Мадара – тайнствената енергия на скалите, които менят форма и цвят

  • 12 юни 2020, 14:54
  • Автор Даниела Стоянова
  • ПОСЕТЕТЕ...

Medium mad kon

Заредени сме с енергия. Мястото е опияняващо, вълшебно. Въздухът кристален и колко история има тук. Трудно може емоцията, която те завладява в Мадара, да се опише с думи, трябва да се почувства!

Това отговарят повечето хора, посетили Мадарските скали, когато ги попиташ какво видяха и преживяха по време на разходката си в националния резерват „Мадара“.

Както хората, населявали Мадара преди 5000 години, днес и ние усещаме, че това е сакрално място. През всички периоди на своето съществуване Мадара е привличала със своята мистика. Мястото със своите гори, скали и води е било свещено за траки, римляни, българи, езичници, християни. Култово средище за всички тези народи и вероизповедания, то и сега е притегателно място за посещения от много хора, които искат да се докоснат до вълшебната сила и енергия на Мадара.

Какво прави мястото Мадара така магическо и привлекателно - богата история, разнообразие от археологически паметници, красива природа, вълшебна сила и енергия и уникален скален релеф – Мадарският конник. И може би не само това, защото всеки посетител сам открива за себе си в какво се крие магията на Мадара.

Известно е, че през цялото време на своето съществуване Мадара е култов център. Излъчването на величествените скали, които менят форми и цветове от светлината, привлича вниманието на човека от най-дълбока древност. Затова говорят останките на тракийското светилище на трите нимфи, издигнатите под скалите храмове за езически обреди, останките от християнски църкви, изградени след приемане на християнството през IХ век. През ХIV век тук е създаден най-големият в България скален християнски манастир с над 150 килии и скални църкви. Резерватът е забележителен и с изключителните си природни дадености – скали и пещери, извори, разнообразна флора и фауна.

Конникът и след десетилетия проучвания си

остава неразгадан

Несъмнено бисерът в това богатство е изсеченият върху отвесна скала на височина от 23 м Мадарски конник. Това е единствен по рода си релеф в Европа от Ранното Средновековие. Обявен е за паметник на световно културно наследство от ЮНЕСКО. Размерите на изображението са 2,6 м във височина и 3,1 м ширина в основата. Изобразява конник, лъв, куче, орел и надписи на гръцки език. Конникът е в ход надясно, в близка до естествената големина и с връхна дреха до коленете. С лявата си ръка държи юздите на коня, който е възседнал, а с дясната ръка хвърля късо копие върху поваления под предните крака на коня лъв, а зад коня има тичащо ловно куче. Отдясно, над нивото на главата на коня, е изобразен орел с разперени криле. Около него има надписи, които уж трябва да подскажат кой е конникът, но сякаш му дават по-голяма мистичност.

Различни са тезите за това кой е конникът на скалата. Различни са и легендите. Според едно от преданията латински (римски) цар паднал от скалите на платото, докато ловувал. Близките му решили да го увековечат, като му направят паметник и поръчали на майстори да издялат образа му в скалите. Години наред местните са смятали, че това е св. Георги.

Някои учени свързват барелефа с тракийската култура и смятат, че на него е изобразен тракийският конник, особено популярен сред местното население през Античността. Съществуват дори мнения, че конникът изобразява персийския владетел Дарий или древноиранския бог Митра, други смятат, че това е хан Тервел, който е изобразен като победител. Не липсват и сензационни теории, като такива, че релефът е бил обкован със злато и сребро, че зад пещерите има тунели, пълни със злато и съкровища, и др.

Точно това, че датировката на конника, както и самоличността му все още са спорни, дава воля на въображението на всеки един човек.

До Конника се стига с изкачване на 225 стъпала, разделени от няколко площадки. Въздухът в резервата е кристален, така че това е леко препятствие. Под него е мястото за гордост, исторически спорове и догадки. В наши дни под Конника все още се издига метално скеле, което за момент убива усещането, че си сред чудо. Конструкцията е поставена там, за да осигури лесен достъп до барелефа на учени и изследователи. Необходимо е да се наблюдава какви процеси се развиват в скалата около Конника. Времето, водата, както човешката небрежност са оставили следи. Вреди по релефа са нанесени, когато е правен гипсов отпечатък от Мадарския конник за изработката на негово копие. При свалянето в пукнатините влиза гипс. Той е хигроскопичен, зимата при замръзване се разширява и цепи камъка. За десетилетия са правени неколкократни почиствания. В последните години международен проект за биозащита на конника въздейства на експериментални участъци с живи бактерии, които се „хранят“ с налепите, преобразуват ги и заздравяват скалата. Сега методът е приложен в засегнатите места с пукнатини. Мониторингът върху релефа ще продължи. „Надяваме се още година, две и след това можем да премахнем скелето“, обясни главният уредник на „Мадара“ Юрий Йоргов.

Голямата пещера – светилище на богини и жива вода

Пещерите в района не могат да бъдат подминати. Именно тук са открити първите следи от човешка дейност в района много назад във времето, в неолитната епоха около 3-4 хилядолетия преди Христа. Пещерите са плитки и сухи. Известната като Голямата пещера дори не е истинска пещера, а скален навес с огромни мащаби. Известна е още като Светилището на трите нимфи, богини на плодородието, горите и водите в древната тракийска митология. Мистичното място е уникално и с т.нар. жива вода, която се стича от свода на пещерата от 60-70 метра височина, а хората я смятат за лековита. Водата се спуска между зелени бръшляни и е кристално чиста. Според местните лекува очи, стомах, сърце и нерви. Не пресъхва. През зимата пещерата се превръща в истинска ледена приказка - студът сковава живата вода в красиви сталактити и сталагмити.

Пещерата притежава невероятна акустика, което й придава допълнителна мистичност.

Голямата пещера е превръщана и в зала за концерти. Побира над 100 души публика и симфоничен оркестър. От съображения за сигурност от няколко години изпълненията са преустановени, защото високошумови изпълнения може да доведат до отцепване на камъни. Заради абсолютната безопасност на туристите всяка пролет се прави обрушване (срутване нa скален материал от свода и стените към пода) на скалния венец в резервата.

Светилището на Тангра, в което

гадаели бъдещето

В Мадара няма как да пропуснете и свещените места на прабългарите, наречени капища, за които се смята, че дават изцеление на тялото, ума, духа. Тук и до днес е запазено вълшебно езическо светилище, свързано с бог Тангра. Най-голям интерес предизвиква големият камък Даул таш, където са се правели жертвоприношения на животни и по това се е гадаело каква ще е годината. Смята се, че мястото е с концентрация на енергийни полета. За такова място се смята и разцепеният камък на входа на Голямата пещера. И днес много хора казват, че в Голямата пещера и свещения камък е концентрирана положителна енергия, от която може да заредите себе си.

И още, още... В историческия резерват „Мадара“ има много за гледане и възприемане. Ако имате ден за пътешествия през история и природа, може да поемете по екопътеката с пещери, скални църкви, монашески килии, която ще ви отведе до крепостта на Мадарското плато. И тя е уникална, знае се, че тук е имало живот поне до XV век. Гледката отвисоко е неописуема. До същото място може да се стигне и по друг маршрут по естествени стъпала с парапети.

Няма да пропуснете нищо, защото има указателни табели. За улеснение на туристите има и електронен маршрут, мобилното приложение се предлага на интернет страницата на Регионалния исторически музей в Шумен. Позволява със смартфони, GPS, таблети да се следва пътят през основните забележителности на резервата.

Разходка на

360 градуса с виртуални очила

Другата новост за посетителите, която се предлага в информационния център, е виртуална разходка из резервата. Магията е по-различна от тази на реалната разходка, но също успява да отвори ума и въображението на всеки. Чрез разработено приложение и очила за виртуална реалност за 20 минути може да се обходят кътчетата на НИАР „Мадара“ и да се потопите в историята и мистиката на мястото. Приложението е разработено на български и английски език, а с поглед може да си изберете дали да се качите до Мадарския конник, да обходите Голямата пещера или друга част от резервата, като гледката е на 360 градуса. Идеята е повече посетители да могат да се докоснат до чудото на Мадара.

Предстои със средства, събрани от кампания от преди десет години, да се благоустроят части от резервата – да се поправят стълбите, алеите, да се направят беседки за отдих на туристите, да се освети релефът на Мадарския конник, за да може да предизвиква въпроси и възхищение и през тъмната част на денонощието.

Така древната и вълшебна Мадара продължава да се развива, за да приласкае посетители и да им даде част от магията си.