Училища отличници впечатляват България

  • 17 октомври 2019, 16:52
  • Автор Цвети Василева, Дарина Михалева
  • ОБРАЗОВАНИЕ

Medium %d0%92%d0%b5%d1%80%d0%b6%d0%b85

Галерия на българските владетели в старозагорското „Кирил Христов“

Старозагорското основно училище „Кирил Христов“ е от водещите в региона. То е едно от иновативните училища в България, модел на модерното училище, в което учениците подобряват своите резултати и критичното си мислене чрез иновативни образователни процеси и методи на преподаване.

Според директора Господин Балъкчиев  успехите се дължат на екипната работа и съчетаването на модерната база с инициативността на учители и ученици.

Школото носи името на един от най-лиричните български поети – старозагореца Кирил Христов. По негови спомени, когато осиротялото му семейство се завръща в Стара Загора след края на Руско–турската война (1877–1878 ), то се настанява да

живее в като по

чудо оцелелите от пожара дюкяни

в близост до църквата „Свети Димитър“.

Приблизително на това място през 1984 г., в бившата сграда на Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина, са настанени две училища – Първа прогимназия „Людвиг Варински“ и ЕСПУ „Максим Горки“, заменено по–късно с Математическа гимназия „Гео Милев“. През 1993 г. тук идват и малките ученици от Начално училище „Кирил Христов“. С името на техния патрон е наречено и обединеното (от Първа прогимназия и Начално училище „Кирил Христов“) основно училище. Така, след повече от един век, името на големия български поет и писател отново се чува често в квартала, където той прекарва едни от най–хубавите години на своя не лек живот.

Начално училище „Кирил Христов“ пък е бившето Образцово училище „Разсадна градина“,  едно от първите, открити в Стара Загора след Освобождението. В него е учил и друг голям български поет – Гео Милев. Той е най–малкият ученик в това училище, защото е само на 5 години, когато постъпва в I-во отделение през 1900 г.  Тук през учебната 1904/1905 г. постъпва като ученик Никола Бонев – бъдещият професор по астрономия при БАН, негови съученици са племенницата на Иван Вазов – Събка Вазова, по-малката сестра на Гео Милев – Евгения Касабова, и  Марин Жеков, известен по–късно като Марио Жеков – талантлив художник-маринист.

От 2012 г. Основно училище „Кирил Христов“ е настанено в обновена сграда. Всички кабинети са оборудвани с компютри, мултимедия и интернет. Част от стаите са климатизирани, предстои монтиране на климатични инсталации и в останалите. В училището са изградени два кабинета, оборудвани с

компютърна техника от най-ново поколение

както и с три модерни интерактивни дъски. Създадени са специализирани кабинети по история и цивилизация, български език и литература, математика, английски език, физика и астрономия, биология, химия, изобразително изкуство, музика.

На втория етаж е оформена уникална по рода си „Галерия на българските владетели“, която е  част от обособената арт зона в училището. В нея са представени 9 големи и 4 малки стенописа с образите на хановете Аспарух, Тервел, Крум, Омуртаг, княз Борис I - Покръстител, цар Симеон, цар Самуил, цар Иван Асен II и цар Иван Шишман. Стенописите са изработени в продължение на две години от преподавателя по изобразително изкуство Пламен Михалев.

ОУ „Кирил Христов“ разполага още с два физкултурни салона, голяма спортна площадка,

външна класна стая в градина с редки растения

Училището е учебна база на Педагогическия факултет към Тракийския университет за обучения и практика на студенти.

Последната придобивка за школото е специална настилка, изобразяваща пътно платно със знаци и маркировка, която ще помага на възпитаниците му  да бъдат отговорни на пътя. Освен оборудването за кабинета по безопасност на движението, децата получиха и две интерактивни игри, които могат да бъдат полезни и по време на часовете по математика.

През юли т. г. официално бе открита новата зала „Природа“, оборудвана с ергономични мебели с интересни цветови решения. В нея се водят извънкласни занимания и дейности по проекти. Идеята е децата да излязат извън стереотипа на традиционната класна стая. „Това е подарък за децата. Видяхме подобна база в Истанбул и веднага решихме да направим и в нашето училище“, каза директорът Господин Балъкчиев.

Коридорите в  училището са украсени от тематични картини и послания, разделени в няколко алеи – алея „Европа“, алея „България“ и алея „Стара Загора“, създадени по идея и дизайн на учителите. Алея „Стара Загора“  например е издържана в зелено, цвета на Града на липите, а по стените са закачени снимки и произведения на видни старозагорци.

Не само модерната база обаче прави училището привлекателно за старозагорските деца. Тук преподавателите работят с много хъс и непрекъснато подхващат различни инициативи, които помагат за по-доброто образование и възпитание на подрастващите.

Вече е традиция преподавателите в първи клас да изпращат специални писма и отличителни знаци до своите бъдещи ученици. „Здравей, мило дете! Може би още не можеш да четеш, но някой възрастен със сигурност ще ти прочете тези редове… Аз съм твоята учителка.  Да знаеш само как се радвам, че ще бъдем заедно, и с какво нетърпение те очаквам. Очакват те и твоите нови приятели. Предстоят ти толкова интересни неща! Не си мисли, че учението е трудно нещо, защото аз ще бъда до теб винаги и ще ти помагам. Изпращам ти този знак, за да те разпозная“, се казва в писмата, изпратени до всеки първокласник.

Учениците пък отвръщат на топлата загриженост с успехи не само в обучението, но и при участието си в национални и международни състезания.

Три са направленията, по които се работи в училище „Кирил Христов“ - дигитализация на учебния процес, екологично и патриотично възпитание на учениците.

Професионално школо с чинове с Йовков и Дебелянов

Ликовете на писателите провокират учениците да вземат томчета от библиотеката

Новината за чиновете с ликове на Ботев и Левски в професионалната гимназия по земеделие „Тодор Рачински“ в добруджанския град Генерал Тошево обиколи мълниеносно цялата страна със старта на учебната година. Малцина обаче знаят, че това е част от голямата идея на директора на гимназията Кристияна Иванова - първото в страната иновативно професионално училище да отговаря на изискванията на съвременните ученици.

Гимназията е държавно училище и е ярък пример за промяната, предприета от екипа на Министерство на образованието. С европари сградата беше санирана, подмениха се топло- и ВиК инсталациите, извършен бе цялостен ремонт на сградата, на покрива и физкултурния салон, както и на двора.

През лятото фирма, занимаваща се с ландшафтно оформление, буквално

преобрази ученическия двор с нови алеи и растителни видове

за които възпитаниците на гимназията ще полагат грижи и под ръководството на ландшафтен архитект ще усвояват умения в реална среда, казва директорът Иванова. Другата голяма новост, която посреща ученици и учители в първия учебен ден, са обновените класни стаи, донесли славата на школото в цялата страна. „Имаме обзаведени и съвременни кабинети по литература, история и география, в които чиновете са с ликове на бележити български творци, исторически личности и събития или съответно географски обекти. Освен тях с нова съвременна визия са кабинетите по химия и физика.

Вече почти месец след началото на учебната година виждам промяна в отношението към училището и от страна на учениците, и от страна на колегите. Обновлението – вън и вътре в сградата, се приема много добре. Считам, че това е начинът и пътят –

не може с архаични средства да учим и възпитаваме

съвременни млади хора“, казва директорът на професионалната земеделска гимназия „Тодор Рачински“ в Генерал Тошево.

Рисуваните чинове, дело на фирма „КАН мебели“, са се превърнали в истински мост между поколенията, продължава разказа си директорът на гимназията, която е и преподавател по български език и литература. Учениците се редуват да сядат на места с различни образи, а самите изрисувани работни маси пък ги провокират да посегнат и да вземат и книга на един или друг автор, продължава разказа с наблюденията си преподавателката.

Обновлението внася оживление и сред преподавателите. „Първоначално сред колегите имаше респект, защото влязоха в едни напълно съвременни класни стаи,

оборудвани с интерактивни дъски, таблети

и всеки един колега трябва да преподава по нов начин, в реално време. Това обаче провокира екипа и всеки ден в учителската стая колегите обсъждат нови и нови моменти и подготвят уроците си за следващия час и ден, което не може да не ме радва. Смятам, че това е начинът“, казва Ивинова и допълва: „Училището трябва да е съвременно. Ние сме в нова среда, но ние не сме в конкуренция един с друг, а в конкуренция с децата. Пред нас стои отговорността да отговаряме на техните интереси“.

Печелившата формула, според Иванова, е обединените усилия в името на децата, от държава, община, бизнес, учители, родители и деца. Благодарение на желанието и работата на всички в едно такова малко градче в една професионална гимназия се предлага качествен стандарт на образование.

В ПГ по земеделие „Т. Рачински“ учат 272-ма ученици, като ежегодно гимназията прави прием, съобразен с нуждите на бизнеса. „Поддържаме изключително добри контакти с фирми в района.

Имаме договори със земеделски производители

при които наши ученици провеждат изнесените си практики. Много са случаите, в които наши възпитаници са одобрени и една или друга фирма ги подкрепя да продължат образованието си в следващата степен. Добрата ни работа е засвидетелствана от множеството отличия – имаме първи места от национални ученически състезания по фермерство, счетоводство и други. Добро сътрудничество имаме с Аграрния университет в Пловдив, продължаваме добрата си работа с Добруджански земеделски институт /ДЗИ/, който е край Генерал Тошево. Благодарение на добрата ни работа с научните работници от ДЗИ в рамките на международен проект се гордеем с най-съвременната лаборатория по микробиология, в която научните работници на практика обучават нашите ученици, а и самите те ползват за нуждите на земеделската наука“, разказва още директорът на училището.

След обновяването на кабинетите по общообразователни предмети ръководителката и екипът на гимназията са си поставили за цел обновяването и модернизирането на кабинетите за професионална подготовка. Сред желанията са децата да се обучават с нова измервателна техника, да имат съвременен тренажор по безопасно движение по пътищата и ред други.