Сливен с нови тролейбуси догодина

  • 20 ноември 2019, 18:12
  • Автор Антоанета Петева
  • ИНТЕРВЮ

Medium received 563273144485651  1

Стефан Радев е кмет на Сливен втори мандат. Роден е на 6 септември 1972 г. в град Сливен. Завършва средното си образование в ГПЗЕ "Захари Стоянов". През 1995 г. завършва Икономическия университет -Варна със специалност "Икономика и управление на индустрията". Има магистърска степен по счетоводство и контрол от УНСС - София. От 2010 г. е дипломиран експерт-счетоводител. Повече от десет години е бил изпълнителен и финансов директор на голяма компания. До встъпването си в длъжност като кмет на Сливен през 2015 г. работи във финансовата сфера като одитор. На местните избори тази година съгражданите му го избраха да управлява общината и през следващите 4 г.

- Г-н Радев, честит втори мандат начело на община Сливен. Какво предстои спешно да се довърши до края на тази година и какви ще са приоритетите ви в бюджет 2020 за развитието на града и общината?

- Багодаря за поздравленията. До края на годината предстои да продължим работата по проектите, които вече се изпълняват на територията на общината – по програмата „Региони в растеж“ обновяваме 4 детски градини, продължава проектът за интегриран градски транспорт, ремонтът на автобусните спирки, започваме изграждането на велоалеи. Подготвили сме проекти, с които ще кандидатстваме за финансиране – за подмяна на целия тролейбусен парк с покупка на нови тролейбуси и електробуси. Имаме готови проекти за ремонт на инфраструктурата – бул. „Хаджи Димитър“, бул. „Стефан Стамболов“. Работим и по избора на изпълнител за големите проекти в областта на екологията – пускането на пречиствателната станция за питейни води, изграждане на канализация за кв. Речица.

Имаме много задачи, които трябва да изпълняваме още от първия работен ден на новия мандат. Някои от тези проекти, които ще започнем, ще се изпълняват през следващите 2 г. Но важно е да ускорим стартирането им, за да ги завършим в срок.

- Кога очаквате новите тролейбуси и електробуси?

- До края на годината трябва да пуснем процедурата за доставка. Така че трябва догодина да бъдат доставени.

- А решаването на проблема с водата кога ще стане факт? Кога ще заработи пречиствателната станция?

- До края на годината и за пречиствателната станция предстои да бъде обявена процедура за избор на изпълнител. Там има доста сериозни строителни работи, които трябва да бъдат извършени – изграждане на довеждащ и отвеждащ тръбопровод. Може би 2 г. ще продължат строителните работи. Въпросът е да бъде избран изпълнител. Има осигурено финансиране за всички тези проекти.

- Каква ще е промяната за жителите на община Сливен с изпълняването на проекта за водния цикъл?

- От десетилетия нашият град очаква пускането в експлоатация на пречиствателната станция за питейни води. Тя в голяма степен е изградена – може би в над 90%. Проблемът е, че няма изграден довеждащ и отвеждащ тръбопровод за водата. Това ще направим с новия воден цикъл – да бъде свързана с язовира, с водопроводната система на града. Така че след толкова години чакане да бъде пусната в експлоатация. Тогава вече от чешмите на хората ще тече нормална чиста вода.

- Какъв е инвестиционният интерес към Сливен? Преди време обявихте, че заедно с община Ямбол работите по проект за изграждане на 4-лентов път, който да свързва двете общини – тъй като гледате на региона като общи възможности за икономическо развитие. На какъв етап е този проект и какъв е инвестиционният интерес към региона?

-  Това е проект, който ние инициирахме пред държавата и ще бъде изграждан от МРРБ – респективно АПИ, с европейско финансиране. Това е един проект изцяло в духа на новата регионална политика за свързаност между градовете и регионите. Искаме да се възползваме от тази политика и да използваме добавената стойност на това, че Сливен и Ямбол са двата най-близки един до друг областни града в България. Затова изготвихме общ инвестиционен профил.

Предстои с новия кмет на община Ямбол да направим официална среща и да препотвърдим тези намерения на двете ни общини, както и на останалите от нашия регион. Истината е, че безработицата в момента и в Сливен, и в Ямбол е на рекордно ниско ниво. Ние имаме нужда не толкова от нови работни места, колкото от повече по-добре платени работни места. И затова искаме да предложим такива условия на инвеститори, които да спестят няколко години от този процес, да имаме готови решения като терени, като комуникация. Идеята ни е, ако един инвеститор проявява интерес, буквално от следващия ден да може да започне да проектира и да изгражда своята производствена база. Нуждаем се от инвеститори с по-висока добавена стойност, които могат да плащат по-високи възнаграждения, така че да се повишава стандартът на живот на хората. И така да успяваме да задържаме и да привличаме повече млади хора.

-  Това е проблем в цялата страна. Как на практика може да стане това? Вие няма как да кажете на частния бизнес какви заплати да плаща.

- Точно така. Най-големият ресурс, за който всеки инвеститор пита, е работната ръка. Затова обединяваме нашите усилия с Ямбол по инвестиционния профил, който сме изготвили. Идеята е хората да стигат до работното си място в рамките на до 45 минути. Населението в трудоспособна възраст в двете области е 330 000 жители. Това вече прави този регион един от най-значимите на картата на страната. Имаме много традиции в индустрията. Сливен е и най-младият град като население. От гледна точка на демографската картина сме сигурни, че има много какво да предложим на инвеститорите. Убедени сме, че ще продължи увеличението на интереса на инвестиции в България и към региона. Трябва да сме готови с техническата инфраструктура и правилно да разкажем какви предимства има нашият регион, така че да имаме конкурентните предимства в тази борба за инвестиции.

- Каква е средната работна заплата в момента на територията на общината и каква, според вас, трябва да бъде?

- Със сигурност средната работна заплата трябва да расте. Тя расте на територията на цялата държава. Винаги ни се иска да постигаме по-високи темпове на растеж от реалното. Но базата, от която тръгна България, респективно общините и областите в България, е ниска. Мога да кажа, че 8% е средният ръст на работната заплата за последните 4 години на територията на общината. Иска ми се да запазим и да увеличаваме този ръст на заплатите, така че да повишаваме стандарта на живот.

- Сливен е най-младият град в България, което се дължи на доста плътното ромско население. Успявате ли да накарате децата да влязат в училище? И какви са инвестициите в образованието в общината за всички деца? В Механотехникума и в 8 ОУ „Юри Гагарин“ са въведени т.нар умни класни стаи с интерактивни обучения с таблети, включително и родителите могат дистанционно да проследяват как децата им решават тестове онлайн.

- Не само на ромското население се дължи фактът, че Сливен е най-младият град. Това е един от най-добрите градове за отглеждане на деца. Наистина имаме голям процент ромско население и това е предизвикателството по отношение на образованието им. Нашият проблем е, че не ни достига материална база за увеличаващия се брой деца. Имаме проекти за разширяване на 3 училища, имаме училища, които се пукат по шевовете от брой деца, които учат на две смени. Ще продължим с инвестициите в образователна инфраструктура. Радостното е, че в професионалното образование имаме 5 паралелки повече на територията на община Сливен тази година. Разчитаме много професионалното образование да дава средни кадри за индустрията, които са така необходими в днешно време и в утрешния ден.

Отношението на ромите към работа и социалните помощи се промениха. Преди 4 г. на територията на общината имахме 2800 човека на помощи по т.нар. временна заетост. Сега са останали 700. Останалите хора са започнали работа. Това е драстична промяна в навиците и отношението на тези хора към труда.

- Как системата за видеонаблюдение, която се изгражда от години на територията на общината, помага за справяне с престъпността?

- В случая по-скоро сме в помощ на полицията. Продължаваме да инвестираме в система за видеонаблюдение. Специално при нас в община Сливен тази система не е просто регистратор на станали събития. Имаме изграден отделен 24-часов център за онлайн наблюдение, в който има оператори, които на големи видеостени наблюдават картината от камерите, които работят в града.

Нощно време те се включват само когато има движение и изпращат своевременно сигнали към общинска охрана и МВР. Системата действа в реално време. Продължаваме да я надграждаме с помощта на Виваком, които ни осигуряват свързаност за камерите.

- Вярно ли е, че в момента има поставени камери на 240 точки в общината и предстоят да се поставят още 20 в новия парк и детските площадки?

- Точно така. Приоритетни са детските градини и териториите за обществено ползване с концентрацията на много хора и опазването на общинската собственост. Видеонаблюдение е поставено във всички детски градини и една част от училищата.

- По проекта на еврокомисар Мария Габриел WiFi4EU в града са изградени зони с безплатен интернет за гражданите. От колко време действат и къде са тези зони?

- Действат по цялата дъжина на пешеходната улица в град Сливен и в парковете „Асеновец“ и „Юнак“, които са продължения на пешеходната улица.  Зоните с безплатен интернет са факт вече повече от половин година. Хората ползват безплатния интернет.

- Как американската база в Ново село се отразява на икономиката на региона? Имаше големи очаквания преди години, когато те стъпиха при вас. Продължават ли да помагат в ремонти на детски градини и училища?

- Помагат, да. Те винаги имат желание да се включват с инициативи, интересни за общността, с даден вид социални дейности. Преди дни американският посланик Херо Мустафа бе в Сливен и открихме заедно едно защитено жилище за жени с лека форма на умствена изостаналост – един от най-добрите такива обекти в България. То бе финансирано от американската страна именно по линия на контактите ни с базата в Ново село и американското посолство. Имаме добро сътрудничество и в социалните услуги.

- Всички общини се опитват да привлекат повече туристи и така да се развива икономиката на съответния регион. Какъв е интересът на българските граждани и на чужденците към Града на сините камъни, Града на 100-е войводи?

- Местността Карандила в Сливенския балкан е едно от най-привлекателните места в Източна България. Много добри неща се случиха там през предишния мандат, а в новия сме заложили ремонт на въжената линия с нови машини и седалки. Имаме предвидени и ремонти на емблематичните за града къщи музеи на Добри Чинтулов, на Хаджи Димитър, на Къщата на сливенския бит, на първата текстилна фабрика. Предвидили сме и експониране на Калояновата гробница – едно съкровище от тракийската епоха. Имаме много работа и в тази посока също.