Реките в Европа – красиви замъци край водите

  • 20 ноември 2019, 18:52
  • Автор Мария Димитрова
  • СВЯТ

Medium %d0%a2%d0%b5%d0%bc%d0%b7%d0%b0

Величествени, бурни, спокойни, красиви и силни – реките в Европа изминават хиляди километри, за да си проправят път през Виена, Будапеща и Париж. От древни времена на бреговете им се строят цели градове, а по течението им се изпълнява важна търговска роля. Днес около водните богатства можем да видим невероятни замъци, крепости, развлекателни и лечебни комплекси. Някои реки пазят древни истории, разказват легенди, а други откриват пред нас райска природа. Дунав, Сена и Неретва неведнъж са увековечавани в песни, картини или стихове.

Предлагаме ви една свежа и вдъхновяваща разходка около някои от най-емблематичните реки на Стария континент.

Дунав - „речното божество“, което мие четири столици

Обширните води на Дунав мият бреговете на десет държави, а четири столици (Виена, Белград, Будапеща, Братислава) се любуват на величието на втората по големина река в Европа. Тихият бял Дунав минава и през земите на България, покрай Видин, Лом, Козлодуй, Оряхово, Никопол, Белене, Свищов, Русе, Тутракан, Силистра.

2859-километровото „речно божество“ (от латинската форма Danubius) извира от Шварцвалд в Германия и достига до Черно море, разделяйки се на три ръкава. През годините реката е била северна граница на Римската империя, път за достъп до Константинопол, транспортна артерия на кръстоносците до Светите места. През XX век след като вече Европейската комисия отговаря за плаването по реката, Дунав се превръща във важна търговска връзка между Запада и Балканите. Любопитен факт е, че в нейното речно корито е най-голямата заблатена територия на Стария континент. Именно в делтата на реката е най-голямото количество тръстика в целия свят. Дунав е единствената голяма река в Европа, която тече в посока от запад на изток.

Русалка, кула и замъци около Рейн

От Швейцарските Алпи извира една от най-дългите и с голямо стопанско значение реки в Европа. По пътя си до Северно море тя преминава през шест държави и внушителното разстояние от 1320 км. Красотата й е възпята от редица поети, а прочути художници са изрисували променливите й настроения. Разходката по Рейн е като разходка през различни епохи.

Една от най-големите забележителности около нейния бряг е Мишата кула, построена през III век като пункт за събиране на такси от корабоплаване. Поглед грабват и множеството замъци по поречието й като ренесансовия Райнщайн и Гутенфелс – излязъл сякаш от Средновековието. На 130 м над водата се издига скалата Лорелай, на която според легендата живеела красива русалка, която омайвала моряците, те губели разсъдъка си и потъвали. И днес някои германци казват, че на това място чуват нежен глас, който пее чудни песни.

Уникален Стари мост над кристалната Неретва

Една от най-впечатляващите реки в целия свят е река Неретва в Босна и Херцеговина, и Хърватия. Кристалната планинска вода, заобикалящата я уникална природа, заедно с емблемата на град Мостар - Стари мост, я превръщат в истинско водно бижу и предпочитана туристическа дестинация.

Любопитен е фактът, че Неретва е една от най-студените реки на планетата, като през летните месеци температурата на водата често пада под 7 – 8 °C. На реката са построени четири язовира – „Ябланица“, „Грабовица“, „Салаковач“ и „Мостар“, както и няколко ВЕЦ-а. Водите й често са място за спорт и забавление, като редовно се провеждат рафтинг състезания.

Поречието на Темза е родно място за крале и кралици

Най-дългата, най-известната и най-красивата река в Англия е лондонската Темза. 346 км води се славят с изключителна чистота, които я превръщат в една от най-чистите градски реки в света. Не рядка гледка са рибари, опънали своите въдици, за да опитат късмета си с над 120 вида риби, включително сьомга и пъстърва.

Поречието на Темза е родно място за крале и кралици, отраснали и живели тук - на брега й се намират дворецът Хамптън, Гринуичкият дворец, както и най-големият населен замък в света днес - Уиндзорският замък. Водната емблема на Лондон минава и покрай Оксфорд, където е построен първият университет в Англия, както и покрай най-голямата викторианска оранжерия - ботаническата градина Кю Гардънс, и бащата на парламентите - британския парламент в Уестминстър.

30 впечатляващи моста прескачат над река Москва

Великолепието на Русия сякаш преминава по бреговете на река Москва. Полюшвайки се по нейните вълни, пред всеки гост на столицата се откриват внушителният Кремъл, небостъргачите на Московското сити, храмът „Христос Спасител“, гигантският дървен паметник на Петър Велики, а детски писъци от увеселителния парк „Горки“ долитат от забавляващите се там.

По протежението на реката са изградени 30 моста, всеки от които е уникален. Особено впечатляващ е Кримският мост, който е единственият висящ мост в Москва, част от културното наследство на града.

Столицата на Франция се заражда на остров в Сена

Безспорно Сена е един от символите на Париж. Дългата близо 780 км река води началото си от град Дижон и накрая се влива в Атлантическия океан. В нея се намира остров Сите, на който първоначално е била разположена самата френска столица и където днес можем да видим величествената катедралата Света Богородица. До преди около два месеца около кейовете й, до Моста на Инвалидите на левия й бряг, парижани си отдъхваха на оригинална арт инсталация от български букви-пейки. Красивата Сена често е фон в ленти от романтичното кино или вдъхновение за картините на Клод Моне.