01 1
Брой

Брой 50, Октомври 2019

Обратно Новина Предишна

Избират най-оригинално ястие от смилянски фасул

  • 17 октомври 2019, 17:25
  • Автор Дарина Михалева
  • АФИШ

Medium 24879102 1843317719031643 2134356698 o

Празникът на смилянския боб отново ще събере стотици хора от цялата страна в Родопите. Тазгодишното 17-о издание ще е на 19 октомври. Началото на събитието се отбелязва с топовно гръмване на фасулено топче от автентично смилянско оръдие. По време на празника ще има няколко традиционни конкурса - „Най-атрактивно аранжиран щанд на производител на смилянски фасул“ (на открито), „Пано, изработено от смилянски фасул“ ((в зала 1 на Посетителски информационен център), „Най-оригинално ястие от смилянски фасул“ в две категории – професионална кухня и за готвачи-любители. Разбира се, всички гости на празника ще могат да похапнат фасул-чорба, приготвена с продукти, дарени от жителите на селото. За най-малките ще бъдат организирани „Игри на фасула“ и музикално-хумористична програма с участието на самодейните състави при читалището и гостуващи състави.

Местните хора припомнят, че традиционен поминък на смилянци е отглеждането и обработката на фасул, а особено прочути са с производството на едрия салатен фасул. Обработването му става ръчно, а наторяването - само с оборски тор. Родопчани наричат смилянския фасул – „фасульовица“, а данни за отглеждането му в района има от 250 години.

Освен конкурсите, на празника ще има и много дегустации, изложби, състезания, музикална програма с много песни и танци.

Златоград пали скарите за балканска скариада

Отново ни предстои златоградският есенен празник за всички сетива – традиционната СКАРИАДА. На 19 октомври в Етнографски комплекс ще можете да опитате от печените месни специалитети на съседите ни сърби, турци и гърци. Разбира се, ще има и българска скара.

Кулинарните изкушения ще бъдат съпроводени с много музика, песни и танци на съответните народи, казват организаторите. Вечерта в местен ресторант веселието продължава със скаричка, винце и богата програма от песни и танци на балканските народи.

Велинград изкушава с карамелизирани картофи с портокалова кора

Около Димитровден, когато настъпва краят на селскостопанския сезон, във Велинград от десетилетие се организира празник на картофите, които са характерни за гозбите в региона, особено през зимата. Със стотина килограма дарени картофи учениците от Професионалната гимназия по икономика и туризъм „Алеко Константинов“ приготвят множество ястия, с които гощават многобройните гости на празника, който тази година ще е на 19 октомври.

Най-притегателна точка за всички е голямата трапеза, отрупана с всевъзможни лакомства от картофи – като се започне с познатата крем-супа и се стигне до екзотичен десерт като карамелизирани картофи с масло и портокалова кора. Хората приготвят всякакъв вид изкушения – от пататник, картофи със сирене и кренвирши или картофени кюфтета, картофената салата с босилек, пълнени картофи с чедър и пилешко. Гостите с удоволствие опитват и баница с картофи,  както и топли пърленки с различни добавки от картофените вкусотии.

Днес картофите са най-разпространената и отглеждана кореноплодна култура в света. Картофите са донесени през XVI в. в Испания и първоначално са отглеждани като медицински продукт, смятани са за нечисти и нехристиянски растения и чак след 150 години е започнало отглеждането им като основна земеделска култура. Картофите станали популярни в Европа благодарение на френската кралица Мария Антоанета, която използвала цветовете им за украса към балния си тоалет, а в Нова Зеландия капитан Кук засадил първите картофи, за да откаже местното население от канибализма.