01
Брой

Брой 56, юни 2020

Обратно Новина Предишна

Магията Еньовден – вода и 77 билки, които пазят от зло

  • 12 юни 2020, 15:24
  • Автор Мария Димитрова
  • ТРАДИЦИИ

Medium kal 4

Още преди слънцето да се е събудило, рано призори на 24 юни хиляди пазители на българщината у нас излизат на поляните, берат цветя, билки и се къпят в реката. Така народът тачи най-големия билкарски празник – Еньовден. Самият ден е наречен Иван Бильобер и пази множество вековни традиции, които от малки селца до редица големи градове от всички краища на страната почитат и днес. Хората вярват, че билките, събрани преди изгрева, са лековити, заредени с неизмерима мощ, пазят от болестите и всяко зло. Така от 77 „магически“ треви като еневка, комунига, чемерика, вратика се сплита венец, през който се преминава за здраве. Също така, на този ден билки берат врачките и магьосниците, които най-добре знаят за техните свойства и как да ги използват, за да правят чудодейни отвари - за влюбване например.

Еньовден е най-дългият ден в годината. Затова неслучайно прабългарите тогава празнували Нова година. От тези времена е останало и името му - „ени“ означавало „нов“.

„Еньова буля“ разказва за една от най-тъжните легенди в нашия фолклор. Много отдавна в едно село се влюбили Еньо и Стана. Бащата на девойката обаче я сгодил и уговорил сватба в друго село. В деня на венчавката, вървейки по големия мост над Тунджа, тя смъкнала булото и се хвърлила в реката. Щом научил за това, Еньо се поболял от мъка. Девет години плакал, не станал от леглото. От небето не паднала и капка дъжд, реката пресъхнала, тревата изгоряла. Един ден сестра му взела още недотъканото платно от стана, вързала на кръст точилката. Преметнала платното, нагиздила го с женски дрехи и му сложила було. Отнесла куклата при брат си и му рекла: „Стани, Еньо, стани, братко! Стани да видиш твоята Стана е дошла булка да ти стане!“. Еньо отворил очи, видял изгората си, усмихнал се, протегнал ръце и издъхнал. Но щастлив. Тогава задухали ветрове и се изсипали проливни дъждове. Цялата природа се съживила и разцъфнала, а момите запели любовни песни. Оттогава е останал обичаят на Еньовден да се прави „Еньова буля“, известен предимно в Южна България.

Освен народно, празникът има и църковно значение. Миряните почитат християнския празник в чест на рождението на св. Йоан Кръстител.

Гигантски венец във Велико Търново - атракция за българи и чужденци

За Велико Търново Еньовден е най-големият летен празник. Всяка година стотици се събират на Самоводската чаршия в Старата столица.

Денят започва с 10-километров поход за билки в местността Гарга баир и по арбанашките поляни, следва ритуал по опушването им, после ръчно се изработва голям пъстър венец, който се поставя на „Улицата на занаятите“ и всеки желаещ може да премине през него. По време на целия ден тече богата фолклорна програма. Народният обичай е особена атракция за чужденците, като по улиците на старопрестолния град може да се чуе английска, испанска, италианска, руска, сръбска и румънска реч. Вече 17 години млади и стари отбелязват празника на Самоводската чаршия с много настроение и веселба.

Малки булки по улиците на Асеновград за „Калиница“

Изключително любопитен е уникалният за България обичай, познат като „Калиница“, който се изпълнява единствено в Асеновград на Еньовден. Ежегодно на 24 юни стотици малки момиченца, облечени като булки, се разхождат из улиците на града. Най-напред калиниците се събират в Етнографската къща, за да се включат в ритуала „Наричане на нишани“.

След това всички малки булки заедно се отправят към храма „Св.Никола“, където взимат участие в празничната служба, а на поляната пред църквата с нетърпение очакват началото на същинския празник, предвещаващ идването на лятото. След богослужението се състои литийно шествие към „Свето Въведение Богородично“ и оттам към централната улица на Асеновград. Денят изобилства от забави като състезание за традиционен сватбарски танц, ревю-конкурс за нестандартни и авангардни сватбени костюми и надпревара за най-смешни сватбени клипове. Най-добрите кулинари пък мерят сили в изложба за вкусна и красива сватбена пита.

Събор и розова вода в Старозагорски минерални бани

В курортното селище Старозагорски минерални бани ежегодно пристигат от близо и далеч много хора на празничния Еньовденски събор. В този ден местните отбелязват Празника на билколечението, водолечението и здравословното хранене. Българският бит и култура са задължителна съставка през деня. Традиционно жителите и гостите на населеното място имат възможност да видят на живо автентичен ритуал за производство на розова вода. Целия процес могат да наблюдават в любимия Селски двор. А на Улицата на занаятите местни майстори изкушават гостите с вкусен пчелен мед, ароматен чай, топли погачи и питки. Надпявания на певчески групи от цялата област и игриви танци съпътстват празника. Тази година на Еньовден се честват и 53 години от обявяването на Старозагорски минерални бани за национален курорт.

С много радост, интересни обичаи, шарена палитра от роден фолклор и занаяти празникът Еньовден събира млади и стари в Шумен, Варна, Кюстендил, Белослав, Добрич, Карлово, Силистра, Кула и др.