01
Брой

Брой 57, юли 2020

Обратно Новина Следваща

Кметове спасяват лято 2020 с концерти и съкровища край морето

  • 14 юли 2020, 14:23
  • Автор Александра Петрова, Жулиета Цветкова
  • ТЕМАТА

Medium 02 %d0%a7%d0%95%d0%a0%d0%9d%d0%9e %d0%9c%d0%9e%d0%a0%d0%95   %d0%90%d0%a0%d0%90%d0%9f%d0%af  %d0%9c%d0%90%d0%9b%d0%aa%d0%9a %d0%9f%d0%9b%d0%90%d0%96   %d1%81%d0%bd%d0%9a%d0%a0%d0%a1%d0%92%d0%a0%d0%90%d0%9a%d0%9e%d0%92.jpg   2

Въпреки песимистичните прогнози за лято 2020 заради COVID-19, в началото на юли плажовете по Южното Черноморие са достатъчно пълни и по всичко личи, че сезон все пак има.

За да гарантират безопасността на своите гости, шестте черноморски общини от област Бургас проведоха мащабно имунологично изследване, което да покаже колко души са имали „среща“ със заразата, без дори да са разбрали. Първият етап от него показа, че само 0,95% от изследваните 2 300 човека в региона са се срещали с коронавирус.

Проучването беше проведено в рамките на 20 дни – от 2 до 22 юни, на територията на общините Бургас, Приморско, Созопол, Несебър, Поморие и Царево. Изследвани са хора на случаен принцип, но част от тях са набирани умишлено от сферата на туризма. Тествани са поравно мъже и жени, разделени в 4 възрастови групи.

Резултатите от изследванията са преведени на 4 езика, за да рекламират Бургас и региона като безопасно място за почивка и ваканция.

„Направихме най-масовото регионално изследване в България. Болниците ни се научиха как се действа, в готовност са. Разчитаме много на доц. Велинов – декан на медицинския ни факултет и вирусолог по специалност. С доказания немски нанопрепарат, който има година действие, сме дезинфектирали всички детски градини, градския транспорт, детски и спортни площадки“, така кметът на Бургас Димитър Николов коментира мерките, които са взети в Бургас и региона, за да бъде спасен сезон 2020.

Успоредно с имунологичното изследване беше извършен и анализ на морската вода в областта, който показа изключително добри резултати – почти всички плажове в Бургаско (от общо 100 на брой) са с отлично качество на водата.

Бургас обаче не разчита само на мерките за сигурност и на чистата морска вода, за да привлича туристи. Противно на всички очаквания черноморската община обогати развлекателната си програма тази година, с което се надява да стане още по-привлекателна дестинация.

В културния афиш се появи нов фестивал, наречен „Лятна театрална сцена“. Той представлява съвместно сътрудничество между Община Бургас, Драматичен театър „Адриана Будевска“ и Държавен куклен театър – Бургас. Идеята е да се даде възможност на трупите на двете най-големи културни институции в града за изява след принудителната двумесечна творческа пауза. В програмата на този нов сценичен фестивал ще бъдат включени подходящи за сцената на Летния театър представления, които ще се реализират при спазването на всички необходими мерки за сигурност.

„За целия летен сезон са планирани различни тематични уикенди, в които се включва и туристическият бизнес. Гостите на Бургас това лято ще могат да посетят още Туристически комплекс „Акве Калиде“, Авиомузей Бургас и Фестивала на пясъчните скулптури. Бургаските музеи и галерии също очакват своите посетители. Освен интересните постоянни експозиции в РИМ-Бургас, от началото на месец юли в зала „Трезор“ на Археологическата експозиция е изложено и тракийското златно съкровище от Борово, датирано от IV век преди Христа“, съобщи Петър Парушев – началник отдел „Култура“ в Община Бургас.

Много интересни събития са предвидени и за сцената на о. Св. Анастасия – едно от любимите места за бургазлии и гостите на града. Там през цялото лято ще се провеждат театрални постановки и концерти.

Може би най-очакваното и посещавано събитие и това лято ще бъде SPICE MUSIC FESTIVAL. Той ще се състои на предварително обявените дати - 7, 8 и 9 август, в зоната до Морска гара на Пристанище - Бургас. Този фестивал се превърна в любимо събитие за меломаните още с първото си издание и има огромна роля за икономиката на града и за туризма в региона. Тази година на една сцена се очаква да излязат световноизвестни имена като Bomfunk MC's, C+C Music Factory, Sonique, Lou Bega, Corona, германските хип-хопъри C-Block, испанките Las Ketchup, Reel 2 Real ft, The Mad Stuntman, Rozalla, италианската денс формация Black Box, LayZee aka Mr.President, британското дуо Maxx, Kosheen, Nana, Vengaboys, Double You и др.

Поморие – лечебна кал и кулинарен туризъм

За да осигури здравната сигурност на своите гости, още преди началото на лятото местната власт в Поморие инициира масово тестване на хора, ангажирани в туристическия бранш, полицаи, лекари, хора от общинската администрация. „Това беше мащабна кампания на целия Бургаски регион, за да покажем, че областта е чиста от коронавирус и е безопасно място за лятна почивка“, коментира кметът на Поморие Иван Алексиев.

По думите му многократно са провеждани срещи с бизнеса, с цел да се очертаят мерките, които обектите трябва да спазват, за да не се допуска разпространение на заразата. През цялото лято ще продължи ежедневното измиване и дезинфекциране на улиците в Поморие. Строги хигиенно-санитарни изисквания има и за самите плажове на територията на общината.

„Но наред с това не сме забравили и мерките за осигуряване на обществен ред и сигурност, гарантиращи спокойствието на жителите и гостите на Поморие. Вече пристигна първата група командировани полицаи от вътрешността на страната. Има патрулни обходни двойки, служители на КАТ, дознатели“, допълни кметът Алексиев.

Той изрази съжаление, че заради усложнената епидемична обстановка някои от атрактивните събития в Поморие са отпаднали от програмата тази година. Но въпреки това черноморската община е изключително подходяща за културен и кулинарен туризъм. В тази връзка са разработени маршрути, включващи посещения на три знакови обекта – историческия музей, атрактивния открит музей на солта и античната куполна гробница.

В средата на юли ще бъде открит традиционният фестивал „Море и вино“, който ежегодно събира хиляди посетители от страната и чужбина. В програмата му са включени редица концерти, изложби, както и Седмица на морето, която събира в акваторията на Поморие десетки платноходки и яхти.

Кметът Иван Алексиев е категоричен, че песимистичните очаквания за нулев сезон тази година не са се оправдали. „Аз бях умерен оптимист, че ние сезон ще имаме. Поморие е утвърден като семеен курорт. Ние сме предпочитано място за българските туристи. Тук има развлечения за хора на всяка възраст. Освен плажовете има какво друго да се види. Не на последно място при нас има лечебна кал, която е изключително полезна, а сега е подходящото време за различни процедури“, допълни градоначалникът. Той подчерта, че се разчита изключително много и на уикенд туризма, тъй като много хора използват почивните дни и хубавото време и пристигат за кратка почивка край морето.

Немалка роля за това изиграва и масираната рекламна кампания, която Поморие провежда в 15 български града.

Роботът Али и е-администраторът Ева посрещат летовници и запазват час за ресторант над Варна

Десетки хотели остават затворени, дивите плажове са най-предпочитани

Изключително слаб сезон под знака на ограниченията, наложени заради Covid-19, изискванията за безопасност и анулирането на хиляди резервации за почивка, се очертава по Северното Черноморие. Големите курорти, които в други години посрещаха първите си туристи още в края на март и началото на април, едва през юни започнаха да отварят единични хотели, а първите им гости бяха българи и румънци. Първите чартъри от основен пазар като Германия дойдоха на 27 юни, но дори и с тези туристи малкото отворени хотели все още работят на четвърт от капацитета си.

За много от хотелиерите изискванията за осигуряване на физическа дистанция, редовна дезинфекция, повече открити пространства и спиране на климатичните инсталации се оказаха непосилни и за да си спестят допълнителните разходи, те ще пропуснат сезона. Курортният комплекс „Слънчев ден“ няма изобщо да работи това лято, а ръководството му се мотивира с грижата за безопасността на туристите и неприложимостта на системата all inclusive в условията на опасност от зараза.

Малцина приложиха гъвкавост и изобретателност, за да намалят до минимум преките контакти на туристите и персонала. Сред тях е Атанас Карагеоргиев, в чийто хотел в курорта Св. св. Константин и Елена гостите се обслужват от поточна линия вместо от сервитьори, а ястията, които се сипват от готвач зад санитарна преграда, преминават под кварцови лампи за допълнителна дезинфекция. В хотел на Златни пясъци пък туристите се посрещат от робота Али, който им декламира всички мерки за безопасност и може да им сервира на лоби бара, а електронният администратор Ева контролира целия им престой и може да им запази час за ресторанта и да поръча менюто им за максимално уединение.

В Албена още на бариерата се дезинфекцира всеки влизащ автомобил, а чадърите на плажа са разредени през 7 метра разстояние. Това е и курортът с най-ниски цени на чадърите и шезлонгите това лято в района – те са по 1 лев. Във Варна цените варират от 50 ст. на Офицерския плаж до 5 лв. на Централния и Южния плаж. За чадър с два шезлонга на плажа на Камчия се плащат 15 лв., в Св. св. Константин и Елена чадър с три шезлонга струва 9 лв., в Златни пясъци чадърът и шезлонгът са по 2 лв., а за матрак се дава още лев. С напредването на лятото градските плажове се напълниха, но дивите, неохраняеми ивици си остават най-предпочитани. Най-голяма възможност за изолация сред тях предлагат просторните пясъци край Шабла и Дуранкулак. В този район, където все още има запазени къмпинги с бунгала и се предлагат малки къщи за почивки, се надяват и на много по-добър сезон в сравнение с големите хотели.

От това лято започна и онлайн излъчване на безплатните туристически обиколки на Варна с екскурзовод, които се провеждат на 12 езика. Инициативата е на общината съвместно със Съюза на екскурзоводите, а целта е възможно най-голям брой потребители в страната и чужбина да се запознаят със забележителностите на града.

Варна няма търпение да се върне към нормалния летен ритъм, твърди кметът Иван Портних, който е с дългогодишен опит в туризма. Според него най-големи трудности срещат хотелиери и туроператори, специализирани в посрещане на туристи от страни извън ЕС, за които се налага карантина.

Приморско привлича с фин пясък, филми и тракийски светилища

Летният сезон в Приморско започна с безпрецедентни мерки за сигурност и дезинфекция, които да гарантират здравето на туристите.

„За нас безопасността е на първо място. От изключителна важност е да съхраним здравето и живота на съгражданите ни и хората, избрали Приморско за своята лятна ваканция. Поради тази причина Общинското предприятие „Чистота и озеленяване“ редовно извършва дезинфекционни дейности. Обработват се детски площадки, площи пред административни сгради, пейки, зони с рисков характер, улиците се мият с дезинфектант. Засега нямаме заболели и сме сигурна дестинация“, коментира кметът на Приморско д-р Димитър Германов.

Преди около месец в черноморската община беше извършено масово тестване на хора, сред които не бе констатиран носител на COVID-19.

„Да, този сезон със сигурност ще бъде различен. И все пак, както са знаели още траките, населявали земите на Приморско над 3000 години преди нас – слънцето носи силата на обновлението и новото начало. Ние сме оптимисти и виждаме, че с всеки изминал ден все повече българи идват да летуват тук. Това естествено се дължи и на масираната рекламна кампания, която предприехме тази година с билбордове по магистрала „Тракия“ , а също и в големи областни градове от вътрешността на страната. Правим реклама по радиоканали, генерираме позитивни новини в информационните сайтове, имаме присъствие в социалните мрежи чрез различни кампании за споделяне на снимки и спомени от Китен и Приморско, промотираме културното богатство – обявяване на ден от седмицата, в който да се посещават безплатно културни обекти на територията на общината“, уточни кметът. В масираната рекламна кампания е включен и филмът „Богатствата на Приморско и региона“, който е епизод от документалната поредица „Богатствата на България“.

Наред с това Приморско привлича туристи и с богата културна програма. Гостите на черноморския град могат да посетят историческия музей, където се намира впечатляващо златно съкровище, открито на територията на общината.

Близо до Приморско се намира и мегалитното светилище „Бегликташ“, както и скалното „чудо“ Лъвската глава. Това магично място е запазило тайните на древните траки и привлича посетители с мистика и красива природа. Любителите на горските излети могат да се разходят по живописните екопътеки из Странджа, част от които се намират в резерват „Ропотамо“.

„Не на последно място Приморско привлича туристи с красивите си плажове, чистата вода и ситния пясък. Наскоро РЗИ обяви резултати от проведено проучване за качеството на водите по Южното Черноморие и можем да се похвалим с чисти плажни ивици и кристална морска вода“, каза още кметът Германов.

Созопол – курбан, син флаг и много певци

За да се справи с рисковете от разпространението на коронавируса и да спаси летния сезон тази година, местната власт в Созопол инициира няколко срещи с представители на бизнеса, РЗИ и Агенция по безопасност на храните. „Дискутирахме здравните мерки, които хотелиери и ресторантьори ще спазват през целия сезон, с оглед спокойното летуване на туристите. Всички търговци са уведомени за начина и честотата на дезинфекциране, прането, отстоянията между масите и т.н. На дискусиите видях хора, които искат да работят, които искат да запазят своя бизнес. Ангажирани хора, които вярвам, че ще направят всичко възможно да спазват правилата, за да имат туристите пълна сигурност за здравето си“, коментира кметът на Созопол Тихомир Янакиев.

Нещо повече – тази година плажът в Созопол получи престижното екоотличие Син флаг, което гарантира, че морската вода там е с отлично качество, а пясъчната ивица отговаря на най-високите световни стандарти.

„Концесионерите приемат много отговорно изискванията за здравната безопасност на почиващите, плажните принадлежности се дезинфекцират всяка сутрин и след ползване от всеки турист. Сигурността на хората е приоритет. На централния плаж има седем спасители. Постовете са разположени през 150 метра, като на всеки два ще има трима спасители, а един допълнително ще обхожда всички постове“, обясни кметът Янакиев.

Созопол винаги е бил притегателна точка за туристите и заради своята архитектура и богата културна програма. По традиция в началото на септември ще се проведат празниците на изкуствата „Аполония“. Созопол привлича гости и с напълно нов арт фестивал – „Българско е“.

„За празника на Созопол – 17 юли, също сме подготвили богата програма – ще направим курбан за здраве в местността Св. Марина, предвиден е плувен маратон, концерт с участието на Жана Бергендорф и Дичо. Цяло лято ще се провеждат различни мероприятия на Амфитеатъра, Художествената галерия, Етнографския музей“, каза още кметът.

„По плажа има летовници, туристи се разхождат по улиците, което е добър предвестник за един нелош туристически летен сезон. Епидемичната обстановка определено го утежни и забави, но очакваме той да бъде изместен във времето до 10-15 септември, а защо не и до края на септември. Созопол се радва на благоприятен климат и времето тук е прекрасно и през есента. Ще разчитаме основно на т.нар. уикенд туризъм – петък, събота и неделя. Призовавам българите да проявят патриотизъм и да изберат българското море, както вече споменах, сезонът няма да бъде лош“, коментира Тихомир Янакиев.