Зала за спорт и концерти и училище за таланти правят в Стара Загора

  • 23 януари 2020, 14:39
  • Автор Цвети Василева, Владимир Симеонов, Ирина Ангелова
  • ТЕМАТА

Medium %d0%a1%d0%97 %d0%a0%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b8 %d0%bf%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d1%80

Реализацията на мащабни проекти готвят в община Стара Загора през 2020 г. Финансирането ще бъде осигурено от европейски фондове, с държавна помощ и собствени средства.

Най-големият е изграждането на многофункционална зала в новия парк “Артилерийски”. Предвижданата инвестиция е за около 25 млн. лв. Залата ще е с 5200 места и в нея ще се провеждат състезания от различни спортове, в съответствие с изискванията на международните федерации, концерти, конференции, изложения, изложби и други културни мероприятия. Ще има и бизнес зона с конферентен блок. Към залата е предвидено да се изградят и много търговски обекти, които да бъдат отдавани под наем. Правителството вече отпусна 4.5 млн. лв. на общината като първоначална инвестиция.

“Предстои една наистина интензивна година за нашия град, през която ще работим за успешно приключени проекти, ще следим стриктно за качество и срокове”, коментира кметът Живко Тодоров.

Вече се работи по реализацията на идеята на Живко Тодоров за създаване на специализирано национално училище за даровити деца със засилено изучаване на природо-математически науки в Стара Загора. То ще се помещава в бившата сграда на Първо основно училище. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев вече е дал благословията си и обещал съдействие за финансиране на проекта. Амбицията е до началото на септември училището да стартира първоначално с две паралелки, а впоследствие те да се увеличат. Предвижда се да има и общежитие за талантите.

Започват и чаканите ремонти на Летния театър, Руския пазар, Станционната градина.

Емблематичният за старозагорци Летен театър са намира в парк “Митрополит Методи Кусев” и разполага с 3000 места. През годините в летните месеци в него се провеждаха много концерти и артистични изяви. На сцената му са пели величия като Лили Иванова, Емил Димитров, съставите “Щурците”, “Юрая Хийп” и “Бони Ем”. Предвижда се театърът да бъде реновиран и осъвременен, а пространството покрай него да остане зелено.

Покрит пазар с минимум 135 търговски щанда ще бъде оформен на мястото на стария Руски пазар в Стара Загора. Проектирана е и четирилентова улица “Кап. Петко войвода” с тротоари,  ще бъде изградено и ново кръгово кръстовище.

Проектът за обновяване на “Станционната градина” включва: реорганизация и изцяло подновяване на алейната мрежа, оформяне на паркови зони, наситени със спортни функции, монтиране на съвременни спортни съоръжения. Изграждане на велопарк с велоатракции, площадка за ролери и скейтборд. Предвижда се и проектиране на детски площадки в крак със съвременните тенденции с въжени съоръжения, съчетаващи разнообразни функции,  паркова мебел с модерна, съвременна визия, изграждане на сух фонтан.

Водят се и преговори за изграждане на общежитие за младите футболисти. Финансирането ще бъде обезпечено от дължимите средства за данък дарения към общината от ТЕЦ “Марица-изток 2”. От източната страна на изкуственото игрище на стадион “Берое” ще бъде изградена сграда, в която ще има фитнес, столова, зона за физиотерапия и рехабилитация, а на втория и третия  етаж да бъдат спалните помещения. По този начин ще се затвори цикълът на подготовка на деца.

Разлог иска да разшири ски зона „Кулиното“ с 3 млн. лева

Община Разлог ще развива ски зона „Кулиното“ в Пирин планина. Общинският съвет взе решение за изготвянето на Подробен устройствен план за трасета на ски писта, съоръжения към нея и свързваща техническа инфраструктура. Инвестицията ще е за около 3 милиона лева. Все още няма яснота как ще се финансира начинанието, но желанието на общинското ръководство е общината сама да осигури парите. Не е изключено обаче да се търсят средства и други източници на финансиране. „Ще разширим зоната за ски в ниската част, която не попада под никакви забрани – на НАТУРА 2000, на Национален парк „Пирин“, на резервати. Смятаме да изградим един лифт и още една писта до сега съществуващото трасе за ски и сноуборд“, заяви кметът на община Разлог – Красимир Герчев.

Преди около 2 години местният парламент прие и Нов устройствен план. В него се предвижда такова разширяване на ски зоната. Очаква се втората писта на Кулиното да е дълга около 1700 метра, а лифтът, двуместен или четириместен, да е с дължина малко над километър. От много години в плановете на кметското ръковдство е ски зоната да се разшири и модернизира. Предвижда се монтиране на оръдия за сняг, които да осигурят необходимата снежна покривка през целия сезон.

На този етап общината се справя сама със стопанисването на ски зоната и не се търсят инвеститори.

Ски писта „Кулиното“ в Пирин планина край Разлог от години привлича любители на белия спорт. Пистата всяка година е все по-посещавана. Трасето се почиства преди зимния сезон от корени и камъни, прави се профилактика на всички съоръжения. Ски пистата е лесно достъпна, дължината й е 900 м и предлага подходящи условия за практикуване на зимни спортове за начинаещи. Разполага с  влек „Помагалски“, както и  с детски влек.

Кърджали набляга на нови пътища и ВиК

Проектобюджетът на  община Кърджали за 2020 година възлиза на  69,9 млн. лева, в сравнение с плана за м. г. увеличението е с 11 на сто. Най-голям е делът за образование - 33, 5 млн. лв., което съставлява 48 на сто, на второ място са средствата за  жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда – 18,5 млн. лв., или 27 на сто.

Инвестиционната програма е малко над 11 млн. лева, като средствата ще бъдат насочени основно за пътна инфраструктура и подобряване на  водоснабдяването.

През  2020 година се планира да бъдат усвоени  9 млн.лв. от оперативни програми на ЕС. По-голямата част са по ОПРР. „По проект вече започнахме ремонта на десет улици и площада на Пазара на производителите в Кърджали. Предстои изграждането и на пешеходен мост в парк „Арпезос-Север“. Общата инвестиция е за близо 5 млн. лева“, коментира кметът Хасан Азис. Той уточни, че ще продължи  работа по решаването на един много тежък проблем, натрупан през последните години – състоянието на уличното осветление в Кърджали. „70-80 процента от лампите вече са сменени, но през 2020 година ще продължим с подмяната на кабелите, ще кандидатстваме и за допълнително 600 хиляди евро по Норвежката програма за уличното осветление“, заяви кметът.

По ОПРР ще бъде реализиран и проект за изграждане на социални  жилища за 2,1 млн. лв.

По програма ИНТИРРЕГ Гърция - България предстои да бъде финализиран проектът „Древните Родопи и Егея“ за 1,5 млн. лв., който включва  изграждането на Посетителски център в подножието на  археологически комплекс Перперикон.