Вятър на промяната за част от градовете след вота

  • 20 ноември 2019, 17:50
  • Автор Даниела Стоянова, Александра Петрова, Петя Валентинова, Ирина Ангелова, Владимир Симеонов, Жулиета Цветкова
  • ТЕМАТА

Medium yanko yordanov

Нови лица застават начело на общините след изминалия местен вот. Те влизат с енергия и проекти, които да превърнат градовете и селата в по-добри места за живеене. Новите кметове имат нелеката задача да се съревновават със свои колеги от други населени места, които имат натрупан опит от предишни мандати.

Но дори и те имат зад гърба си солидна биография и управленски опит, който ще пренесат и в общините. Всеки от новите кметове има различни хобита, които времето ще покаже дали ще успее да запази. Въпреки че са от различни партии, всеки от тях дава заявка да е диалогичен и да общува повече от предшествениците си със съгражданите си.

Икономисти, потомствен предприемач, бизнесмени и бизнес дами, бивши спортисти, бивши агент на ДАНС и полицаи, лекари са сред новите хора, които избраха да управляват градовете им. 

Анализатори обаче прогнозират, че трудно ще прокарат идеите си в доста пъстрите общински съвети по места, които се получиха след местните избори.

Младеж на 31 поема Нови пазар, лесовъд – Велики Преслав

Георги Сашев и Янко Йорданов са новите лица сред кметовете на общини в Шуменско. Те ще управляват в следващите четири години Нови пазар и Велики Преслав. И двамата седнаха на кметския стол, след като спечелиха на втори тур.

Георги Сашев Георгиев е от Нови пазар. Новият кмет на общината е на 31 г., роден е на 1 май 1988 г. Сашев е познат на новопазарци. Той е председател на групата общински съветници на БСП в местния парламент на Нови пазар. Оглавява и младежката организация на партията в града. Завършил е Търговска гимназия – Варна, а след това „Мениджмънт“ в Международния факултет на Шефилдския университет в Солун, Гърция. Там завършва и магистърска програма със специалност „Маркетинг, реклама и PR“. Има и магистърска степен от Аграрния университет в Пловдив със специалност „Растителна защита“. От 2010 г. работи в сферата на земеделието и търговията, управител на търговска фирма.

Семеен и вече щастив баща на момче.

„Благодаря на всички жители на община Нови пазар, които ме подкрепиха и повярваха в младостта и енергията на един човек, готов да работи в интерес на всички жители на общината“, каза след изборите новият кмет на Нови пазар.

Янко Йорданов пък сяда в кметския стол във Велики Преслав. Той е от ГЕРБ, на 41 г., семеен, с две деца – момче и момиче. Роден е във Велики Преслав, израснал в съседното на града село Драгоево. Янко Йорданов е инженер лесовъд по образование. Учил е в ТГСД „Сава Младенов“ в Тетевен, а след това завършва ЛТУ в София.

Преди да се включи в кампанията за кмет, Янко Йорданов бе шеф на ДГС „Преслав“. Преди това е бил старши експерт по лова в Североизточното държавно предприятие Шумен, старши лесничей и заместник- директор в ДГС „Преслав“.

Преди години хоби му е бил ловът, но след като започва работа в горското стопанство, любимото му занимание става част от работата му.

„Благодаря на всички, които ме подкрепиха. Едно от първите неща, с които ще се заема като кмет, е работата по завършване на вече започнати проекти в община Велики Преслав, свързани с инфраструктурата. Проекти, които пряко касаят хората в общината“, коментира Янко Йорданов.

Многодетен банкер начело на Созопол

Тихомир Янакиев успя да сложи край на ерата „Рейзи“ в Созопол, продължила 12 години. На балотажа той получи подкрепата на няколко партии, с които създадоха неформална коалиция „Промяна“ и победиха категорично кандидатката на ГЕРБ Красимира Германова.

Новият кмет е на 47 години, семеен, с три деца. От малък е привлечен от морето и съвсем логично завършва Морското училище в Бургас. След това обаче се отдава на финансите. Има бакалавърска степен от Икономическия университет във Варна, а след това магистратура в университет „Проф. д-р Асен Златаров“ - Бургас. Близо две десетилетия работи в банковия сектор. В политиката е от доста години, като три мандата е бил общински съветник от БСП в Созопол.

Обича да си почива, слушайки музика, а книгите на историческа тематика са му любими. Ако денят се очертава да бъде напрегнат, бяга поне 5 километра. Не пуши, но не е от войнстващите борци срещу тютюневия дим. Въобще не обича „битките“ . Предпочита диалога и консенсуса. Дали ще успее като кмет да запази това си качество, времето ще покаже.

Бизнес дама и бизнесмен разрушиха статуквото в Северозапада

Млади кметове изгряха на политическата карта на Северозапада. Жителите на Мизия и Криводол заложиха на нови лица за сметка  на управлявали няколко мандата градоначалници. Така двете общини, прочути с кошмарна инфраструктура и висока безработица, ясно заявиха желание за промяна.

В Мизия статуквото разруши младата Валя Берчева. Успешна бизнес дама с доказани лидерски качества – така я описват близки и познати в родния град. Завършила е висше икономическо образование, специалност Бизнес администрация. Предстои й дипломиране и в Института по политика. Работила е в сферата на администрацията и логистиката в частния сектор, а в последните години успешно управлява собствен бизнес като земеделски производител.

Берчева е член на ГЕРБ от самото й създаване и е едно от емблематичните лица на партията в региона. От 2015 г. до 2019 г. е общински съветник и председател на групата на ГЕРБ в местния парламент. Истинският триумф в кариерата на Берчева бе последният местен вот, на който младата дама успя убедително да детронира управлявалия 4 мандата д-р Виолин Крушовенски с почти двойно по-висока подкрепа на втория тур.

Нов кмет предпочетоха и над 70 % от гласувалите на балотажа в Криводол. Издигнатият от ГЕРБ Христо Доков не остави шансове на двумандатния управник Петър Данчев.

Новоизбраният градоначалник е познат на десните избиратели от години. В политиката влиза през 2015 г., когато е избран за общински съветник от квотата на СДС. В местния парламент Доков взема отношение по проблеми, свързани с финансовото състояние на Криводол, санкциите по некачествено изпълнени европроекти и административни неуредици, на които е ставал свидетел. Активната му политическа позиция накара управляващата партия да го припознае като свой кандидат за местния вот, а Доков оправда гласуваното доверие, печелейки три пъти повече гласове на балотажа от своя опонент.

В родния си град новият кмет е известен като успешен предприемач, макар като млад да се увличал професионално по изобразителното изкуство и скулптурата. Доков стартира бизнес със заведение в града, а след време разширява портфолиото си в сферата на земеделието.

Бившият евродепутат Неджми Али ръководи Джебел

47-годишният ексевродепутат Неджми Али пое ръководството на община Джебел. „Аз съм работохолик, темпото ще бъде високо. Надявам се да има съдействие от държавата“, заяви новоизбраният кмет,  встъпвайки в длъжност. В словото си пред общинските съветници той подчерта, че ще бъде кмет на всички джебелчани. Заяви също, че ще управлява с мнозинство, но ще води конструктивен диалог с хората от опозицията.  „Протягам ръка и се надявам тя да не остане във въздуха. Искам ново начало за Джебел“, посочи още Неджми Али. Роденият в село Устрен, област Кърджали, на 16 юли 1972 г., Неджми Али завършва специалност „Стопанско управление и администрация“ в УНСС София. Той е бивш член на Европейския парламент.

Преди това два мандата беше депутат от ДПС. Има два мандата като заместник-министър на отбраната. Владее   английски език.  Казва, че доверие се печели трудно и се отстоява с ежедневна работа. На среща с бизнеса се обяви, че порочните практики за ниско заплащане на труда няма да се прилагат в Джебел, обеща да работи и за коренна промяна на отношението на работодателите към работниците. В сферата на благоустрояването на Джебел смята да насочи усилията си към изграждане на нова водопроводна мрежа за снабдяване с минерална вода на обекти с туристически и балнеоложки функции. Целта е да се разработи минералната вода, която ще доведе до увеличение в значителна степен легловата база в хотелските, балнеоложките и бъдещи СПА комплекси.

Шампион по корабомоделизъм в Благоевград, Банско заложи на бивш агент на ДАНС

58-годишният бизнесмен Румен Томов е новият кмет на община Благоевград, след като спечели балотажа срещу управлявалия 8 години Атанас Камбитов. Той е трето поколение благоевградчанин, яви се като независим кандидат, подкрепен от „БСП за България“.

„Искам хората в Благоевград да са богати, спокойни, да имат работа. Но трябва да се промени отношението на общинското ръководство към бизнеса, към гражданите. Кметът трябва да решава техните проблеми. Основното нещо, заради което се заемам с отговорната задача да съм кмет, е да възродя облика на Благоевград, който беше пример за развиващ се, млад, свеж и дишащ град, с млади хора, с хора с възможности“, признава Румен Томов.

Зад гърба си той има 30-годишен успешен бизнес в различни сфери, бивш национален вицешампион е по корабомоделизъм, машинен инженер е по професия. Той е израсъл в центъра на Благоевград. Родителите на баща му са бежанци от Вардарска Македония, които се заселват в малка къща до днешния булевард „Джеймс Баучер“.

Всеки трябва да направи три неща в живота си, за да е пълноценен за себе си и за околните - да построи къща, да засади дърво и да създаде здраво семейство. Всичко това е постигнал Румен Томов, човекът, който даде заявка да промени Благоевград.

Като бизнесмен най-голямата му болка е липсата на инвестиции през последните осем години в Благоевград, което е основен приоритет в бъдещата му управленска програма. По време на предизборните обиколки навсякъде хората го посрещат с един и същи голям проблем - липса на работа и ниски доходи. А младите - те просто стягат куфарите и заминават или за София, или за чужбина, защото тук за тях няма реализация.

С мисията за генерална промяна в Банско се впусна и спечели кметската надпревара независимият кандидат Иван Кадев. Бившият секретар на общината и служител на МВР и ДАНС бе издигнат от Инициативен комитет, като той събра около себе си безпрецедентна за курортния град коалиция от политически партии и формации. Новият управник твърди, че през последните 8 години е загубена мярката от предишното ръководство на общината и липсва нормално отношение към хората.

Кадев е убеден, че доброто за Банско започва от икономическата среда, от малкия и средния бизнес. Затова ще помогне за по-бързото обслужване на административните преписки на бизнеса, общината ще помага, а няма да пречи. Според него е време най-добрият ни зимен курорт да има модерен общински здравен център, приоритет ще е грижата за децата с увреждания, хората с репродуктивни проблеми, осиновителите, банскалиите в трета възраст.

Вярва, че обучението в училищата трябва да се обвърже с реалното търсене на пазара на труда.

Няма да забрави и битката за изграждането на втори кабинков лифт от Банско до Пирин планина, за да няма огромни опашки през зимните месеци на единствената в момента кабинка. Кадев гарантира, че ще управлява ръка за ръка с жителите на община Банско, ще работи за единството на банскалии, няма да се делят хората на първа и втора категория. По време на управлението му ще има нормалност и човечност.

Начело на Сандански през следващите 4 години ще е депутатът от ВМРО-БНД – Атанас Стоянов, който е и председател на Народно читалище „Отец Паисий-1919“ в курортния град. Целта на новия градоначалник е община Сандански да бъде по-добра, уредена, сигурна и просперираща, за да останат младите хора в града, работещите да имат сигурни доходи, а възрастните хора – достойни старини.

Огнеборец ще прави от Провадия Карлови Вари II

Новаторско мислене, свежи идеи, предприемачески дух и спортен хъс отличават новите кметове на Провадия и Бяла. И в двете общини балотажи решиха изхода на кметската надпревара. Начело и на двете застават инженери – макар и с различни специалности, а и двамата имат състезателен опит в една от най-интелигентните спортни игри – волейбола.

„Да променим Провадия заедно!“ бе призивът на инж. Жоро Илчев в битката за „червената крепост“ на областта, атакувана този път от рекордните 9 кандидати. Издигнатият от ГЕРБ 58-годишен инженер по пожарна техника и безопасност, който е и доктор на техническите науки, отвя със 71,73% подкрепа конкурента си на втория тур – досегашния кмет Филчо Филев („БСП за България“). Инж. Илчев е семеен, с двама сина. Работил е в Националната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ и в Научноизследователски институт на МВР. Преди 22 години създава първата и най-голяма у нас фирма за производство на пожарна техника, чиято продукция – пожарогасители и пожарогасителни прахове, се изнася в 14 страни.

Завършил е Академията на МВР със същата специалност като премиера Бойко Борисов. Двамата са се засичали в академията и като студенти, и като преподаватели. Жоро Илчев поема кметския пост с амбицията да направи общината привлекателна за бизнес, да развива туристическия й потенциал като първия солодобивен център и най-стария град в Европа, да възстанови унищожените минерални бани, чиято вода според специалисти е лековита като в Карлови Вари.

Доверието на избирателите в Бяла спечели инж. Пеньо Ненов. Той се вълнува от задачите си начело на общината, но и от предстоящите срещи на ВК „Черноморец Бяла – 2008“, чийто капитан е. Надява се кметските задължения да не го откъснат от любимия спорт, защото не иска да разочарова състезателите. Създаден като аматьорски отбор, волейболният клуб вече е завоювал място във висшата лига на България редом с клубове от големите областни центрове. Организатор е на турнира по плажен волейбол „Byala Open“, който е в Топ 3 на страната. Подобно на колегата си в Провадия, ще работи за изграждането на спортна зала в града, която да се използва целогодишно.

Пеньо Ненов е едва на 31 г., но вече има зад гърба си един мандат като общински съветник. Изучавал е телекомуникации в Техническия университет във Варна, работи по специалността си. Семеен е и има дъщеричка на 2 години и половина. Почитател на българския фолклор.

Изет Шабан ще развива земеделието в Ардино

Новият кмет на община Ардино е  инж. Изет Шабан. От  2008 г. до избирането му за кмет е заместник-кмет на родопската община. Преди това има опит и като председател на Общински съвет Ардино. В периода 2003 – 2006 г. е  местен координатор на проект „Устойчиво развитие на селските райони“, през последните няколко години е областен лидер на ДПС Кърджали.

Изет Шабан е роден на 3 ноември 1972 г. в град Ардино. Семеен, с едно дете. Завършил е ТУ – София, филиал Пловдив, специалност Икономика и мениджмънт, ползва руски и английски език.

На тържествената церемония при встъпване в длъжност призова общинските съветници и кметове на кметства да запазят единството на общината на всяка цена и с всички средства да осигурят приемственост в нейната работа. Основният му приоритет през следващите четири години ще бъде осъществяване на партньорство и сътрудничество с малкия и средния бизнес. Има идея и приоритетно да се предоставят общински земи и пасища за развитие на животновъдството и растениевъдството на потенциални земеделски производители.

Момчилград се довери на дама икономист

Дама поема кметските дела в Момчилград. Илкнур Кязим спечели местните избори в общината. До избирането й за кмет е главен експерт в Дирекция „Бюро по труда“  в града, а през последната година и ръководител. Преди това е работила като учителка в ОУ „Н. Й. Вапцаров“, село Груево. Завършила е специалност български език и турски език в ПУ „Паисий Хилендарски“, филиал „Любен Каравелов“ – Кърджали. По–късно придобива магистърска степен в УНСС – София. Била е общински съветник от ДПС в Момчилград и председател на женското дружество. Илкнур Кязим е родена на 23 март 1977 г. в село Млечино, община Ардино. Съпругът й е учител, имат дъщеря на 17 г. и син на 10. Живее със семейството си във фамилната къща в близкото до Момчилград село Груево и не смята да променя жилището си.