Севера vs Юга по заплати и инвестиции

  • 16 март 2020, 14:53
  • Автор Нина Александрова
  • ИКОНОМИКА

Medium office 1209640 1920

София не е България. Тази фраза се чува често, когато се говори за заплати, поминък и стандарт на живот. Оказва се обаче, че София далеч не е на първо място по заплати у нас. А данни за това представят в началото на всяка година от Института за пазарна икономика. „Преди растежът беше главно в София, но през последните няколко години има икономическо раздвижване в области като Варна, Пловдив, Русе, Стара Загора“, разказа пред kmeta.bg Петър Ганев, старши изследовател в ИПИ. Той работи по проекта на института - „265 истории за икономика“. С него специалистите целят да покажат реално какво се случва във всичките 265 общини на България, съответно да се види кои области изостават и кои напредват.

Малките общини около големите развити центрове също са добре. Причината е, че индустриализацията и преработващата промишленост се разпространяват все по-бързо към тях. Така например Божурище и Костинброд, които са близо до София, са напът да изпреварят столицата по заплати. И въпреки че Coфия e икoнoмичecкият цeнтъp нa Бългapия, в кoйтo ce пpoизвeждaт oкoлo 40% oт бpyтния вътpeшeн пpoдyкт нa cтpaнaтa, нaй-виcoкaтa зaплaтa у нас зa 2018 г. e в oбщинa Чeлoпeч  - 2178 лв. Cлeдвaт Koзлoдyй  с 2090 лв., Paднeвo (1910 лв.), Пиpдoп (1796 лв.), Дeвня (1677 лв.) и Гълъбoвo (1598 лв.). Така Coфия сe нарежда eдвa нa 8-мo мяcтo със средна заплата от 1554 лв.

На последно място в тoп 10 е Пaнaгюpищe с 1445 лв. „Големите възнaгpaждeния ca cвъpзaни c гoлeми пpeдпpиятия, кoитo paбoтят в paйoнa. B cлyчaя нa Чeлoпeч тoвa e Dundее Рrесiоus Меtаls, в Koзлoдyй - ядpeнaтa цeнтpaлнa, Paднeвo - „Mини Mapицa-изтoк“, Пиpдoп - Аurubis, и т.н. Разбира се, в тези градове има и заплати, които са много под тези нива, дори под 600 лв. Високите възнграждения на специалистите в производствените бази обаче вдигат средните числа.

Що се отнася до безработицата в страната - тя остава на исторически рекордно ниски нива. В големите центрове тя е под 4%. В София и Божурище пък пада дори под 2 процента. Ниска е също в областите Пловдив и Варна. Очаквано - не така стоят нещата в Северозападна България. В Димово, Видинско, тя е цели 41%. Много са и общините, в които безработицата достига до над 30%. Силистра и Монтана са сред тях. В Монтана е отчетено най-ниското заплащане в страната - под 500 лева. Малко по-високо то е в Силистра.

„Може да се каже, че в България разделението е между Севера и Юга. На юг са по-добре, промишлеността е по-развита, докато на север тенденциите са негативни. Процесите текат вече от 4-5 години“, обяснява регионалните различия Петър Ганев. И допълва: „Там, където има силен център, като София, Пловдив, Варна, малките общини близо до тях също са добре. В слабите центрове малките населени места са зле“. По думите му Северна България значително изостава, независимо от развиващи се градове като Варна, Велико Търново, Козлодуй, Габрово, Севлиево.

Монтана с най-тежките условия на пазара на труда, Добрич се забавя

Монтана е градът с най-трайна безработица и най-малко инвестиции. Добрич се развиваше добре, но започна да се забавя последните 1-2 години. Изненадващо ниски се оказват заплатите в община Свиленград, където средната е 733 лв. Не е тайна, че високите възнаграждения в хазартните комплекси привличат хора от цялата страната.

В Хасково средното месечно брутно възнаграждение е 761 лв. В Димитровград очаквано е по-високо, там средно получават по 819 лв. Най-ниски са възнагражденията в община Минерални бани - 506 лв., там повечето хора са заети в земеделието и туризма. В Симеоновград и Харманли вземат средно по 613 и 618 лв.

В Югозапада имат все по-ниски заплати

В Благоевград стандартът на живот се влошава, констатират от ИПИ. „Причините са няколко, но може да се обобщи, че в Благоевград живеят по-малко от 50% от хората, докато останалите работят в т.нар. „селски“, по-малки общини, където заплатите не са високи - те се препитават или от земеделие, или от туризъм, за който данните ни не включват сивия сектор и остават официално с ниски нива на заплащане“, обяснява тенденцията Петър Ганев. В областта запада шивашката индустрия и има свиване на производството на тютюневи изделия. Подобно е състоянието и в Родопите, където заплащането традиционно е по-ниско.

Градовете с университети са по-добре

От ИПИ обобщават, че градовете, в които има университети, са по-добре развити заради притока на млади хора в тях. Повечето от тях напускат рождените си места и остават да живеят в града, където са завършили висшето си образование. В Медицинския университет във Варна за положителната тенденция помагат и чуждестранните студенти, които са над 2000. Но невинаги университетите дават гаранция за растеж. Пример за това е Габрово, където все още има много напускащи хора. В Свищов пък демографските тенденции са стряскащи. Подобно е положението и в Плевен.

С най-голям спад на хора като процент през 2018 г. са общините Бойница с 6,41% до 936 души, Трекляно с 5,28% до 758 души и Малко Търново с 5,21% до 3208 души. Сред общините с над 30 000 души с най-голям процент се срутва населението в община Свищов с цели 3,58% през 2018 г. до 35 369 души, община Димитровград с минус 2,14% до 47 287 души и община Ловеч с 1,95% до 43 242 души.

Населението през 2018 г. се увеличава в само 22 общини, от общо 265 общини. Сред големите общини с най-голям процентен ръст на населенето през 2018 г. е община Кърджали с 1,25% до 68 727 души, следвана от община Пловдив с 0,48% ръст до 346 893 души, Столична община с 0,2% до 1 328 120 души и община Варна с 0,18% повишение до 345 369 души.

Пловдив и Варна са и сред малкото областни центрове, които през последните години успяват да увеличават своето население. Това означава, че положителният приток на хора – т.е. повече заселвания, отколкото изселвания, успява да компенсира негативния естествен прираст, характерен за цялата държава. Причините за това, наред със силната индустрия, са както във високия брой студенти – над 50 на всеки 1000 души и в двете области, така и в увеличаващите се възможности пред младите хора в сферата на услугите. И макар Варна да остава силно зависима от морския туризъм, в случая визираме развитието на информационните технологии.

Кърджали дърпа напред заради турската икономика

Кърджали се развива все по-добре през последните няколко години, сочат данните на ИПИ. Според Петър Ганев причините за това не са политически, а все по-проспериращото състояние на града се дължи на добри връзки с турската икономика, което пък води до завръщането на все повече български граждани от Турция в областта. Има и повече инвестиции. Не само в Кърджали са добре, Ардино също се развива. В Крумовград пък са първенци заради мината.

Друга гранична община, която е с подем в развитието, е Трън.

Бургас - първенец по усвояване на европари

София, Бургас и Габрово оглавяват класацията на ИПИ по усвояване на евросредства, пример за това са бизнесът в Габрово и градската среда в Бургас. Активността на кметовете тук е много важна. „Въпреки че финансовата децентрализация на общините не се случи и те са ограничени, има разлика между активни и неактивни кметове“, коментира Петър Ганев. Начинът, по който работят институциите по места, е от ключово значение, регионалните информационни центрове са важни за бизнеса при правеното на проекти и усвояването на пари от еврофондовете. От ИПИ прогнозират, че общините с административен капацитет и опит в бъдеще ще дръпнат много в това отношение.