 70 души доброволци разчистихме екопътеката до връх Острец“, каза новоизбраният кмет. Не крие любовта си към планината. Зимно време ходи на ски, а през лятото  - с АТВ и мотори. Моторджия е от дете. Има мотор КТМ, но все по-рядко му остава време за него. Теренът в региона на Априлци е добър за кросови мотори. Предпочита да кара в група до 5 човека.

Има идеи за развитието на туризма в региона, но за да се реализират, трябва да се намери финансиране. „Първо искам да оправим няколко впечатляващи екопътеки. Най-много ми се иска да направим туристически лифт“, казва инж. Кукенски.

„При нас най-голяма ценност е планината, а не софрата“, казва инж. Кукенски. Обещава обаче да съхрани традиционните празници, които събират много хора в Априлци. Такъв е и празникът на сланината.

Дама с 26-годишен син стана кмет, завършва право

Соня Георгиева спечели на втори тур изборите за кмет в най-голямата по брой населени места община в област Добрич – Добричка. Тя е зодия Телец. Обича да пътува и не спира да надгражда знанията си. Желанието й е в рамките на мандата да надгради постигнатото и да създаде още по-добри условия за живот на територията на общината. Тя е първата дама, която сяда в кметския стол от обособяването на общините в най-новата история на страната. Община Добричка е най-многобройната по отношение на населените места на територията на област Добрич – в състава й влизат 68 села.

Доказателство за това, че тя има амбиция да промени живота в община Добричка е фактът, че не спира да развива сама себе си. С богат опит като администратор – стаж от 16 години в община Добричка, Соня Георгиева продължава да надгражда познанията си. „Започнах преди години в отдела за социално подпомагане. Имам магистърска степен по социални дейности от Великотърновския университет. След това пак в това учебно заведение завърших магистратура „Публична администрация“. Работила съм като директор на дирекция „Административно-правно, информационно обслужване и технологии и управление на собствеността“ – така е записана в структурата на общината. От 2012 г. до избора ми за кмет бях секретар на община Добричка. В момента съм пети курс студент по право и дори в момента текат някои от изпитите“, казва дамата. Тя е майка на 26-годишен син, който е в Германия.