БНТ през 2020 - нови предавания, тв театър и разследвания

  • 23 януари 2020, 15:29
  • Автор Дарина Михалева
  • ЕКРАН

Medium tt screenshot actors

БНТ започна 2020 г. с обновена програма. Постепенно в ефира на националната телевизия се появяват формати, с които обществената медия ще привлича зрители.

От началото на годината по БНТ тръгнаха няколко нови предавания. Едно от тях е музикалното „Моят плейлист“, което се излъчва всеки вторник от 22.00 часа с водещ радиожурналистът Васил Върбанов. В него популярни личности, не само музиканти, но и артисти, успешни спортисти и дори политици  ще ни представят своите 10 най-любими песни. Така зрителите ще ги виждат от една интересна, а за някои и неочаквана гледна точка. А водещият Васил Върбанов добавя ненатрапчиво някои любопитни факти и истории зад парчетата, които зрителят ще вижда на екрана, разказват концепцията от „Сан Стефано“ 29.

Телевизионният театър се завърна в ефира на БНТ1 в понеделник от 22.00 часа. Първата постановка, на която зрителите се наслаждават пред малкия екран през януари, е „Хъшове“, заснет в 4-сериен тв филм /България, 2009г./, с режисьор Александър Морфов. В ролите са Руси Чанев, Валери Йорданов, Петър Попйорданов, Валентин Ганев, Валентин Танев, Христо Мутафчиев, Деян Донков, Рени Врангова и др.

Адаптацията по повестта „Немили-недраги“ от Иван Вазов е само първата от поредицата тв представления, които БНТ1 излъчва всеки понеделник от 22.00 часа през януари 2020 година.  Февруари ще стартира с телевизионната  постановка „Милионерът“ по едноименната комедия на Йордан Йовков, с режисьор Младен Младенов, който е събрал звездите на комедията Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова, Стефан Данаилов, Татяна Лолова, Меглена Караламбова, Цветана Платиканова, Ангел Георгиев, Васил Попов, Васил Димитров, Никола Калоянчев, Даниела Горанова.

Един влюбен ветеринарен лекар, една  красива госпожица с родители грандомани. Те желаят да я омъжат за богаташ и докторчето не влиза в сметките им. Но какво ще стане, след като тръгва слух из градчето, че той е получил наследство от 3 милиона, припомнят сюжета от БНТ.

В началото на януари обществената телевизия започва и нова рубрика -  „След новините“. Тя се излъчва след централната емисия „По света и у нас“. „След новините“ е проект на журналистите от Българската национална телевизия. Той е репортерски формат, който доразвива новините от седмицата. Продуцент на проекта е Мария Чернева. В него, всеки уикенд, веднага след централната емисия „По света и у нас“, зрителите ще могат да гледат събитията от седмицата през погледа на репортерите на БНТ1.

„След новините“  ще ни представя една друга гледна точка на различни проблеми от българските и световните новини, защото всяка криза има твърде много слоеве и предистория, които трябва да бъдат разказани. Злободневните теми ще се определят според значимостта им за обществото. Първите два броя на „След новините“ бяха посветени на темите за кризата с водата в Перник (Мария Чернева) и ситуацията  Иран – САЩ (Биляна Бонева).

В 10 минути след емисията „По света и у нас“ новото предаване с репортерски поглед ще ни показва не само великите сили, политиците и икономически кризи, но и малко по-човешки истории, защото всички тези проблеми имат и човешко измерение.

От средата на месеца пък стартира ново разследващо предаване - „Следите остават“ с Богдана Лазарова - дългогодишен разследващ журналист. Предаването за разследваща журналистика „Следите остават“ се занимава с важни, сериозни и общественозначими теми. То ще се излъчва веднъж месечно. Първото издание беше в сряда- 15 януари, от 21:30 ч. по БНТ1. „Следите остават“  се базира на собствени авторски материали и разработки на журналистката с голяма практика и известно име в разследващата журналистика, както и с редица награди Богдана Лазарова.

Предаването предлага разследвания, интересни истории, разработки по ключови казуси от обществения живот, нетрадиционни и неочаквани гледни точки, може да включва още възстановки по стари неразкрити случаи и нови престъпления и психологически експерименти. Целта е да се разкрие скритата истина зад всеки случай и да се покажат факти и доказателства за закононарушения, корупция, злоупотреби.

Темите на журналистическите разследвания са от обществения, икономическия и социалния живот на страната, по които има повдигнати въпроси, но отговори липсват или са неясни. Темите засягат престъпления, корупция, злоупотреби с власт, измами, престъпни схеми от различни области, в които преди всичко се влагат парите на данъкоплатците, решават се важни за хората проблеми, в които най-често гражданите се сблъскват с нарушаване на правата им, злоупотреби и корупция в ключови социални области, важни за съществуването и развитието на нацията и на отделния гражданин.

В предаването се работи и по сигнали на граждани.

Скоро в ефира на БНТ зрителите могат да очакват и новото развлекателно шоу, с водещ музиканта Добрин Векилов - Дони. В шоуто ще има много музика, изпълнявана от гостите и водещия. Любимите песни ще звучат в интерпретацията на малък симфоничен оркестър. „Събота вечер с Дони“ ще може да се гледа от цялото семейство – и от тези, които обичат музиката на Дони, и от техните деца или родители, които познават неговите гости – актьори, музиканти и спортисти. Очакват ни много изненади, една от които е и ко-водещият на предаването – малък, но недопускащ грешки, много симпатичен и извънредно интелигентен, казват от БНТ.

През 2020 г. в ефира на Българската национална телевизия предстоят още много спортни и музикални събития, сред които конкурсът на Евровизия 2020 - Ротердам, с участието на Виктория Георгиева, Европейско първенство по футбол, което ще се излъчи по БНТ от 12 държави, и Олимпийските игри – Токио 2020.