Стара Загора събира талантливи ученици от цялата страна

  • 17 февруари 2020, 17:35
  • Автор Цвети Василева
  • КРАСИВ УМ

Medium %d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b8 %d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%86%d0%b8 1

Община Стара Загора е в трескава подготовка на предпроектно предложение за ремонт на сградата на бившето Първо основно училище. В програмата на кмета Живко Тодоров за третия му мандат е заложено сградата да стане приемно училище за даровити деца. В него ще могат да се обучават ученици не само от Стара Загора, но и от цялата страна. Основните дисциплини ще са математика и компютърни науки. Училището ще е като затворен комплекс, включително с общежитие.

Изготвя се идеен проект за реновиране на съществуващата сграда и превръщането й в привлекателна образователна среда, съответстваща на най-съвременните  изисквания. Ще се предложи и

най-доброто като преподавателски състав

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е подкрепил идеята за училището и е обещал финансиране на проекта.

„Идеята е да се стимулират даровитите деца, както се прави по света, защото те движат света. Целият потенциал на града ще бъде активиран да работи, а Общината ще създаде условия децата да се развиват“, обясни Живко Тодоров. Желанието на кмета за новото училище е продиктувано най-вече от огромните успехи, постигнати от младите старозагорски математици на олимпиадите в Азия. При всяко участие те се връщат с диамантени, златни, сребърни и бронзови медали.

За да се стимулират младите хора към нови успехи, на 28 септември м. г. в Стара Загора бе открита Академия за компютърни и природо-математически науки. Над 100 деца се включиха в обучението. С учениците от 2-3 клас заниманията води Мариана Богданова от Тракийския университет. Любомир Любенов обучава учениците от 4-5 клас. Заместник главният редактор на сп. „Математика“ Невена Събева  води часовете в 6-7 клас, а

за най-големите от 8-12 клас лектор е проф. Емил Колев от БАН

Ще се канят и други изтъкнати преподаватели от Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, както и от Българската академия на науките.

На 12 януари т. г. след приключването на първата сесия на Академията последва преглед на знанията.

На база постигнатите резултати бяха създадени майсторски класове   и подготвителни класове за майсторски в 4 групи  – 2 - 3 клас, 3 и 4 клас, 5 – 6 клас, 8 – 12 клас.

През 2018 г. в Стара Загора стартира и  4-модулно безплатно обучение по информационни технологии по съвместна инициатива на общинската администрация, депутата Радостин Танев, преподавателя по информатика Павлин Пеев и три от големите IT фирми у нас.  Над 240 ученици се записаха за участие. Те са разделени в 2 възрастови групи – 5-7 клас и 8-12 клас.  „Има много подобни инициативи, които се случват не само в Стара Загора, интересното тук е, че се включват община, преподаватели и бизнес, за да бъде обучението безплатно за учениците и да не натоварваме бюджета на родителите, но и за да бъде максимално полезно на децата“, коментира Иванка Сотирова, зам.-кмет по образование, здравеопазване и социални дейности.

Според инициаторите това е

началната стъпка към инженерството, електрониката и технологиите

Тя е и забавна, защото ще се съчетава сухата теория с практиката. По този начин ще се даде посока на младите хора за професионално израстване. Това е и пътят за привличане на интереса към региона, защото за всички фирми най-важното условие е да има човешки ресурс. Там, където има специалисти, там има и индустрия. Важно е Стара Загора да има кадрови ресурс, защото само така ще бъде атрактивна инвестиционна дестинация за високотехнологично производство.

Част от младите таланти на Стара Загора биха могли да се обучават в новото училище, което ще отвори врати през септември. Идеята е, след като завършат средното си образование, те да  продължат обучението си в Тракийския университет. По препоръка на кмета Живко Тодоров и бизнеса на Стара Загора там от следващата учебна година се предвижда откриването на две нови специалности – „Информатика и компютърни науки“ и  „Комуникационна и компютърна техника“.

Нова детска градина правят за малчуганите

Предстои изграждането на нова детска градина в централната част на Стара Загора. В момента в областния град работят 27 детски заведения с около 4500 възпитаници, но местата са недостатъчни. В града се обособяват нови квартали и съществуващите детски градини не могат да поемат желаещите. Предвижда се разширение на детска градина №4 „Бреза“, която да поеме деца от новите жилищни кооперации около парк „Артилерийски“ и кв. „Три чучура юг“.

Най-голяма необходимост за изграждането на изцяло нова детска градина има за централната градска част, тъй като периферните детски градини не удовлетворяват потребностите. Очаква се финансиране от Министерството на образованието и науката.

През последните години бяха ремонтирани почти всички детски градини в Стара Загора. Остава да се обновят още само три,  за да се постигне цялостното обновяване на физическата среда за подрастващите.