01
Брой

Брой 56, юни 2020

Обратно Новина Следваща

Общините на различни скорости след Covid-19

  • 12 юни 2020, 13:43
  • Автор Жулиета Цветкова, Владимир Симеонов, Александра Петрова, Цвети Василева, Петя Валентинова, Кирил Иванов
  • ТЕМАТА

Medium 86999416 2897317890332180 8045963579368669184 o

Рестартът по общини у нас след извънредното положение заради коронавируса Covid-19 започна на различни скорости. Всички местни власти отчитат драстично по-малко приходи в сравнение със същия период на миналата година. Затова и удължиха сроковете за плащане на местни данъци и такси до края на юни – за да са по-спокойни хората и да разполагат с финансите си. Освен това приходите от отдаване на общински обекти под наем клонят към нулата, тъй като наемателите бяха освободени да плащат за времето на извънредното положение. Няма приходи от таксите за ясли и детски градини, които бяха затворени, а родителите – освободени от плащането им, както и от сините и зелени зони, и от градския транспорт. По-малките постъпления в общините обаче поставят на изпитание нормалната им работа. Кметове на малките населени места признават, че очакват помощ от държавата, за да се справят с новата ситуация и да покрият и непредвидените разходи по осигуряване на набелязаните от държавата мерки за дезинфекция на обществените зони. Големите общини пък признават, че изпълняват заложените по план в бюджета за тази година големи инфраструктурни проекти с европейско финансиране. Така няма да се изгубят парите от Брюксел, а нововъведенията ще подобрят живота на хората.

Столицата направи вече актуализация на бюджета си заради по-малкото приходи. Екипът на кмета Йорданка Фандъкова обяви, че за догодина ще отложи планираните ремонти на парковете „Заимов“ и градината „Св. Георги“, за които бяха заделени 1,9 млн. лева. С 2,6 млн. лв. намаляват средствата за нови обекти за оползотворяване на отпадъци, запазва се финансирането само за проектиране на център за биомаса и завод за преработка на едрогабаритни отпадъци.  София запазва всички планирани средства за стратегическите приоритети - метрото, транспортните връзки от вътрешния ринг и връзките с Околовръстния път, строителството на нови детски градини и ясли, средствата за почистване, инвестициите в общински болници и ДКЦ-та, както и издръжката на социалните услуги. Намаляват се с 6,7 млн. средствата за няколко инфраструктурни обекта, които още не са стартирали.

Фандъкова се надява постъпленията в бюджета на града да се нормализират във втората половина на годината. Икономистите очакват кризата да се задълбочи и да има отражение върху публичните финанси и през 2021 г. Затова е важно да се мисли за бюджет 2021 още отсега, така че да се гарантира, че развитието на София няма да се забави, допълват още от общината.

Въпреки че бе пощадена от масово разпространение на Covid-19, Варна излезе от извънредното положение с рекордна безработица и сериозен спад в приходите за общинската хазна.

Заради въведените на местно ниво икономически мерки за два месеца общинската хазна не е получила най-малко 4,8 млн. планирани неданъчни приходи. В сумата са включени и непостъпилите такси за детски градини и ясли, наемите от общински жилища, загубите от затворените спортни съоръжения и зоопарка. Намаляла е и общата събираемост на местните данъци и такси, за чието плащане с отстъпка срокът бе удължен до края на юни.

Разчетите все още са непълни, но се очаква сериозен спад и на приходите от туристически данък, тъй като голяма част от хотелите все още не са отворили. Ще намалеят драстично и дивидентите от общинските дружества и предприятия.

Свиването на планираните разходи е задължително, за да бъде бюджетът балансиран, но резервите на този етап са малко, признават общинските финансисти. Засега няма спрени проекти с европейско финансиране.

От началото на март от местната хазна се финансира дезинфекцията както на обществени обекти, така и на етажните собствености, подпомага се местно производство на дезинфектанти и предпазни средства, над 50 000 маски бяха раздадени безплатно или изпратени по пощата на пенсионери. Заради драстичните загуби на болниците от намалелия прием на пациенти, общината е готова да подпомогне и деветте си лечебни заведения, както и болницата „Св. Анна“, в която е съакционер.

Кметове в Пиринския край очакват подкрепа от държавата заради направените от общините непредвидени разходи срещу разпространението на епидемията от COVID-19.   

„На практика държавата досега не е помогнала само на общините, но се надявам, че това ще се случи. Похарчихме средства за дезинфекция, за други важни дейности. Дано тези разходи ни бъдат покрити, за да не се ощетяват гражданите от определени комунални услуги - сметосъбиране, сметоизвозване, социални политики. Един от вариантите за справяне с тежката ситуация е част от отпуснатите целеви средства от държавата да могат да се ползват за други нужди. Има спестени пари от зимното поддържане, има и отпуснати пари за други пера. Искаме да ни се разреши да ги ползваме за покриване на текущи разходи“, каза кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов.

Община Разлог е направила около 45 000 лева непредвидени разходи заради коронавируса. „Справяме се финансово, държим на дисциплината. Надявам се с отхлабване на мерките и хората да започнат да си плащат данъците. Ако се наложи, можем да изтеглим оперативен кредит, но няма да уволня нито един служител в общината, защото сме инвестирали много. Пазим си кадрите, ако ги освободим, те ще отидат в някоя частна фирма, може и в чужбина да заминат. Няма с лека ръка да се лиша от тези хора“, коментира кметът на Разлог Красимир Герчев.  

На продажба на забавачка ще разчита Община Гърмен, за да компенсира по-ниските си приходи. Постъпленията в общинската хазна са намалели драстично през март и април в сравнение със същите два месеца на миналата година. Причината е въведеното извънредно положение заради коронавируса и затварянето на всички хотели и заведения в общината, която разчита основно на приходи от туризма. 169 000 лева по-малко са постъпленията само за март и април. Огромната част от общинските приходи са от туризъм, който беше най-силно засегнат от епидемията от COVID-19. Самата Община Гърмен притежава извори с минерална вода, пералня, хотел, които също затвориха врати. Не работеха и историческите селища Никополис ад Нестум и Градище.

Справката с намалелите общински приходи е изпратена в Националното сдружение на общините. Целта е да се търси начин държавата да покрие поне част от загубите. Един от вариантите за справяне с тежката ситуация е част от отпуснатите целеви средства от държавата да могат да се ползват за други нужди. „Има спестени пари от зимното поддържане, има и отпуснати пари за военно дело, както и за други дейности. Искаме да ни се разреши да ги ползваме за покриване на текущи разходи“, допълни кметът на Гърмен. Иса уточни, че след анализ на приходите и разходите през първото шестмесечие, който ще бъде направен в началото на юли, ще стане ясно  кои дейности и събития няма да бъдат финансирани заради по-малкото постъпления.

Бургас с ударна дезинфекция и тестове преди лятото

Въпреки отпадането на извънредната епидемична обстановка в страната, Общинският кризисен щаб в Бургас ще продължи да действа през целия летен сезон.

С пълна сила ще се изпълняват дейностите по дезинфекция на спирки, спортни и детски площадки, улици, обществени пространства, летище. За целта местната власт осигури количества от немски нанопрепарат, осигуряващ сигурна антимикробна защита, действащ в продължение на година.

„За нас е изключително важно да не се разхлабва контролът през лятото, тъй като очакваме полетите до Бургас да се възобновят, а целта ни е да гарантираме, че тук е безопасно място за туристите“, коментира кметът Димитър Николов.

Той все пак призна, че основните надежди за сезон 2020 са насочени към родните туристи, тъй като голяма част от чуждестранните гости няма да могат да пристигнат заради усложнената епидемиологична обстановка в Европа.

Предстои РЗИ-Бургас да направи мащабно представително и обобщаващо проучване, което да покаже степента на изградения имунитет срещу COVID-19. Предвижда се да бъдат тествани около 3500 човека.

„Искаме да покажем каква е реалната картина в Бургас. Заради навременните мерки, които наложихме, успяхме да запазим много ниски нива на заболяемост в региона. Затова целта на проучването е да докаже, че Бургас и регионът са сигурно място за почивка“, уточни кметът Николов.

По думите му Общинският оперативен щаб е в непрестанна връзка с хотелиерите в областта. Представители на бизнеса вече са получили точни указания за ежедневни действия, гарантиращи здравето и безопасността на клиентите.

COVID-19 не успя да спре най-важните инфраструктурни проекти в община Бургас. Това лято ще бъде разширен и пристанът на о. Св. Анастасия, както и този в Рибарското селище, познато като Ченгене скеле. Дейности в момента текат и по един от възловите булеварди в града – „Демокрация“.

„Основно има пренареждане на бюджета за големи спортни събития и за част от културните инициативи. Заради пандемията те се отложиха“, уточни Димитър Николов.

Обратен процес обаче ще тече в общинското предприятие „Бургасбус“. Градският транспорт на Бургас за кратко време се лиши от голям брой служители, които бяха освободени заради редуцирането на автобусните курсове по време на извънредното положение. След нормализирането на разписанията и възобновяването на всички линии се предвижда връщането на работа на част от съкратените хора.

Стара Загора подменя ВиК, ремонтира улици, зоопарка, Руския пазар

Засега няма да има неизпълнение на проекти от инвестиционната програма на Община Стара Загора заради намален бюджет, коментира кметът Живко Тодоров. По думите му общинската администрация работи здраво и не се предвижда спиране на дейности по проекти от инвестиционната програма.

До края на годината са предвидени ремонти на водопроводи и канализационна мрежа в три старозагорски квартала за близо половин милион лева, ще се прави и основен ремонт на улична мрежа за над 2 млн. лв. Изгражда се нов гробищен парк, както и две нови кръгови кръстовища за над 600 хил. лв.

Продължава работата по мащабните проекти като ремонта на Зоопарка, който вече е в ход, очаква се началото на ремонт на Руския пазар за 4.5 млн. лв., на летния театър и Станционната градина. Старозагорци обаче с нетърпение чакат изграждането на Многофункционална спортна зала в парк „Артилерийски“ . Вече са представени 13 проекта за сгpaдaтa, която  щe бъде построена на 20 дка площ и ще oбeдинявa фyнкции нa cпopтнo cъopъжeниe c кaпaцитeт 5200 ceдящи мecтa, кoнцepтнa зaлa и бизнec зoнa c кoнфepeнтeн блoк, xpaнeнe и paзвлeчeния. Общата cтoйнocт нa инвecтициятa e 25 млн. лв., държавата вече отпусна 4.5 млн. лв.

Около 325 хил. лв. ще глътне бъдещата скейт площадка в същия парк. Над 300 хил. лв. ще струва изграждането на нов приют за безстопанствени животни, тъй като сегашният е препълнен.  Ще продължи работата и по други проекти, свързани с обновяване на образователната структура, за социалните дейности, за градския транспорт и др.

Враца със стабилни финанси и строителство след пандемията

Активни строителни дейности през лятото планира администрацията във Враца. Местната управа счита, че ще изпълни заложените в кметската програма приоритети въпреки изтънелите постъпления в хазната заради Covid-кризата у нас.

„Както останалите местни администрации в страната, отчитаме намаление на собствените приходи в бюджета в сравнение със същия период на миналата година – налице е спад както на данъчните, така и на неданъчните приходи. Към 30 април в сравнение със същия период на миналата година данъчните приходи са със 700 000 лв. по-малко, а неданъчните намаляват със 140 000 лв.“, казаха за Kmeta.bg от кметския екип в града и уточниха, че в момента следят постъпленията от собствените приходи. Изпълнението на обектите от инвестиционната програма пък ще се съобрази с възможностите за тяхното финансиране, допълниха от общинската управа.

За разлика от други администрации, врачанската преминава през пандемията без кадрови сътресения. „Влязохме в епидемията в стабилно финансово състояние и спазвахме строга финансова дисциплина, така че не се наложиха съкращения на служители“, посочиха от общината.

Заради пандемията общинският съвет в града отмени за тази година реализацията на програмата за малки граждански инициативи, по която трябваше да се изградят екокътове, седянки, градинки и минипаркове в квартали и села с общински пари.

Отпаднаха също емблематичните за културата в региона и страната Ботеви дни, както и официалното честване на Деня на Враца - 1 юни. Все още не са присъждани и почетни звания на активни общественици и институции. Отменено бе и юбилейното издание на Национален фолклорен събор „Леденика“. Той ще се проведе догодина с участници от цяла Източна Европа. Очаква се форумът в Балкана да събере над 20 000 гости.

Кюстендил съкращава чиновници и взема кредит

Скоропостижно съкращение по неофициална информация на този етап на около 170 служители и работещи в общинските звена в Кюстендил е първата неизбежна мярка, която общината приложи като справяне с последиците от Covid-19 кризата. Първо беше пратен на борсата целият екип на общинския театър - 24 души, без директора. Последаваха го екипът на „Ученическо хранене“ и стопанисваният от него парк хотел „Кюстендил“. Заговори се  и за гардове от ОП „Охрана“ и от екипа, обслужващ Градския плаж, който бе продаден дни преди обявяването на извънредното положение. Кметът четвърти пореден мандат Петър Паунов обяви, че в хазната от местни приходи постъпват символични суми - отсрочването за данъците с 5-процентно облекчение бе удължено до 30 юни.  До началото на май минусът беше с около 1,3 млн. лева, сравнено със същия период на 2019-а. „Ще трябва да осигурим пари за най-неотложното - за „Чистота“-та, за „Охрана“-та, за социалните дейности и патронажа.  Останалото ще чака. Принудени сме да го направим“, отсече градоначалникът. Стотици ще отидат на борсата, не крие той.  С обещанието съкратените да бъдат върнати, когато кризата отмине.

Добър знак е това, че въпреки пандемията и стагнациите Кюстендил за 13-и път ще организира Празника на черешата  - от 26 до 28 юни, на форума се стичат хора от цялата страна да опитат от разкошния плод, носещ славата на Кюстендилско.

Със сигурност  няма да се ремонтират някои от планираните  улици или отделни участъци по градската мрежа и по 70-те села. Общината обаче няма да се откаже и от трите си супер проекта за т.г. - саниране на сградата на общинския театър и цялостна рехабилитация на парк „Театъра“ за около 6-7 млн. лева.

Разчита се да живне и местният бизнес и туризмът, ресторантьорството и хотелиерството. Показателно е, че  засега 77 фирми и дружества от общината кандидатстват по мярката 60/40.