Багери и прокурори на Седемте езера вместо туристи посред лято

  • 14 юли 2020, 15:18
  • Автор Кирил Иванов
  • СКАНДАЛ

Medium 15 kn sedemmte

Багери и тежка техника, прокурорски проверки, внезапни качвания на екоминистър Емил Димитров - Ревизоро, екипи от екоексперти и инспектори, полицаи, рейнджъри, които да контролират за нарушения по циркуса. Така е на Седемте рилски езера след злополучния старт и последвалите скандали по започналата рехабилитация на пътеките и по най-„населените“ маршрути в района на Езерата.

Стартиралите от 1 юни т.г. стpoитeлни дeйнocти ca пo пpoeкт „Уcтoйчивo yпpaвлeниe нa нaциoнaлeн пapк „Pилa“ – втopa фaзa, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г.“. Според проекта, изготвен и утвърден още през 2014 г., ще се прави ремонт на 8 570 метра пътеки чрез изграждане на

7 944 кв. м каменна настилка, включително от каменни плочи

166 кв. м дървени мостчета, 995 метра дървени парапети, 740 линейни м отводнителни канавки, 22 указателни табели, полагане на цветна маркировка и др. Пpoгнoзнaтa мy cтoйнocт бeшe 6 769 877 лв. бeз ДДC, 2 535 644 лв. от тях са за пътеките при Езерата. Фирма изпълнител е „Юнайтид пропърти груп“, свързана с бивш депутат, коментират информирани.

От ръководството на НП „Рила“ бодро обявиха, че пректът е стартирал успешно и се работи по правилата и изискванията. Докато туристи не се качиха и не видяха и не заснеха багер до езерото Бъбрека да разкопава мощно. Камиони карат и полагат филц, трасира се с бордюри по брега на „перлите“ - езерата.

Правят се „алеи“, широки до 1,50 м

по които да вървят всяко лято хилядите туристи, планинари и посетители. Особено в края на юли и август, когато при Езерата се установява и лагерът на Бялото братство - дъновистите. След гневни реакции и буквално „присъди“ срещу авторите на проекта и изпълнителите лично премиерът Бойко Борисов нареди екоминистър Емил Димитров да се качи на Езерата и да установи какви са я свършили „строителите“ и багерите там. Вече на място министърът констатира, че строителната техника веднага е била изведена от обекта и дейностите по проекта са спрени. Засега. Установени бяха нарушения в изпълнението на проекта, за които ще бъде изготвен подробен доклад до министър-председателя. Вече върви възложената от Димитров цялостна проверка на проекта от експерти на Оперативна програма „Околна среда“. За установени нарушения изпълнителят ще бъде санкциониран, казаха от МОСВ. „Радвам се, че го няма багерът тук и ги няма камионите, за мен те не са си свършили добре работата. Мен, ако питате, трябва изобщо да ги махнем.

Ако ще го правят така, по-добре да не го правят

От друга страна, ние никога вече няма да получим пари от ЕС“, изкоментира на място министър Димитров. И добави: „По цял свят пътеките са с филц и по цял свят има пътечки с мостчета и парапети. Така е одобрен проектът през 2014 година. На мен не ми харесва да ползват техника. Иначе това да ги ограничиш в една алея и да им кажеш „моля ви, пазете природата, не стъпвайте вляво, вдясно, има изградена пътека, както във всички природни паркове в света“... Това не е технология за пръв път само в България, само тук. Това е технология, която е одобрена още навремето. Имало е работни групи, обсъждания...всички са се произнесли и са го одобрили. Мен ме притеснява, че горе и с джипки са се качвали и трябва да го изговорим с полицията да не се допуска. На мен не ми хареса да виждам трактори и багери горе. И никой не ги е карал да се качват горе. Те ще бъдат глобени“, закани се Ревизоро. Окръжна прокуратура-Кюстендил се самосезира и възложи на „Икономическа полиция“-Дупница да бъде извършена незабавна проверка. В рамките на десетина дни да стане всичко - първо се разследва кой и как качи тежката техника на над 2 000 м надморска височина и тя започна да рови за ужас на всички планинари и прородолюбители. То и Борисов каза: „Нали уж всички милеем за природата“ и посъветва министъра да се „разбере“ с еколозите. Да пият заедно чай от глог и пр. От своя страна еколозите са категорични, че няма какво да се „говори и разбираме“, след като екологичните норми са ясни и безусловни и по тях консенсус и договорки не може да се правят.

Сега на Седемте езера е разкопано, има и разстлана фракция, направени са трасировки по реновирането на пътеки. Печени планинари като кюстендилеца инж. Севделин Атанасов (63 г.) са бесни и категорични, че това, което е направено на Седемте езера, е пълно безумие. Че разстланият филц още при първите по-силни дъждове и порои ще бъде смъкнат и „набутан“ в самите езера. Планинари искат уволнения на „тия“ от НП „Рила“.

Кметът на Сапарева баня Калин Гелев обаче е категоричен, че проектът трябва да бъде реализиран докрай. Че стартът на рехабилитацията е отлаган поне две години. „Не може да останат пътеките в това състояние. Изпотъпкани и издълбани от хилядите нозе, които са минавали по тях всеки ден. Трябва да бъдат рехабилитирани.

Да се работи на ръка, да се транспортират материали с мулета, с коне

Но да не се спира“, настоява Гелев.

Тези дни стана ясно, че вече има избрана фирма, която трябва да започне изграждането на Контролно-информационен пункт в района на Седемте езера, който да бъде за нуждите на парковата охрана и за планинските спасители от Дупница. Обектът е за над 400 хил. лева. И беше бавен и отлаган няколко години. Ако и за този обект почват да качват багери, бетоновози, платформи с материали, ще тръгне нова врява, коментират по Дупнишко. „Няма място за каквато и да е техника, джипове, АТВ-та и пр. по Седемте езера. Циркусът трябва да си остане такъв, какъвто си е. Искам да катеря по истинските маршрути и върхове там. И седалковият лифт трябва да бъде спрян. Не може куцо и сакато, хора по джапанки и по обувки с токчета, да се качват и да тъпчат и да газят там. Езерата са на истинските туристи и планинарите. На Учителя Петър Дънов и последователите му“, недоволства кой е пратил багерите горе и срещу масовките по циркуса природозащитникът инж. Севделин Атанасов. Какво ще стане, ще кажат - при това трябва да стане скоро, от прокуратурата и екоминистерството и министър Емил Димитров.

А тия дни - след 20 юли, на Езерата се качват и първите дъновисти. Както е от 1929 г. - неизменно всяко лято. Досега - без багери и прокурори горе.