Най-добрите градове за пешеходци в Европа

  • 17 октомври 2019, 17:16
  • Автор Мария Димитрова
  • СВЯТ

Medium %d0%9f%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%b6

Представяли ли сте си да живеете в голям град, на пъпа на центъра, където, за да стигнете до вашия офис, са ви необходими часове път в задръствания. Въпреки това вие яхвате колело и сте на даденото място за минути.

Без нервно шофиране, безкрайно чакане на светофара, а на всичкото отгоре въздухът е доста по-чист, улиците доста по-зелени, а хората доста по-усмихнати. Това съвсем не е мираж, а начин на живот за гражданите на Копенхаген и Амстердам например. Благодарение на всекидневните усилия, които местната управа полага, и мерките, които правителството е наложило, за да се справи с трафика и мръсотията - някои градове в Европа са истински екоотличници. С течение на времето те са се утвърдили като добре устроени пешеходни дестинации, в които и местните, и туристите се радват на бързо и лесно придвижване.

Нека се разходим в топ 5 на най-добрите градове на Стария континент, инвестирали в уникални веломрежи, подземни паркинги, ограничение на автомобилите и др.

Без дизелови коли в центъра на Атина

Град без автомобили е амбицията на Атина. Преди три години управата там обяви, че до 2025 г. ще забрани дизеловите автомобили в центъра на града. Тази практика сега се осъществява, но само в определени дни. Също така гръцката столица прилага т.нар. „зелен“ ограничителен пръстен, в който е забранено влизането на камиони над 2,2 тона, над 20-годишни камиони и автобуси в неговия обсег. Той задължава и магазините да зареждат стоките си само вечер, което допълнително улеснява движението.

Гръцките острови са световна плажна дестинация за туристи. Някои от тези приказни местенца също са предприели мерки, за да избегнат шума, замърсяването и стреса и да създадат максимално приятни условия за почивка на летовниците. Един от тях е малкият остров Хидра, който напълно е изключил колите от територията си. Всеки желаещ да стигне до там може да го направи с кораб, а след това да се разходи пеша из живописните му улички.

Най-големият велопаркинг в света е в Утрехт

За по-здравословен живот се грижи най-големият холандски град - Амстердам. Подобно на Дания и тук почти всеки местен притежава или избира колело, за да се придвижва из града. Хората в цяла Холандия са отдадени на тази мисия и затова съвсем не е учудващо, че в Утрехт се намира най-големият паркинг за велосипеди в света с 12 000 места. Очаква се до 2020 г. те да достигнат 33 000.

Любопитен е фактът, че въпреки че се спасяват от безкрайните опашки автомобили, около големите кръстовища в Амстердам често се случва да се образуват внушителни велозадръствания. Това е така, защото всеки ден гражданите с колело изминават рекордните 2 млн.километра.

350 километра велоалеи кръстосват Копенхаген

Копенхаген е царят на „пешеходните градове“. Стотици хиляди велосипеди са паркирани около типичните тухлени сгради в датската столица, защото повече от половината му население използва именно това превозно средство, за да стигне до работното си място. В посока по-чист въздух тамошната управа работи още от средата на 60-те години на миналия век.

И днес това дава видни резултати. С над 350 километра велоалеи градът се нарежда на челните места в класациите за топ градовете с най-малко коли. За още по-голямо удобство тук има светофари, които дават предимство на колоездачите и опори за крака по улиците - за изчакване на зеления сигнал. Този начин на живот се е превърнал в част от културата на датчани, а изразът „копенхагенизирам“ е станал нарицателно за градовете, правещи толкова много за велосипедистите.

Понтеведра – уникалният град без атомобили

Никакви коли по улиците, никакви дразнещи клаксони, никакви изгорели газове - всичко това е реалност в 80-хилядния испански град Понтеведра. Началото на тази промяна поставя през 1999 г. кметът Мигел Фернандес Лорес. Днес над 70% от градското пространство е за хората, а за колите остават само 30%. Градът за хората, не за колите - го наричат месните. Според тях освен по-чист градът е и по-сигурен.

Големи групи с деца се разхождат из улиците, без родителите да се притесняват, че могат да бъдат блъснати от кола. За добрата инициатива доказва и статистиката, според която населението на Понтеведра се увеличава, търговията се развива, заболяванията намаляват, а въглеродните емисии са снижени със 70%. Единствените моторни превозни средства, които все пак могат да се видят, са крайно необходимите, като спешните служби и доставчиците за пренос на тежки товари. Уличното паркиране е премахнато, а всички паркинги са подземни... защото тук пешеходецът е на върха на йерархията в градската мобилност.

С електромобили борят мръсния въздух в Париж

В най-лежерния ден от седмицата - неделя, парижани свободно се разхождат из града, тъй като редица улици се затварят за автомобилно движение. За туристите това е същинският рай, тъй като могат да разгледат световните забележителности пеша или с колело. Навсякъде в града има удобни станции за наемане на велосипеди. Освен това всички шофьори с дизелови автомобили, произведени преди 1997 г., не могат да влизат в централната част в дните от работната седмица. Глобите за такива провинения са наистина солени. Догодина пък се очаква до някои ключови места в сърцето на френската столица да се стига само с електрически автомобили.

Всички тези мерки дават положителен резултат, защото от тяхното първоначално прилагане от 2014 г. днес замърсяването на въздуха е намаляло с 30 %. Други действия включват разширяване на обхвата на пешеходните зони (например по брега на Сена) и подобряване на велоинфраструктурата.