Столиците на културата 2020 - модерен живот и вековни традиции

  • 23 януари 2020, 15:32
  • Автор Мария Димитрова
  • СВЯТ

Medium %d0%a0%d0%b8%d0%b5%d0%ba%d0%b03

Столиците на културата на Европа за 2020 г. - два крайбрежни града, отворени към новото, модерното, но богати на вековни традиции и истински отличници в провеждането на запомнящи се фестивали. Това са хърватският Риека и ирландският Голуей. Наследниците на Пловдив и Матера са в трескава подготовка за следващите 12 месеца, в които двете дестинации ще привличат туристи от цял свят с разнообразна програма от тържества, концерти, празници и атракции.

Риека - Синьо море с усещане за Италия

Риека е третият по големина град в Хърватия и главно пристанище на страната. Основан е от римляните, като първите писмени сведения за него се появяват в началото на XIII век. Тук са най-големите корабостроителница и нефтена рафинерия. Любопитен факт е, че в Риека са построени първата болница и първата гимназия в страната.

Улица „Корзо“ е емблематична за жителите на градчето. Тук всеки местен вижда свой познат, срещите са на всеки ъгъл, кафенетата пълни, а разходките безкрайни. Сред забележителностите, които никой турист не пропуска, са бароковата Часовникова кула – символ на града, и близо 400-годишната катедрала с името на покровителя на хората тук - свети Вит, готическата църква „Св. Йеролим“ и Националният театър „Иван Зайч“, основан от хърватския Верди през 1880 г.

Храмът на Дева Мария е свещен за риекчани. Според легендата ангели създали на това място дом на Божието семейство. Днес 561 стъпала свързват светилището с центъра на града.

Хърватското градче Риека носи усещането за Италия. За това потвърждава и запазената до днес част от портата към старото съединение на Тарсатика - римската военна крепост, на която по-късно е основана Риека. До началото на XX век градът дори е по-познат с името Фиуме, което както хърватската дума „риека“ също означава „река“. И сега, разхождайки се по китните улички, може да чуете разгорещен разговор на перфектен италиански език от местните.

Замъкът „Търсат“ е притегателна точка за търсачите на исторически места. Риекчани твърдят, че е изграден върху останките на крепост на илирите. През XIX век е резиденция на полевия маршал Нуджент, като през годините няколко пъти сменя собствениците си.

И в Риека имат Кукерски фестивал като при нас. Той се провежда в последната неделя преди началото на Великия пост, през февруари или март. Страшното чучело е обвинявано за всички беди, които са се случили през миналата година (често го кръщават на някой политик). Чрез специална церемония качват „виновника“ на лодка, отнасят го в морето и после го изгарят.

Типично за пристанищен град и тук сред най-големите специалитети е рибата. Прословутият Централен пазар предлага огромно разнообразие от морски продукти, сергии с пресни плодове и зеленчуци, месо, мляко, цветя и т.н. Помещението, в което е разположена рибната зала, е микс от великолепна архитектура, арт съчетание от метал и стъкло. Построена е през 1916 г. на мястото на неокласическа сграда, чийто голям вход още се използва.

Местните обичат да разпускат на плажовете през лятото. Най-посещаваният сред тях е Плоче (с два-три по-малки около него) – с шарени чадъри, шезлонги, барове, много слънце и солените вълни на Адриатическо море през любимите юни, юли и август.

Градът е истинско бижу със средновековни крепости, великолепни дворци от Хабсбургската епоха и с едни от най-големите корабостроителници. За 2020 г. той е получил 40 млн. евро финансиране от Европейския съюз.

Под мотото „Пристанище на разнообразието“ културната програма на „Риека 2020“ акцентира върху три теми: водата, работата и миграцията.

Голуей - Жива музика от сутрин до вечер

Най-бързоразрастващият се град в цяла Ирландия е втората Столица на културата на Европа за 2020 – Голуей. Близо 80 000 човека живеят, работят, учат и се веселят в третото по големина населено място на острова.

Уникална природа и приветливи хора очароват всеки посетител. Живописните разходки около девствената природа са любими на романтиците, а покритите със слама каменни къщички напомнят за времето на келтите.

Средновековната катедрала „Свети Никола“ е истинско бижу в сърцето на града. Тя е построена през XIV век и впечатлява с не толкова срещаните в страната, но изключително интересни – гаргойлите (каменни скулптури с гротескни изображения на животни, хора или фантастични същества), както и тройните завеси на западния фронт. В самия храм има гробници и бюро на читателя.

На няколко крачки от нея се намира впечатляващата сграда на разкошен градски замък. Сега бившата резиденция на Линч Уилям (Бил или Лиъм) Касиди е банка. Външната фасада е много добре запазена, осветена с гаргоги и мечки, гербовете на тудорския монарх Хенри VII, благородното семейство Фицджералд от Килдаре и, разбира се, семейството на Линч.

Скалите на Мохер са може би най-уникалното природно богатство на Изумрудения остров. Издигащи се на над два метра над водите на Атлантическия океан, те се простират на осем километра по крайбрежието на окръг Клар. Диви, величествени, здрави, ветровити от каменните възвишения се откриват спиращи дъха гледки към островите Аран и заливчето Голуей.

Градът не спи. Освен център на едноименното графство Голуей, той е център на забавленията, веселбата, музиката и фестивалите в Ирландия. Неизменна част от живота на Голуей е традиционната жива музика. Щом падне здрач, всеки бар и пъб се превръща в арена на нотите. През деня пък може да се насладите на завладяващите изпълнения на улични артисти. Градът е горд притежател на може би най-ярката музикална сцена в цяла Ирландия. Именно от тук са тръгнали някои от най-големите национални звезди.

Неслучайно е Столица на културата – само за ден тук се провеждат поне по три фестивала, панаира, концерта и т.н. Сред най-любимите са Фестивал на стридата и морската храна, Фестивал на изкуствата, Фестивал на танците, Джаз фестивал, Фестивал за Деня на св. Патрик и много други.

Културната програма на „Голуей 2020“ започва през февруари с четири келтски фестивала, подготвени около древния келтски календар.