01
Брой

Брой 53, Януари 2020

Обратно Новина Следваща

Големи проекти променят градовете през 2020 г.

  • 23 януари 2020, 14:29
  • Автор Жулиета Цветкова, Александра Петрова, Даниела Стоянова, Павел Стаменов, Галина Стоянова
  • ТЕМАТА

Medium %d0%92%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0 %d0%bf%d0%b0%d0%bd%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Големи проекти ще променят градовете през новата 2020 г. Кметските екипи са планирали мащабни ремонти и нови строежи, които да направят населените места по-удобни за гражданите и гостите им.

Докато София набляга на мерки за по-чист въздух и развитие на кварталите, то край морето например залагат на мащабни строителства. Варна ще има нови пристанища, естакада ще „прескочи“ свлачището по пътя за Златни пясъци, а с последната партида електробуси градският транспорт на морската столица ще е напълно обновен. Бургас има също много амбициозна инвестиционна програма – градът ще строи детска болница, която ще има всички нужни отделения, ще работи 24/7 и ще има и Спешно отделение. Старата столица Велико Търново залага на основен ремонт на ВиК мрежата. Стара Загора ще изгражда специализирано национално училище за даровити деца със засилено изучаване на природо-математически науки.

В Северозапада пък са планирани мерки за по-чист въздух. Най-голямата програма е на кметския екип във Враца, където е планирана истинска зелена революция с нови електробуси, акция „Хартия“, монтирането на подземни кофи за смет, въвеждането на разделно събиране на зелените отпадъци и „умно“ паркиране.

Варна инвестира в пристанища, пътища и паркове

„Прескачат” с естакада свлачището по пътя за Златни пясъци. Транспортът напълно обновен, идват последните 60 електробуса. Разширяват синята зона

Към разтоварване на автомобилното движение, облекчаване на паркирането и разширяване на възможностите за спорт и отдих са насочени ключовите инвестиции във Варна през 2020 г. Сред най-амбициозните проекти е възстановяването на панорамния път за Златни пясъци, който бе прекъснат от свлачище в района на спирка „Трифон Зарезан“ още през 2005 г. Предвижда се свлачищната зона да бъде „прескочена“ с естакада, идейният проект за която е готов от години, но едва в края на миналата година общината получи финансова подкрепа от МРРБ в размер на 15 млн. лв.

След мащабното строителство на новото трасе на бул. „Васил Левски“ от миналата година сега предстои завършване на последното му кръгово кръстовище, което ще осигури връзка с крайезерната улица „Девня“ и ул. „Георги Пеячевич“. Срокът за изпълнението му е септември, но при благоприятни метеорологични условия ще направим всичко възможно да приключим работа преди лятото, съобщи кметът Иван Портних.

За освобождаване на ул. „Девня“ от тежкотоварния трафик, който създава огромни задръствания и руши пътната настилка, се предвижда изграждане на алтернативно трасе за южната промишлена зона и пристанището. То ще бъде между Варненското езеро и жп релсите. Идеята е камионите да се отклоняват още от „детелината“ край гр. Игнатиево и по ул. „Атанас Москов“ да се включват в новия път, който в бъдеще ще обслужва и замисления интермодален терминал.

Пред завършване са двете рибарски пристанища в кв. „Аспарухово“. Първото на стойност над 13,5 млн. лв. е в местността Карантината и вече е с изградени съоръжения под и във водата, предстои строителството на триетажната му сграда за администрация и помещения за разтоварване, съхранение, продажба и спедиция на уловената риба. Второто ще носи името „Варна“ и се изгражда в предоставената от правителството бивша база на „Рибни ресурси“ ЕООД. След извършен ремонт там вече има възможност за обслужване на 6 големи кораба. За тази година е планирано разширяване на дейността, като се осигури възможност за достъп и на малки кораби.

Тази година Синята зона ще се разшири и ще обхване широкия център на града. Така към сегашните 2603 места за платено паркиране ще се добавят още 5752 места.

С доставката на нови 60 електробуса ще приключи пълното обновяване на автопарка на общинския превозвач „Градски транспорт“, който вече получи 85 нови автобуса и 30 тролейбуса по други проекти. Проектът за новите возила е на стойност 85,4 млн. лв., осигурени по ОП „Околна среда“.

До началото на активния туристически сезон се планира да приключи разширяването и модернизацията на пречиствателната станция за отпадни води на Златни пясъци.

Ще започне обновяването на филиала на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ по проект за над 7 млн. лв., ще бъдат завършени три нови спортни комплекса - на ул. „Студентска“ и в кварталите „Владиславово“ и „Виница“,  ще приключи ремонтът на стадион „Спартак“, ще продължи изграждането на нови площадки за спорт и игри в училища и детски градини. Успоредно с преобразяването на Аспаруховия парк, който кметската администрация е амбицирана да превърне във втора Морска градина, ще се работи и по нов парк в кв. „Младост“.

Съвместно с община Аксаково на терен от 9000 декара ще започне изграждането на нова икономическа зона, към която вече има значителен интерес от инвеститори. Предстои обявяване на обществена поръчка за проектиране и стротиелство на нов математико-технологичен кампус в района на Техникумите. Индикативната стойност на този проект заедно с обзавеждането и оборудването е 30 млн. лв. Тази година ще бъде обявен и международен архитектурен конкурс за социализиране на т.нар. Дупка в центъра на Варна.

Бургас строи детска болница и конгресен център

Ще има и библиотека със „зелен“ покрив и малък амфитеатър

Изграждането на нова Университетска детска болница ще бъде един от приоритетите, върху които ще се работи в Бургас през 2020 г. Избраният терен се намира в к-с „Зорница“, срещу спортна зала „Бойчо Брънзов“.

„Заделили сме достатъчно средства в новия бюджет за анализ и проучване за изграждане на новата детска болница. Мисля, че избраният терен е най-подходящ, тъй като се намира в непосредствена близост до УМБАЛ – Бургас и така ще бъде най-удобно“, коментира кметът Димитър Николов.

Лечебното заведение ще е за пациенти на възраст от 0 до 16 години. То ще бъде оборудвано с обзавеждане и апаратура от най-висок клас, отговарящи на всички съвременни стандарти в медицината.

Болницата ще има Спешно отделение, което ще е с 24-часов режим на работа, Реанимация и Диагностично-консултативен център.  В нея ще функционират още ключови за детското здраве клиники: уши-нос-гърло, нефрология, гастроентерология, пулмология, ендокринология, ревматология, неврология, очна клиника. Ще бъде разкрит и Център за научни изследвания, в който ще се работи върху научни проекти в сферата на детските заболявания.

През 2020 г. в черноморския град ще бъдат направени сериозни инвестиции и в сферата на екологията.

Започва изграждане на втора клетка на Регионалното депо за отпадъци „Братово Запад“. Тя ще е с капацитет 400 хил. тона.

Освен това системите за измерване на въздуха в Бургас ще бъдат надградени с нови показатели. Предстои също така да бъдат доставени и монтирани две нови станции за мониторинг на качеството на въздуха в града за фини прахови частици.

Сред ключовите обекти, които трябва да се случват в Бургас през тази година, е и новият конгресен център в зоната за обществен достъп на Пристанище Бургас. Той ще се използва целогодишно като място за провеждане на конференции, браншови срещи, изложби, концерти, образователни форуми, обучителни семинари. Сградата се състои от шест нива, ще има многофункционална зала за 500 човека, офисни площи, кабинети за научноизследователска дейност и др.

Черноморският град ще си има и нова библиотека с Център за съвременно изкуство. Сградата ще бъде със „зелен“ покрив. В нея ще се съхраняват над 600 000 книги, които сега са разпръснати на няколко места. Атриум ще свързва библиотеката и Центъра за съвременно изкуство. Във вътрешния двор ще се изгради малък амфитеатър. Идеята е обновената сграда да стане не просто книгохранилище, а и ново арт пространство.

Един от символите на града – Културният дом на Нефтохимика, тази година ще бъде открит с напълно обновена визия. Сградата ще се надстрои и „опакова“ в нова фасада, която изцяло ще промени нейния облик. Тече ремонт на всички вътрешни помещения. Пълна промяна ще претърпи голямата зрителна зала. Неизползваемият вътрешен двор ще е с малка сцена и ще се отвори от едната си страна към площад „Тройката“. Два асансьора и необходимите рампи за хора с увреждания ще осигурят комфортен достъп до сградата.

В Шумен ще сменят малко от лампите, липсват стълбове

През 2020 година община Шумен не планира изграждането на големи инфраструктурни обекти. В капиталовата програма на администрацията са заложени малко над 4 млн.лв., като голяма част от средствата ще са за разплащане на започнати ремонти по улици през 2019 г. Над 1 млн. лв. обаче общината ще отдели за реконструкция на уличното осветеление. Докъде ще стигнат тези пари, не е ясно. Кметът Любомир Христов посочи, че на много места в града е нужна подмяна на осветлението, но се срещат трудности, тъй като липсват стълбове, кабели. Той посочи още, че по един от големите булеварди в Шумен „Ришки проход“ дори липсва регулационен план и първо трябва да се направи такъв, а след това да се постави осветлението.

През тази година в Шумен планират също облагородяване на междублокови пространства в кварталите, както и да продължат с ремонти по улиците. За двете направления са заделени съответно 282 хиляди лв. и 2,38 млн.лв.

Иначе Шумен е в очакване на финансиране на няколко големи и важни обекти. Става въпрос за Пречиствателната станция за питейни води, нов довеждащ водопровод от яз. „Тича“ към града, за които се чака еврофинансиране. Изготвени са проекти за ремонт на Летния театър, за Градския стадион, за централната пешеходна зона. За тях обаче все още няма осигурено финансиране.

Велико Търново прави основен ремонт на ВиК мрежи и улици

Мащабни инфраструктурни ремонти ще бъдат основен приоритет в инвестиционната програма на община Велико Търново за настоящата година. Планираните дейности по уличната мрежа са обезпечени с финансиране, като за целта вече са одобрени и защитени проекти по различни европейски програми – ОП „Региони в растеж“, „Трансгранично сътрудничество Румъния – България“. Средства са заложени и по други финансови механизми.

Една от най-важните цели е подмяната на още няколко километра от ВиК-мрежите в града. Процесът започна поетапно от 2013 година с реализацията на първия воден цикъл на Велико Търново, когато бяха сменени над 10 км тръби за вода и канализация. През последните две години бяха поставени още 8 километра нови водопроводи в старата част на Велико Търново и кв. „Варуша“. За настоящата година е планирано началото на основния ремонт на ВиК инфраструктура с приблизително същата дължина – под целия бул. „България“, в кв. „Света гора“ и др.

Ще продължи и цялостното обновяване на уличната мрежа в старопрестолния град. Една от най-важните задачи е основната реконструкция на булевард „България“ и две натоварени кръстовища – „Беляковско шосе“ и до Летния театър. За целта вече са осигурени средства по ОП „Региони в растеж“, а в момента текат процедурите по избор на изпълнители. Факт ще стане и пешеходният надлез над улица „Магистрална“, за което също има пари и тече определяне на строител. На подобен етап е и реализацията на два буферни паркинга – под Балдуиновата кула и в района на бившето сержантско училище. В инвестиционната програма е заложено и закупуване на три електрически автобуса, които ще пътуват по нова градска линия между буферните паркинги, центъра на града и старата част.

От 2020 година започва и основният ремонт на близо 13 километра улична мрежа в кв. „Света гора“ и кв. „Асенов“, на улица „Опълченска“ и северния вход на града, на обходния път край Царевец и подстъпите откъм Варна. В този проект, защитен по българо-румънската програма, е и изграждането на два нови моста над р. Янтра край Царевец.

Инвестиции в инфраструктурата ще има в новите квартали – в кв. „Картала“ и „Зона Б“ ще бъдат построени шест нови улици, а в кв. „Бузлуджа“ ще бъдат ремонтирани три отсечки, свързващи директно части от квартала с новата пътна връзка.

Русе довършва големи проекти

През 2020-а община Русе ще довършва големи инфраструктурни проекти, голяма част от които вече са почти изпълнени. Все още администрацията не е обявила какво ще включва инвестиционната й програма конкретно, тъй като предстои обществено обсъждане на проекта за Бюджет 2020 и тогава той ще бъде представен публично.

Почти изцяло са изпълнени „Интегрирана система за градски транспорт на гр. Русе - 2 етап“ и „Реконструкция и рехабилитация на пешеходна среда и изграждане на зони за обществен отдих“.  Кейовата стена по  проекта „Развитие на поречието на река Дунав за по-добра свързаност на Еврорегион Русе-Гюргево с Паневропейски транспортен коридор №7“ също се очаква да бъде приключена още през 2020-а. Предстои да приключи основният ремонт на бул. „Липник“, който се наводняваше при обилни валежи, както и да започне дългоочакваният ремонт отново с европейско финансиране на булевард „Трети март“, който е важна пътна артерия.