Вълнуват ме темите, които незабележимо променят света

  • 12 юни 2020, 15:13
  • Автор Мартин Калоянов
  • ЕКРАН

Medium adelina radeva bnt

Едно от най-популярните телевизионни лица се върна в ефира на Българската национална телевизия. От началото на месец юни Аделина Радева е част от екипа на дирекция „Информация“ за новини и актуални предавания на обществената телевизия. 

Аделина Радева има близо 20 години опит като журналист, автор и водещ на радио и телевизионни предавания. Кариерата й стартира в ефира на радио FM+, била е кореспондент в Атина на програмите „Хоризонт“ и „Христо Ботев“ на БНР, радио „Експрес“ и Deutsche Welle. Работи за ANT1 Гърция и прави репортажи за Нова телевизия от гръцката столица. През 2008 г., след завръщането си у нас, започва работа в Българската национална телевизия. Била е водеща на централната новинарска емисия „По света и у нас“ (2011-2018), автор и водещ на публицистичното предаване „Още от деня“ (2016-2017) и на сутрешния блок на БНТ „Денят започва“ (2008-2011). Последните две години е част от екипа на „Здравей България“ по Нова телевизия. Автор е на документални филми за събитията в Гърция за рубриката „В кадър“, на различни телевизионни студия и извънредни предавания и на поредица от репортажи за новините и програмите на БНТ.

Завършила е Държавния каподистрийски университет на Атина, специалност „Комуникации и средства за масово информиране“. Лице на много благотворителни кампании и инициативи. Носител на награди и отличия в обществения и социалния сектор.

- Г-жо Радева, защо решихте да се включите отново към екипа на БНТ?

- В екипа на БНТ се включих с ентусиазъм и желание да работя с колеги и приятели, чиито професионализъм ценя. Тази е и причината да се радвам да стана отново част от този екип.

- Какво ви накара да вземете това решение?

- Умът и сърцето в еднаква степен, но преди всичко поканата, която получих от страна на телевизията.

- Получихте ли подкрепата на близките ви?

- Разбира се. Всяко мое професионално решение до този момент е получавало първо тяхната подкрепа. Обичам ги и им благодаря за това.

- Каква е разликата да се води сутрешен блок, с много динамика и гости по различни теми и обзорно дневно предаване с най-актуалната тема?

- Разликата е в часовия пояс, както и в нагласата на хората, в начина, по който гледат телевизия. Сутрешните блокове „отварят“ вратата на деня, поставят темите и въпросите в кратки, динамични форми. Хората научават нещо, което ги интересува, докато се приготвят за работа. Вечер има повече време за анализ и коментар на това, което вече се е случило, за което зрителят е научил от новините по-рано и вероятно вече е формирал някакво мнение по темата. Двете форми са доста различни.

- Има ли трудни и лесни събеседници?

- Има трудни и лесни събеседници. Трудните събеседници за мен са тези, които много рядко дават интервюта или пък отговарят едносрично, което прави разговорите мъчителни. С годините разбирането за медийно представяне се разшири много и трудните събеседници са по-малко.

- Медиите днес са много по-динамични в интернет пространството. Хората снимат с GSM-ите, разказват и алармират за много нередности през социалните мрежи. Както и за добри примери. Повече гражданско общество ли виждате или повече диванна армия?

- Техниката и интернет навлязоха в живота ни и на практика промениха скоростта, а често и дневния ред и на традиционните медии. Сигналите в социалните мрежи много често са повод да се „сезират“ телевизиите, като изпратят свои екипи и потърсят историята и гледните точки. Мисля, че ролята им да „легитимират“ темата, като я проверят, надградят  и поставят в контекста на обществен проблем, ако случаят е такъв - прави ролята на традиционните медии не по-малко важна.

- Как се работи в телевизия по време на изолация?

- В изолация се работи по-трудно в професия, която изисква интензивни социални контакти, които са задължителни в нашата работа. От друга страна всички колеги се постараха да прилагат мерките, които бяха задължителни, и мисля, че дадоха пример за отговорно поведение.

- Кои теми ви вълнуват и искате да присъстват в предаванията ви?

- Вълнуват ме темите, които засягат хората пряко, както и тези, които може би по-незабележимо, но сигурно променят света, в който живеем. Мисля, че сблъсъкът на мнения остава най-добрият начин за формиране на мнение у зрителите.

- Коя е най–голямата ви битка?

- Най-голямата битка за всеки човек според мен е да избира доброто пред злото. Макар често да не го съзнаваме, пред този избор сме изправени многократно всеки ден, дори всяка минута.

- Липсва ли ви периодът, в който работехте в Гърция?

- Не знам дали е точно липса, но е период на прекрасни преживявания, които ми оставиха хубави спомени и верни приятели.

- Има ли важни моменти в живота ви, които сте изпуснала заради професията ви?

- Разбира се, че има, и то много. С годините се уча да не мисля с горчиво чувство за тях, а по-скоро да не ги пропускам повече.

- Кои са учителите ви в журналистиката?

- Всеки успех в журналистиката, както и всеки успех по принцип не е случаен. Учила съм се от успехите на много свои колеги с внимание и уважение към това, което са постигнали. И продължавам да се уча всеки ден!

- Най-голямото чудо, което ви се е случвало?

- Станах майка.

- Как си почивате?

- Чета и рисувам.

- Суеверна ли сте?

- Не, вярваща съм.

- С какво се гордеeте най-много?

- Със семейството си, както и с това, че мога да се обърна назад, както и да погледна напред, и да видя толкова приятели!

- Как си представяте живота след 5 години?

- Животът ме е научил да не правя големи планове.  Надявам се всички да сме живи и здрави. Както казва Кавафис „Ако пътуваш нявга за Итака, моли се пътят ти да е далечен...“