Добри сърца „палят“ деца да правят хляб, да тъкат и опознават родината

  • 20 декември 2019, 17:17
  • Автор Дарина Михалева
  • КАМПАНИЯ

Medium chitalishte probuda 1920 po stupkite na trakite 1

Срещали ли сте ангели? Срещали ли сте хора, които могат да преобърнат света ви и да запалят пламъка в очите ви, като имат нужда от една съвсем малка подкрепа – някой да повярва в идеята им и да им даде малка сума, за да я осъществят?

Хора от казанлъшкото село Копринка направиха изминалото лято незабравимо за 52 деца от селото на възраст между 8 и 15 г. След допитване до учениците в местното училище станало ясно, че много от тях не познават района, в който живеят, не са посещавали тракийските светилища в околността. От читалището се захванали и организирали детска академия през лятото „По стъпките на траките“. Кандидатствали и спечелили финансова помощ. Това бил първият проект, за който някой повярвал в тях. Цялата местна общност била щастлива, защото и местният бизнес, и общинските музеи и библиотеки от Казанлък и региона били щастливи, че ще се прави нещо за децата. Така през лятото на 2019 г. са организирали множество посещения с 52 деца от казанлъшкото село Копринка до местните тракийски светилища, гробници, водили младежите в работилнички за месене на хляб, както са го правили траките, направили и работилнички за шиене на тракийски одежди, в които самите деца са си ги ушивали под ръководството на професионалист. Свързали са се и с местно туристическо дружество, което е организирало няколко похода за децата в околностите на с. Копринка и Казанлък. И хлапетата, и младежите останали много впечатлени, защото се научили и как да си направят бивак, как да разпъват палатка, докоснали са се до природата на своя роден край. Научили са много исторически факти от своя си район за наследството, което са оставили траките. Сред предметите, произвели със собствените си ръце, са и глинени съдове – както са ги правили траките. Били са щастливи, защото са разнообразили лятната си ваканция и са научили толкова много за родното си място. Идеята за лятното приключение „По стъпките на траките“ е на Народно читалище „Пробуда 1920“ от с. Копринка.  Цялото село се обединило да участва в проекта, защото се прави нещо за децата.

Проектът на сдружение „Любен Каравелов“ от село Каравелово – „Красота, създадена от детските ръце и душа“, също е първият спечелен в историята на селото. Идеята била да се създаде център на занаятите в село Каравелово. Той се помещава в залата на кметството. През лятото на 2018 г. хората от сдружението закупиха хоризонтален тъкачен стан и инструменти за работилнички за курсове по дърворезба. Децата от селото се впуснаха да се забавляват, учат и вдъхновяват с безплатни курсове по тъкачество и дърворезба. Но с това селото много се прочуло. От Карлово и Сопот местни хора и чужденци се стекли към Каравелово, за да могат и те да се докоснат до тези старинни занаяти. Проектът предизвикал оживление в сдружението и сред местните жители, които били щастливи, че нещо се случва в тяхното село.

В мездренското село Лютиброд пък стартирала социална кухня на фондация „Проект Северозапад“, който в момента продължава да се изпълнява. Няколко години отнема реализацията на идеята – след извадени всички нужни разрешителни и закупуване на оборудване, социалната кухня вече се помещава в стара и неизползвана вече детска градина и осигурява всеки ден топла храна на бедни възрастни хора от Лютиброд и още 8 села. Възрастните хора заплащат храната, която е на много, много символични цени. Човекът, който седи зад идеята, е Яна Рупева – софиянка с корени в Северозападния край. Тази кауза я хванала за гърлото преди няколко години. Целта е храната да е топла, качествена и здравословна. Зад идеята застанали и дарители, които помагат с хранителни продукти.  Сега кухнята работи в добро партньорство с Българска хранителна банка.

Общото между тези три проекта е добрата кауза, насочена към обществото, и подкрепена финансово от VIVACOM Регионален грант. Началото на петото издание на инициативата на телекома бе обявено едновременно в пет града в България – София, Монтана, Габрово, Сандански и Русе.  Досега програмата е финансирала над 50 инициативи от цялата страна с общо 244 717 лв.

VIVACOM Регионален грант подкрепя добрите идеи от всеки български град или село чрез безвъзмездна финансова подкрепа (грант), за която могат да кандидатстват граждански организации в обществена полза, читалища, училищни настоятелства и настоятелства на детски градини. Програмата няма ограничение за сферите, в които ще се развиват идеите, важно е инициативите да са насочени към промяна, полезна за общността. Инициативата се провежда в партньорство с Български център за нестопанско право.

Подкрепата за всеки проект, както и досега, може да бъде до 5 000 лева, като няма ограничения на броя проекти, които една организация подава. Общата стойност на VIVACOM Регионален грант за 2020 г. е 60 000 лева. Програмата ще подкрепи инициативи с продължителност до 1 година.

Срокът за подаване на проектни предложения е до 12 януари 2020 г. За кандидатстване е необходимо идеята и обосновката ѝ да бъдат представени в  електронен формуляр: https://vivacomfund.bg/regionalgrant/apply/. Одобрените предложения ще бъдат обявени в началото на март 2020 г.

Те трябва да отговарят на три условия - полза от реализирането на инициативата или решаването на проблем за конкретна общност; въвличане на местната общност; новаторство.

Граждански организации, които до момемнта са спечелили подкрепа от  VIVACOM  Регионален грант, могат отново да кандидатстват с проект като условието е идеите им да надграждат постигнатите до момента резултати или да са по-различни от направеното досега.

Така например туристическо дружество „Приста“ от Русе две поредни години печелили Регионален грант. Първият проект бил „Дунав – синьото училище“, като тогава организирали плаване по Дунава с каяци и чистили островите от боклуци, които идват от течението на Дунав. Организирали и преходи и екскурзии на деца край Дунава.

На следващата година спечелили отново грант с проекта си „Вертикални пътеки“, с който прокарали и облагородили старинни монашески пътеки, по които са ходели навремето монасите исихасти до село Пепелина – едно от най-малките села в Русенско, в което има 14 – 15 постоянно живеещи. От туристическото дружество прокарали няколко атракционни маршрута с катерене по скалите и минаване през малки пещери – и за възрастни, и за деца. Селото е много красиво, в каньона на Русенски Лом, край него е пещерата Орлова чука, казват местните хора.

Постъпилите до 12 януари 2020 г. проекти ще бъдат оценявани от жури в състав: Веселка Вуткова (VIVACOM), Йордан Йовчев (спортист), Иван Кънчев (Сдружение „Българска история“), Ива Дойчинова (журналист) и Надя Шабани (Български център за нестопанско право).