01
Брой

Брой 54, Февруари 2020

Обратно Новина Следваща

Вълна от недоволство срещу боклуци от Европа у нас

  • 17 февруари 2020, 17:15
  • Автор Петя Валентинова, Жулиета Цветкова, Александра Петрова, Цвети Василева, Цвета  Иванова, Кирил Иванов
  • ТЕМАТА

Medium %d0%92%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b0 %d0%b1%d0%be%d0%ba%d0%bb%d1%83%d0%ba %d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%8f

Държавата затяга контрола за складиране и горене на вносни боклуци след вълна от бунтове в страната. На много места кметове и граждани откриха бали с боклук, които са с едно съдържание по документи, но реално - с друго. Местните управници трябваше да направят спешна справка дали имат на териториите си чуждестранни отпадъци. Проверяват се и ТЕЦ-ове, и циментови заводи, в които сметта се гори. А държавата вече върна част от откритите на пристанищата боклуци.

Вече контейнери ще идват по вода само на пристанище Варна-запад. Затяга се и контролът на ГКПП-Калотина и ГКПП-Кулата, откъдето ще идват по суша.

В зоните с инсталации за горене бяха поставени камери, за да следят и кметове, и граждани кога и какво се гори.

Хората в страната обаче се притесняват, че неясно какви отпадъци се горят в пещи, въздухът става тежък за дишане. А цялата мръсотия от въздуха след това „пада“ в почвата. И колкото и да се стараем да отглеждаме чисти зеленчуци и плодове, на практика почвата в градините е замърсена, роптаят гражданите.

Огромно недоволство от складирането и горенето на съмнителен боклук от Европа и трети страни се надигна у нас, след като италианските власти спряха над 800 тона отпадъци, предназначени за България.

Кметове от няколко точки на страната алармираха за странните бали със смет, а прокуратурата и екоминистерството се задействаха да проверят и документално, и лабораторно каква смет пристига в страната. Започнаха и масови проверки в ТЕЦ-ове и циментовите заводи. А властите се задействаха и върнаха част от боклуците на Италия.

Около 50 тона отпадъци от Милано се оказаха в чували под открито небе в склад на една от промишлените зони във Враца. За тонер касетите втора ръка, внос от Италия, се разбра след репортаж на национална телевизия в началото на годината. Последваха проверки на институции, медии и местни власти.

„При огледа на площадката е констатирано, че на открит терен са складирани около 50 тона негодни за употреба тонер касети, които са в метални касети, в бигбег чували и в насипно състояние. На площадката не се извършва третиране на отпадъци“, казаха от врачанската екоинспекция след първата проверка на базата на улица „Складова“ 14 в града.

От РИОСВ заявиха, че разрешително за третиране и съхранение на отпадъци не е издавано на собственика на тонер касетите - софийската фирма „Рецикла“ ЕООД. Екоинспекцията във Враца състави акт на дружеството в размер на 10 000 лв. и издаде предписание отпадъците да отпътуват от града до 5 февруари. Това не се случи, вероятно поради невъзможност да се осигури в срок нова площадка с лиценз за съхранение на този тип. Пред местна телевизия обаче консултантът на софийското дружество Стоян Кралев наскоро съобщи, че тонер касетите ще бъдат изкарани от града най-късно до края на февруари.

Площадка, макар и със закъснение, е намерена - при бившия завод за битова химия в Нови Искър. Тя разполага с комплексен лиценз за съхранение на отпадъци, но, оказва се, в него не попадат точно тонер касетите. Това налага от „Рецикла“ да изчакат излизането на нужния документ, който ще осигури нов „дом“ на италианските тонер касети.

Около сагата с италианските тонер касети във Враца се чуха разнопосочни мнения за тяхното предназначение и вероятно въздействие върху околната среда при раздробяване. Те не са отпадък, а суровина и щели да се раздробяват, за да се разделят желязото и пластмасата и да се пласират за повторна употреба в заводи. Това обявиха от врачанската фирма „Присма 1“, която е собственик на склада, на територията на който бяха открити отпадъците. Теренът бил отдаден под наем на „Рецикла“ ЕООД в края на ноември миналата година срещу наем от 300 лева на месец.

Според инженер-химика от Враца Георги Караиванов раздробяването на тонер касетите не е безобиден процес, тъй като от тях се отделят канцерогенни вещества, които са вредни за здравето на хората.

Кметът Калин Каменов публично се възмути, че за първи път на територията на града фирма прави планове за бизнес дейност, без да уведоми надлежно общинската администрация. Той бе категоричен, че няма да позволи Враца да стане територията за преработка и незаконосъобразно съхранение на отпадъци.

Общо 127 контейнера с отпадъци се връщат в Италия след повече от 3 месеца престой на пристанище Варна-запад. Разследването започна в началото на януари, първоначално за 25 контейнера, пристигнали с кораб на 9 октомври миналата година. Бил им е определен режим на временно складиране до 90 дни, след изтичането на който получателят би следвало да посочи направление за доставка на товара, да го обмити или реекспортира. Тъй като нищо от това не се случва, от митницата сигнализират прокуратурата.

Изпращач на контейнерите е италианската фирма „Дентиче пантелоне“ със седалище Авелино. Стоката е натоварена на пристанище Салерно. Получател на товара е регистрираното в София „Блацион“ ООД, в което собственици са македонският гражданин Блаже Игнатов и фирма „Юпитер Секюрити“, която пък е собственост на двама италиански граждани.

Според Търговския регистър дружеството е с предмет на дейност събиране, преработка и търговия с битови отпадъци. Досега то не е влизало в полезрението на полицията.

В документите стоката е декларирана като пластмасови отпадъци и каучук. При отварянето на два от контейнерите в присъствието на наблюдаващия прокурор и представители на митницата, ДАНС, областната дирекция на МВР и РИОСВ се оказало, че те съдържат и текстилни, стъклени и дървени отпадъци. Установено е също, че не са във вида, какъвто се изисква по закон за транспортиране на отпадъци – вакуумирани бали.

Находката предизвика проверка на цялото количество от товара, както и на още 102 контейнера със същия изпращач и същия получател, докарани на Варна-запад от няколко кораба до 25 ноември. За тях също бе изтекъл 90-дневният срок на режима на временно съхранение, а реалното им съдържание също се разминаваше с посоченото в митническите документи.

На 2 февруари на пристанището пристигнаха главният прокурор Иван Гешев и екоминистърът Емил Димитров и обявиха, че първите 28 контейнера вече имат разрешение за реекспорт и ще бъдат върнати в Италия за сметка на италианската фирма изпращач. Тогава стана ясно и че боклукът е трябвало да бъде доставен на площадката „Траш Юнивърс“ ЕООД в град Гълъбово и да бъде изгорен в топлоелектрическата централа на „Брикел“ ЕАД. Три дни по-късно под ръководството на Районната прокуратура във Варна започна претърсване в офисите на двете фирми.

Преди дни нови 74 контейнера получиха от прокуратурата разрешение за реекспорт и също потеглиха за Италия.

От около 5 години отпадъците не са рядък товар за пристанищата в района на Варна. Доставките се извършват на Варна-запад и на кейовете на „Одесос ПБМ“ и идват както от Италия, така и от Великобритания. Според природозащитни организации всеки месец пристигат минимум по 20 тона от битовите и текстилни отпадъци на Европа, които се ползват за гориво в циментовите заводи у нас. Става въпрос за модифицирани горива, получени от отпадъци съгласно Европейския списък на отпадъците. Според етикетите балите не съдържат опасни вещества, но какво точно е съдържанието им, може да установи само проверка.

Работещи на пристанищата и живеещи в районите им недоволстват, че от балите, често разкъсани от вятъра и гларусите, се разнася зловонна миризма. Една-две инцидентни проверки на РИОСВ не намериха никакви нарушения през годините.

Специална експертиза ще определи дали италианският боклук, който беше стоварен на едно от бургаските пристанища, е опасен и токсичен.

„Експертизата е строго специфична и изготвянето й ще отнеме немалък период от време. Целта е да бъде установено дали намереното в контейнерите е токсично и това се прави чрез способите на разследването“, коментира окръжният прокурор Георги Чинев. 20-те контейнера бяха открити на 18 януари на пристанище „БМФ Порт - Бургас“ ЕАД. Районната прокуратура още тогава образува досъдебно производство. Към днешна дата отпадъците се съхраняват като доказателства и все още се намират на територията на порта. Всеки един от контейнерите ще трябва да бъде отворен и подробно изследван.

Товарът е транспортиран с кораб на 5 септември 2019 г., като е трябвало да бъде временно складиран за срок до 90 дни. Изпращач на контейнерите е италианското дружество „Дентиче пантелоне“. Боклукът е бил предназначен за завод в Плевен. По документи стоката е била декларирана като пластмасови отпадъци и каучук. Реално обаче в 20-те контейнера имало текстил, хартия и метал.

Чакат резултати от пробите от сметта в „Брикел“

Все още нямаме отговор от акредитирана лаборатория за състава на отпадъците, струпани на площадка край „Брикел“ АД – Гълъбово, взета под наем от „Траш юнивърс“. На 14 януари 2020 г. е образувано досъдебно производство, от площадката са иззети десетки проби, но и до момента няма резултат от изследванията, съобщи окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

Разследването започна в средата на януари, след като стана ясно, че на площадка „Брикетопроизводство“ в землището на с. Обручище, община Гълъбово, която е отдадена под наем на търговско дружество, са открити  отпадъци от разнородни материали, с неустановен вид и произход, не по установения ред и с това е била създадена опасност за живота и здравето на другиго или за причиняване на немаловажни вреди на околната среда.

На 5 февруари т.г. пък в офиса на „Траш юнивърс“ и в администрацията на „Брикел“ ЕАД влязоха прокурори от Варненската районна  прокуратура. Изпълнителният директор на „Брикел“ Янилин Павлов заяви, че не се чувства притеснен. По думите му, от 22 август м. г. в централата не са били изгаряни отпадъци. В момента ТЕЦ „Брикел“ работела единствено с разрешените горива.

На среща с обществеността на Гълъбово през септември м. г.  Павлов обясни, че във времето между 28 юли и 21 август 2019 г. с разрешение на компетентните органи експериментално са били изгорени 17 хиляди тона RDF /неопасни битови отпадъци/ и почти двойно количество слама, които са били примесени с въглища.

Тайнствени бали от Ботуша пристигнаха и в Монтана и Лом

Тир с румънска регистрация, натоварен с отпадъци от Италия, е задържан на паркинга на областната дирекция на МВР в Монтана, съобщи  говорителят на прокуратурата в града  Олег Димитров. Той е пристигнал в града на 21 януари и е бил разтоварен на площадка на улица „Индустриална“. Собственикът на площадката е съобщил в Икономическата полиция за тира с необикновения товар, за какъвто той не е сключвал договор и не чака. На място веднага е направена проверка от полицаи и експерти от Регионалната екоинспекция. Установено е, че товарът е с нередовни документи и не съответства по вид на описаните в него. Тирът е пълен с отпадъчни метали, пластмаси и каучуци. Взети са проби за изследване на тяхната токсичност. Оттогава тирът се намира на служебния паркинг на областната дирекция на МВР.

След два дни – на 23 януари, нелегален боклук бе открит и в Лом. В склад на бившето предприятие „Булгарплод“, дадено под наем на софийска фирма, са складирани 360 куб. м отпадъци, отново с произход Италия. Никой не е видял кога и от кого са докарани в града. Те нямат точни съпроводителни документи за произход, вид, свойства, състав. Има несъответствие между  описаното и вида на боклука. На пръв поглед става въпрос за излязло от употреба електрическо и електронно оборудване. Издадено е постановление, с което складът с боклука е запечатан и е преминал на отговорно  пазене.

В Дупнишко се питат гори ли ТЕЦ „Бобов дол“ отпадъци

В Дупнишко се питат складира и гори ли ТЕЦ „Бобов дол“ отпадъци с неясен произход и състав. Темата е №1 за жителите на Бобов дол, Разметаница и в Дупнишко.

Местните се гневят, че нито една институция и служба официално не го обявява. „ТЕЦ „Бобов дол“ е извършила съвместно изгаряне на въглища и неопасни отпадъци в периода 12.11.2018 г. - 01.02.2019 г. въз основа на писмо на МОСВ, с което се разрешават пробни изпитвания в експлоатационни условия в рамките на шест месеца на площадката на ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД и при спазване на определени условия. По време на пробните изпитвания  са изгорени 58 000 т горими отпадъци“, съобщават на репортерско питане от екоминистерството и РИОСВ. „Помолил съм в най-бърз порядък да се изпрати принудителна административна мярка ТЕЦ „Бобов дол“ да преустанови изгарянето на отпадъци, но да продължи да работи на въглища“.  Това пък казва екоминистър Емил Димитров Ревизоро. По думите му ТЕЦ „Бобов дол“ в момента няма разрешение за горене на отпадъци. „Докато не си поставят филтри и системите за сигурност, ще е така. Когато ги поставят, ще могат да изгарят. Площадката, на която има изоставени количества, трябва да се изчисти“, каза  Димитров.

Според местните хора централата продължава да гори отпадъци. „Горят, горят боклук. Но го правят вечер, когато екочиновниците са си отишли и не могат да ги проверят“, казват бобовдолци. И добавят - „Не се диша“. Познавало се по високия 200 м комин на централата. Ако той пуши, а на него няма очистващо устройство, значи работата със замърсяванията е зле“, имат си своя система за контрол и в Големо село, на чиято територия преди близо половин век е пуснат ТЕЦ „Бобов дол“.