VIVACOM демонстрира 5G в реалната си мрежа

  • 20 ноември 2019, 18:49
  • Автор Дарина Михалева
  • SMART CITY

Medium %d0%90%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81 %d0%94%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b5%d0%b2 %d0%b8 %d0%a0%d0%b0%d0%b4%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2 %d0%97%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%ba%d0%be%d0%b2

Vivacom демонстрира възможностите на своята 5G мрежа навръх 50-годишнината от първото пренесено в интернет съобщение. Телекомът извършва тестовете в реално изградена мрежа.

„Това не е просто демонстрация на една виртуална мрежа, не са лабораторни условия. Това са реалните възможности на нашата 5G мрежа“, изтъкна главният изпълнителен директор на компанията Атанас Добрев. Демонстрациите, обясни той, се случват на базата на оборудване, което е реално интегрирано в мрежата.

„Съвременното общество е на прага на следващата технологична революция, която ще обхване всички сфери. Именно комуникациите са в основата на тази революция. Хората днес очакват достъпна, сигурна и налична по всяко време свързаност. Истински успешните компании като VIVACOM трябва да са способни да развиват пазара и да допринасят за напредъка на обществото, като предвиждат бъдещите потребностите на клиентите.  Тук идват възможности на 5G свързаността, мрежата от пето поколение ще доведе до дигиталната трансформация, която е необходима и неизбежна“, каза главният изпълнителен директор Атанас Добрев. 

Радослав Златков, технически директор на Vivacom, разказа, че телекомът се подготвя от години за пускането на 5G мрежата. „Сега използваме реалната опорна мрежа, затова и се забавихме с демонстрацията“, коментира той и поясни, че има направен ъпгрейд на софтуера, така че „да сме напълно готови за 5G“.

„5G - това е висока скорост, огромен капацитет за свързване на устройства, пренебрежимо малко времезакъснение, което допринася за светкавичен пренос на огромни обеми данни. Мрежата е в основата на пет генерални промени – тя осигурява повишена продуктивност, предвидимост и управление на процесите, неограничен брой свързани устройства, възможност за развитие на нови индустрии, сегментиране на мрежата“, разказа главният технически директор Радослав Златков.

Тестовете се извършват на временно предоставен от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) спектър от 3.5 GHz при честоти от 100 MHz.

За своите мрежи от ново поколение Vivacom използва всички водещи доставчици на оборудване.

Председателят на КРС Иван Димитров обяви, че очаква през първото полугодие на следващата година лицензиите вече да бъдат постоянни. По-рано тази година регулаторът започна да издава временни разрешителни, така че мобилните оператори да имат възможност да тестват 5G мрежите си.

Освен липсата на свободни честоти, другата бариера пред операторите е високата цена на лицензиите, която е допълнителна финансова тежест, добавена към и без това значителните инвестиции за изграждане на мрежи от ново поколение.

В тази връзка държавата планира да помогне за развитието на сектора. „Ще намалим тарифите за радиочестотен спектър, както и административната тежест за разполагане на базови станции“, обяви транспортният министър Росен Желязков. Той подчерта, че стъпката не се прави, за да се подпомогнат конкретно мобилните оператори, а по-скоро да се стимулира цялостният процес на дигитализация.

„5G не е по-доброто 4G, както 4G беше по-доброто 3G. 5G е нещо напълно различно“, подчерта той. Очаква се мрежите от следващо поколение да отворят вратите пред нови индустрии, като автономните превозни средства, „умните“ градове и домове, телемедицината и т.н.

VIVACOM благодари за  конструктивния диалог с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Комисията за регулиране на съобщенията относно освобождаването на необходимия честотен ресурс, който да даде възможност за изграждане и развитие на мрежата още през 2020 г.

Предимствата на мрежата от ново поколение са огромни - тя ще допринесе за  автоматизация на производствения цикъл, за масово развитие на умните градове и техните основни характеристики като видеонаблюдение, контрол на трафика, мониторинг на околната среда, умно паркиране, умно сметоизвозване. Ще направи реалност умния дом. И още – благодарение на 5G мрежата дигитализацията на образованието ще стане факт чрез масова достъпност от различни географски точки. Огромно е приложението на 5G мрежата и в развлекателната индустрия - правене на музика от разстояние, гейминг, използване на добавена и виртуална реалност. 

Като продължение на инициативата за дигитализация на обучението в училище Образование 4.0 VIVACOM демонстрира приложението на 5G в сферата на образованието – бърза връзка, възможност за свързване на много устройства, нулево забавяне на преноса на данни.