Враца прави зелена революция

  • 23 януари 2020, 14:36
  • Автор Петя Валентинова, Владимир Симеонов, Цвета Иванова
  • ТЕМАТА

Medium %d0%bf%d0%bb%d0%be%d1%89%d0%b0%d0%b4 %d0%a0%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b8 %d0%92%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b0

Мащабни проекти в областтта на екологията и високите технологии се очаква да преобразят Враца през 2020 година. С европейско, национално и собствено финансиране кметсткият екип е решен да оптимизира градската среда с модерни и функционални паркове, спортни терени и достъпни услуги.

„Зелената революция“ в града вече започна с проекта за подмяна на автопарка на градския транспорт. 14 чисто нови дизелови автобуса от висок екологичен клас вече поеха курсове на старите тролейбуси, обслужват и нови градски линии. Очаква се през идните месеци модернизацията да завърши с доставката на 13 нови електробуса и 9 нови тролея. За нуждите на новите превозни средства в града ще се изградят и зарядни станции за возилата, които се движат на ток. Инвестицията идва след одобрение на проект на ОП „Околна среда“ и е на обща стойност 32 милиона лева. От европрограмата Враца ще получи 26 милиона.

Приоритет на местната управа през годината ще са и екопроекти, които подобряват управлението на отпадъците. Така, разчита общината, вместо загуби от депониране, може да се генерира печалба от рециклиране на боклука. За целта се лансира акция „Хартия“, в рамките на която безплатно ще се изземват отпадъци от търговски обекти. Те ще се предават за рециклиране, а парите ще се реинвестират в озеленяване на терени в града.

Междувременно общината ще монтира и подземни контейнери с три пъти по-голяма вместимост от тази на сегашните кофи за боклук.

„През 2020 година ще бъдат изградени и още 15 съда за подземно монтиране в града. Пет от тях вече са налице“, посочи кметът Калин Каменов и допълни, че ще се закупят и 4 нови сметосъбиращи машини за нуждите на БКС. Така ще се извозва още по-интензивно натрупаният отпадък. 

В резултат на одобрен проект за почти 400 000 лв. Враца ще купи още 30 съоръжения за подземен монтаж, които ще са за разделно събиране на отпадъците. Всеки ще е с вместимост от 1,5 куб. м и ще бъдат разположени около административни и обществени сгради, както и до детски, учебни и здравни заведения.

Към момента е и в процес на изграждане инсталация за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци, като стойността е в размер на близо 6 млн. лв. Съоръжението ще разтовари регионалното депо във Враца и ще е с  капацитет до 8 000 тона на година. В рамките на проекта ще бъде въведена система за разделно събиране на зелени отпадъци, като за целта ще бъдат закупени близо 574 контейнера, от които 444 за Враца и 130 за общината партньор - Мездра.

Освен върху екология, общината във Враца тази година ще се фокусира и върхи внедряване на модерни системи за интегрирано градско развитие. Скоро се очаква да приключи обществената поръчка за избор на фирма, която ще направи възможно „умното“ паркиране в града. Идеята е да се разработи система с приложение, което в реално време ще показва на карта къде в града са налице свободни паркоместа, как да се стигне до тях, кои са предназначени за хора с увреждания, какво е работното време на паркинга и още екстри, които сериозно ще улеснят организацията на трафика в града. Проектът е с прогнозна стойност 396 000 лв. без ДДС.

Друг „умен“ проект, който местната управа ще опита да реализира през годината, е свързан с цялостна модернизация на уличното осветление. Новите лампи ще са с внедрена „смарт“ система, която ще позволява да се включват и изключват според дневната светлина.

Освен в „умни“ и зелени проекти Враца се готви да инвестира съшо в пътища и спорт. Мащабен проект е разработила кметската администрация за изграждане на нов закрит плувен комплекс в града. Стойността на обекта е между 4,5 и 5 милиона лева, а финансиране ще се търси от държавата, обяви кметът Калин Каменов и припомни, че врачанските отбори по водна топка са най-добрите в страната през последните 2 десетилетия и заслужават модерна база за подготовка. Досега те деляха един стар плувен басейн със стотици любители плувци в града. Планира се новото спортно съоръжение да се простира на площ от 3100 кв. м и да се отоплява до голяма степен със слънчева енергия. За целта цялата покривна конструкция ще е покрита с фотоволтаици и соларни панели. Така, изчислили експертите, ще се пестят до 40 % от разходите за енергия.

Перо в инвестициите заема благоустрояването на парк „Руски“ до едноименния площад в града. Промяната там вече започна, след като градинката приюти фонтан с фигура на пишкащо момче, което спечели на Враца прозвището „Българския Брюксел“ в социалните мрежи.

140 000 лева кметският екип в града е предназначил за основен ремонт на уличното осветление, а 200 000 лева - за изграждане на нови паркинги.  Със 100 000 лева ще се изградят модерни спирки на градския транспорт, а други 126 000 ще инвестират отново в подземни контейнери.

Почти 357 хил. лв. пък ще отидат за ремонт на улици, тротоари и алеи в града. Отделно с близо  176 хил. лв. ще се реконструират отсечки в селата. Над 40 хил. лв. пък са предвидени за ремонт на знаковия за града паметник на Вестителя в парк „Хижата“.

Благоевград търси 3 млн. лв. от държавата за ремонт на ВиК мрежа

Проектът на бюджет на община Благоевград за 2020 г. е в размер на 71,4 млн. лева. Кметският екип кандидатства пред регионалното министерство за отпускане на средства за изграждане и ремонт на ВиК мрежи на улици в размер на около 3 000 000 лева.

Предвидени са неотложни за реализация обекти. Сред тях са закупуване на специализирана техника за експлоатация на Регионалната система за управление на отпадъците - 4 машини на обща стойност 1 000 000 лева, изграждане на площадка за безвъзмездно предаване на разделно събирани отпадъци от домакинствата – за 356 000 лева. Ще се направи инженеринг – проектиране и изпълнение на строително-монтажни работи, за благоустрояване по всички части на новите парцели за присъединяване към гробищен парк „Нови гробища“ на стойност 88 000 лева. Общината има готовност за стартиране на процедура за отчуждителни мероприятия за изграждане на улици за около 180 000 лева.

Борбата с мръсния въздух – цел №1 на общините във Видин и Монтана

Монтана е на шесто място сред  градовете с мръсен въздух у нас, съобщи кметът Златко Живков. Затова през 2020 година цел №1 на общината става изпълнение на проект за очистване на въздуха. За финансирането му той вече подписа договор с МОСВ, чиято стойност е 10,7 млн. лв. Изпълнението му е започнало, уточни кметът.

Атмосферният въздух над Монтана често е изпълнен с фини прахови частици и азотни оксиди. Градът се намира в котловина, която го защитава от ветрове. Това невинаги е положителен факт, защото движението на въздушните пластове е слабо и замърсяването не може да се разнася бързо. Затова са необходими специални мерки за прочистването на атмосферата.

Като причина за мръсния въздух се смята отоплението на дърва и въглища, което е масово в града. Само 2500 домакинства са газифицирани, още по-малък е броят на тези, които използват за отоплението екопелети или климатици. Проектът на общината предвижда смяна на уредите за отопление. 4000 домакинства ще получат нови уреди за горене на екопелети. Безвъзмездна помощ за газифициране може да се получи от фонд „Козлодуй“, но ако до дома на кандидатите има газоразпределителна мрежа. В Монтана достъп до газификация имат 10 000 домакинства.

Два проекта ще ангажират вниманието на общината във Видин – прочистване на атмосферния въздух и реставрация на стария еврейски храм. Въздухът на Видин е един от замърсените у нас. В града няма предприятие, което да го замърсява, няма и в отвъдна Румъния, която някога е тровила въздуха над Видин. И Видин е разположен в низина със слабо движение на въздушните пластове. Затова поиска средства от европейската програма „Околна среда“ за прочистване на въздуха.

В срок от 59 месеца 4000 домакинства ще сменят печките си на твърдо гориво с екологични. Целта е твърдото гориво да бъде сменено с печки за екопелети и климатици. Започнало е изготвяне на списъци в кварталите и 33-те села на общината, където ще бъде извършена смяната.

Видин има да изпълни и друг проект, свързан със създаването на нов туристически обект. Най-после в града ще започне превръщането на Синагогата в нов културен център на името на родения във Видин световноизвестен художник Жул Паскин. През миналата година еврейската организация „Шалом“ дари на общината храма с условието да бъде възстановен за срок от 5 години. Храмът, който от 1948 година е загубил своето предназначение, ще бъде превърнат в зали за постоянни и гостуващи изложби и срещи с творци. Предвиден е и молитвен кът за 10-ината евреи, които живеят във Видин.