Изолацията доведе до бум на домашно насилие

  • 14 юли 2020, 15:27
  • Автор Нина Александрова
  • МНЕНИЕ

Medium 18 %d0%be%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b8%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8

Доц. Михаил Околийски е завършил сексология в Хумболтовия университет в Берлин през 1995 г. В продължение на 15 години е част от екипа на Центъра за обществено здраве и анализи. От октомври 2014 година работи в офиса на Световната здравна организация за България. Психотерапевт е на деца и възрастни.

- Доц. Околийски, има ръст на заболелите у нас от COVID-19. Трябва ли да се върнат по-строгите мерки от началото на пандемията?

- Тенденцията е тревожна, има повишаване на новозаразени не само в България, но и в други страни в региона, на Балканския полуостров, в Северна и Южна Америка, Индия, Северна Африка. В Европа най-притеснително е развитието на пандемията в Русия. В България за първи път минахме психологическата граница от 1000 новозаразени за седмица, което е показателно, че и на дневна, и на седмична база случаите се увеличават. Още преди 2 месеца СЗО изпрати 6 стъпки за отслабване на мерките. Трябваше да е постепенно - да отпадат една по една в интервал от 10 дни, за да се види ефектът и ако не е добре, да се върне съответната мярка. За съжаление доста мерки у нас бяха разхлабени по едно и също време и по този начин няма как да се разбере коя от тях е довела до увеличаването на случаите. В края на юни СЗО излезе с материал, в който се отделя голямо значение на комуникацията на риска, адекватна такава нямаше у нас. Липсваше надграждане на посланията. В момента връщането на някои мерки е правилна стъпка на правителството, но бяхме учудени, че се разрешиха мащабни спортни прояви, като финала за Купата на страната, което може да промени епидемичната обстановка. Избърза се с разрешаването на посещения в нощни клубове и дискотеки, както и с абитуриентските балове. Експертите твърдят, че това е довело до увеличаване на броя млади хора, постъпили в болниците с COVID-19. Проблемът е, че по-голямата част от тях нямат симптоми или те са по-леки, но имат контакти с по-възрастните си роднини, които излагат на риск.

- У нас се получава разделение - част от хората неглижират проблема и казват, че няма изобщо коронавирус, докато други се пазят стриктно - слагат маски, ползват дезинфектанти?

- Свързано е с нашата народопсихология, като че ли винаги трудно уцелваме баланса. Едни хора са много стриктни, докато други напълно отричат наличието на вируса. Но в общественото пространство имаше много противоречиви послания - от една страна, позицията на Националния оперативен щаб, подкрепяна от СЗО, от друга - маргинални мнения, неподкрепени с научни доказателства за това, че вирусът не съществува, превенцията няма смисъл, физическата изолация и маските също. Вирусът е нов и препоръките на СЗО се обновяват непрекъснато. Хората бяха объркани, толкова много данни и информация имаше, че за човек е трудно да пресее истината.

- Фалшивите новини също са бич.

- СЗО още в първия момент, в който беше открит COVID-19, и с опита си от други пандемии препоръча хората да не прекаляват с информирането, максимум веднъж на ден, за да не се тревожат. При други групи от населението - в ромските общности например, СЗО имаше проект в кв. „Райна Княгина“ в Ямбол, свършихме много добра работа. Появиха се обаче местни пастори, много мощно финансирани групи, проведоха паралелна кампания, обяснявайки, че вирусът не съществува, разпространяваха и подписки с логото на Министерството на здравеопазването, в които се твърдеше, че хората не трябва да се пазят и всичко е една голяма лъжа. Стигна се дори до конфронтация със здравните медиатори. Тези случаи трябва да се разследват от прокуратурата, защото в Ямбол имаме много заразени и смъртни случаи, един от които е на дългогодишен и съвестен здравен медиатор. Това са истинските трагедии, които стоят зад подобен вид политически инсинуации между различни групи хора.

СЗО се бори и за опазване на околната среда и срещу тютюнопушенето, тъй като това е и пряко обвързано с риска от коронавирус. Здравното образование на младите хора също е важно. Те трябва да имат подготовка още от училище. Акцент трябва да има и върху психичното им здраве, за да могат да взимат адекватни решения за живота си. По двете теми - околна среда и здравно образование, имахме разговори със Столична община, планираме интензивно сътрудничество наесен. Предстоят пилотни програми и мерки, които ще се въведат в столицата. Но ще се опитаме да влезем във всички училища, не само в тези в София.

- Как се отрази няколкомесечната изолация на психиката на хората?

- СЗО още в началото предупреди, че ще има повишение на домашното насилие. Знаехме, че няма да се отрази добре и имахме много съвместни дейности с Министерството на здравеопазването, за да подготвим хората за рисковете за психичното здраве и как човек да се овладее в ситуация на изолация и в негативна среда заради страха, че ще остане без работа. Знаехме, че това неминуемо ще се отрази на повишената употреба на алкохол, на различни психоактивни вещества. Другият аспект, разбира се, е повишаването на домашното насилие, което често е от страна на мъжа към жената и детето. За съжаление, точно това се случи. Вече имаме 10 убити жени от началото на пандемията от техните партньори, случаите са в цялата страна. Имаме повишаване с 30% на сигналите за насилие - както от жени, така и от деца, които стават свидетели на насилие между родителите. Това не само застрашава живота им, но има и травматичен ефект, който ще се отразява тепърва през живота им. В тази връзка заедно с неправителствени организации направихме коалиция, говорихме с Български фонд за жените. Преди броени дни се срещнахме и с омбудсмана Диана Ковачева. Тя ще внесе предложения за редица законови стъпки, с които да се инкриминира още по-сериозно домашното насилие. Едно от предложенията е още при първа проява на насилие да се взимат мерки, а не да се чака до трета, тъй като и първата проява може да се окаже фатална. Институциите трябва да имат и по-добро партниране, за да може жените и децата да получат адекватна подкрепа. Трябва да има специализирани услуги, за да може жените да бъдат временно настанени в защитени кризисни центрове. В момента има само един такъв на фондация „Асоциация Анимус“, той е в София, а капацитетът му е 8 души. В новия закон за социална подкрепа това става отговорност на общините и те могат да разкриват подобни центрове. За целта обаче те трябва да разполагат с финансов ресурс, но не е предвидено откъде ще дойдат средствата. Кметът може да разкрива подобни центрове и такива трябва да има във всички по-големи градове, не само областни центрове, но парите трябва да са или от европейско финансиране, или целево от държавния бюджет. Това се налага, защото в противен случай може да се окаже, че правим мечешка услуга - човекът, който е насилван и е поел голям риск от още по-голямо насилие, бягайки, трябва да бъде защитен адекватно и от полицията, и от социалните органи.

- Как се отрази изолацията на децата? Техният живот също се промени - учиха дистанционно, а малките спряха да ходят на ясла и детска градина.

- Децата бяха особено уязвими покрай пандемията и изолацията, защото не можеха да разберат всички аспекти на заболяването поради възрастта си, от една страна, а от друга, наблюдаваха процесите и тревогите на родителите си. Липсваха им социалните контакти с приятелите. Затова СЗО направихме книга и я преведохме на български - „Моят герой си ти“. Тя е с картинки и обяснява как децата могат да се борят с коронавируса. Направихме и видеоверсия, за да може материалът да се разпространи максимално. Направихме и няколко уебинари - за доброто родителство по време на криза, както и за децата в алтернативна грижа и приемни семейства, тъй като те се намират в още по-голям риск. Важно е как ще се структурира денят на детето, то трябва да има надеждни маркери за спокойствие, а не замъглена версия на деня.

- Да очакваме ли наесен нов пик на вируса?

- Никой не знае това. Има много фалшиви новини, спекулации. Някои предвиждат и черен сценарий на съчетание на К-19 с морбили и сезонен грип. И всичко това се случва на фона на всичките антиваксърски движения, които пропагандират срещу ваксините. Получи се и феномен у нас - да се протестира против ваксина, която все още не е открита, с лозунги от рода на „Няма да позволим на Бил Гейтс и СЗО да ни ваксинират“. Но антиваксърските движения са много опасни, СЗО ги обяви миналата година за една от 10-те глобални заплахи за здравето. Ако падне ваксиналното покритие под един определен процент, ще бъдем застрашени от заболявания, които вече се смятат за изкоренени, като морбили и детски паралич. В Украйна, Италия, Германия, САЩ вече има много случаи. В България имаше кампания за ваксина срещу рака на шийката на матката, тя е напълно безплатна за младите момичета, но ваксиналното покритие е изключително ниско, за разлика от други страни, които изкорениха вече това заболяване, като Австралия и Нова Зеландия. У нас, за съжаление, годишно умират между 15 и 20 000 млади жени.

- Лабораторно създаден ли е COVID-19?

- Със сигурност не е създаден изкуствено. СЗО направи анализ на над 15 000 научни публикации и доказателства, събрани от целия свят. В нито една от тях не се намериха данни, че коронавирусът може да е създаден по лабораторен път. Той е възникнал спонтанно, след мутация в природата и се е предал вероятно от прилеп на човека. Една от основните следващи задачи е да се предотвратят възможностите за разпространяването му в бъдеще.