01
Брой

Брой 55, Март 2020

Обратно Новина Следваща

Доминото на коронавируса удари и България

  • 16 март 2020, 14:37
  • Автор Мартин Калоянов
  • ТЕМАТА

Medium vlcsnap 2020 03 12 11h33m45s150

Пълзящата по света зараза с коронавируса удари и България. За да се ограничи разпространението на инфекцията, парламентът обяви извънредно положение в страната по предложение на правителството и на Националния кризисен щаб срещу вируса.

Кметовете реагираха светкавично и призоваха съгражданите си за спокойствие и отговорно поведение. За спиране на разпространението на коронавируса всяка община въвежда мерки по нареждане на здравното министерство – затварят се училища, детски градини и ясли, университети, МОЛ-ове, нощни заведения до 29 март на първо време.

Екипите на кметовете, както и изпълнителната власт обединиха усилия в битката, която се води по света срещу заразата. Освен първоначалните мерки на кризисния щаб за отмяна на концерти и спортни събития, от петък, 13-и, се въвеждат и още ограничения с цел хората да ограничат физическото общуване помежду си и да предпазят и себе си, и семействата си от бича, който удари за отрицателно време света. Публичните места се дезинфекцират. 

Малки и големи фирми по места са притеснени от последствията от ограничителните мерки. За някои търговци по пазарите, както и за ресторантьорите и туристическите агенции страхът на хората от вируса ще се отрази тежко на бизнеса им.

Спешни мерки срещу разпространението на коронавируса взеха кметовете в страната. По инструкции на Националния щаб започнаха масово дезинфекции. Така по градовете излязоха мъже в бели защитни костюми, които пръскат дезинфектанти по улици, спирки, градски транспорт, салони за обслужване на гражданите.

Медиците в бели престилки пък са с точни инструктажи какви мерки да взимат при съмнителни случаи за заразени с COVID-19. Въпреки изричните инструкции на властите гражданите, завърнали се от рискови дестинации с вируса, да останат в доброволна 14-дневна карантина,

мнозина не приеха на сериозно депешата

И продължиха да обикалят по задачи и развлечения, без да са наясно дали са вирусоносители. Други пък, в паника за оцеляване на семействата си, се презапасиха със стоки от първа необходимост.

Още преди обявяването на извънредното положение в страната заради коронавируса, част от кметовете със свои заповеди наредиха по-строги мерки. Така управникът на Димитровград Иво Димов забрани до второ нареждане провеждането на едни от най-големите пазари за страната и Балканите – Неделния и Автопазара. Мярката предизвика недоволство на търговци, които питаха ще им опростят ли наемите и осигуровките за претърпените загуби. За някои от тях това е семеен бизнес и има опасност да останат без препитание.

Лавинообразното

нарастване на заразени в Европа доведе до по-драстичните мерки

нередени от ръководителите на държавите на Стария континент, за опазване на здравето на хората и ограничаване на инфекцията. Това направиха и българските власти, за да овладеят в началото инфекцията с въвеждането на извънредно положение за месец до 13 април.

Първи мерки взе Община Бургас. Кметът Димитър Николов забрани достъпа до пенсионерските клубове, спортните комплекси, басейните, Младежки културен център, музеите, частните школи, библиотеката, университетите и филиалите им.

Градоначалникът ограничи със своя заповед броя на присъстващите на сватбените церемонии в зали. В тях

ще се допускат само младоженците, кумовете, служебно лице и фотограф

Между церемониите ще се извършва дезинфекция. „Апелирам всички да се съобразят със забраните! Спокойно, няма регистриран случай в Бургас, така че всичко е в наши ръце, за да се опазим. Моля ви - ограничете контактите!“, призова своите съграждани от профила си във Фейсбук кметът на Бургас Димитър Николов.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова затвори всички училища, детски градини, ясли и университети на територията на общината. Няма да работят и всички периодични и временни пазари също. „От понеделник ще може

децата и учителите да работят от

вкъщи онлайн

Помолих директора на столичното регионално управление да направи справка. Като цяло учениците в София, над 90% и повече, разполагат с техническа възможност: таблети, компютри и телефони, с които могат да се включват, надявам се и учителите. Онлайн обучение, според възможностите“, обясни Фандъкова и посочи, че е провела разговори с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, с който са обсъдили вариантите за онлайн обучение.

Затварят се и публични места: театри, кина, галерии, детски клубове и всякакъв вид клубове, концертни зали, за да може да се ограничи максимално събирането на хора.

„Сега ще затворим и пазарите в Малашевци, Подуяне, на Националния стадион „Васил Левски“ – всички места, на които се струпват много хора“, посочи още кметът. Временно спира и нощният градски транспорт.

„България е в извънредно положение, но това не бива да води до паника. Ситуацията е знак

да се обединим и да покажем, че сме разумни, отговорни

и дисциплинирани, че можем да се грижим както за собственото здраве, така и за околните, с които трябва да сме солидарни. Сега отново имаме кауза – да покажем гражданско самосъзнание и отговорност, да покажем, че ни е грижа за обществото! Уверен съм, че го можем!“, каза кметът на Велико Търново и председател на НСОРБ Даниел Панов. Той обяви, че за месец - докато е в сила извънредното положение, детските градини, яслите и училищата на територията на общината няма да работят.

Музеите, библиотеките и залите на читалищата в община Поморие са затворени за външни лица. Пенсионерските клубове също са затворени до второ нареждане, обяви кметът Иван Алексиев във връзка с обявеното извънредно положение в страната заради разпространението на коронавируса. Училищата и детските градини на територията на община Поморие временно преустановяват учебните занятия до второ нареждане. До второ нареждане

се затварят всички спортни съоръжения, площадки, фитнес

интернет и игрални зали, нощни клубове и всички други места, събиращи големи групи от хора в затворени помещения. От екипа на Иван Алексиев призоваха гражданите  максимално да използват електронните онлайн услуги на Община Поморие.

В Момчилград започна дезинфекция на обществени сгради и религиозни храмове, съобщават от общинска администрация.

Пръскането в религиозните храмове се извършва заради неделните богослужения при християните и петъчните молитви при мюсюлманите. Вече са третирани сградата на спортния комплекс „Наим Сюлейманоглу“ и дневните центрове за деца. Пръскането се извършва по утвърден график от фирма „Бовлад“. Дезинфектантите имат бактерицидни свойства и оказват вирусоциден и антимикотичен ефект, уточниха от фирмата.

Дезинфекцията е поредната предприета мярка за ограничаване на разпространяването на COVID-19 и се осъществява в изпълнение на заповед на кмета на община Момчилград. По разпореждане на здравните власти и на общината се дезинфекцират и автобусите на ученическите и междуселищните линии.

Здравното министерство забрани от 13 до 29 март посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите. Спират се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение. Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини. Спират се всички групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма. Няма да се провеждат всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали и други).

От екипа на министър Кирил Ананиев препоръчаха на

работодателите да въведат по възможност дистанционна форма на работа

на служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите да организират дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и да не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.