Магията Лапландия - снежната страна на чудесата

  • 20 декември 2019, 17:23
  • Автор Мария Димитрова
  • СВЕТЪТ

Medium winter 1927427 1920

През декември магията се събужда. Милионите блещукащи светлинки стават още по-ярки върху белия сняг. Многобройни са и радостните лица на хлапетата, които с нетърпение очакват най-любимия гост. Белобрадият старец живее в най-вълшебното място на земята, на 4000 км от нас... и всяка година той полита с шейната от Лапландия, за да сложи тайничко под елхата подарък за всяко послушно дете. В планинското градче Рованиеми се намира работилницата на Дядо Коледа. Там, заедно със своите помощници - Снежанка, елфи и джуджета, той подготвя мечтаната играчка, лакомство, книжка или дреха.

Писма и пощенски картички от цял свят затрупват бюрото на Стареца, а те пристигат по всяко време, тъй като той приема поръчки в офиса си - пещера, целогодишно. Най-многобройни са тези от Италия, Полша, Великобритания, Китай и Япония. По стените на коридора в работилницата са закачени снимки на президенти, актьори и други известни личности, седнали до Дядо Коледа. По рафтовете в кабинета му пък са подредени огромни книги, в които са записани пакостите и добрините на всяко едно дете.

Повече от хората в Лапландия са само елените, сочи статистиката. Много от тях се разхождат свободно по улиците и въпреки че се скитат волно, те се считат за полудомашни животни, което означава, че всеки елен си има собственик и е маркиран. Характерът им пък е изключително благ – те са много дружелюбни и изобщо не са опасни. Затова не бива да се плашите от срещата си с тях – например, ако някой любопитен елен надникне през прозореца, докато вечеряте на топло със семейството си.

Особено разпространени и популярни са еленовъдните ферми, където животните се прибират само през най-студените зимни дни, когато не могат да намерят нищо за ядене в природата. В тази ледена страна на чудесата гостите й могат да отидат на т.нар. снежно “сафари” с шейни, теглени от елени. В действителност рогатите животни се отглеждат заради месото им (има специфичен вкус, който не всеки чужденец харесва, но хората тук редовно похапват) и кожата им.

Сред другите, по-обикновени лакомства, които може да опитате в Рованиеми, са пай с горски плодове, ароматни сладки с канела или най-консумираната храна в цяла Финландия – сьомга.

За още по-голямото вълшебство допринася и невероятното Северно сияние. Уникалното светлинно шоу се появява в 200 нощи в годината, но може да се наблюдава само когато е ясно. Според местните най-запалени по приказните небесни цветове са японците. Те дори имат специален софтуер на мобилните си телефони, който звъни и ги събужда, когато сиянието се появи. Ако пък случайно се успите, служителите на много хотели и хижи следят за цветните светлини и веднага ще почукат на вратата ви, за да ви събудят за зрелището. Според вярванията на ескимосите Северното сияние са всъщност духове, които играят на топка с череп на морж. Викингите пък смятали, че митичните същества отвеждат мъртвите в царството на изобилието.

Сред дълбоките преспи и само на крачка от Дядо Коледа се намира най-северният зоопарк в света. “Рануа” приютява почти всички обитатели на Арктика – полярни мечки, северни вълци и сови, петнист рис, лосове и росомахи. Всички над 60 вида представители на северната фауна живеят сред заснежената гора – в среда почти като естествената. На това място всеки посетител може с часове да наблюдава как мирно спят северните мечета или пързалящите се по снега видри.

Въпреки суровите полярни температури приказната Лапландия е истински магнит за туристите и все по-предпочитана дестинация за коледните и новогодишните празници. По това време на годината тук идват над 100 000 любители на зимата, планинските спортове или просто мечтатели, които искат да се докоснат до магията на детството. Местните хора вярват, че Joulupukki (финската дума за Дядо Коледа) живее на тайно място, някъде сред заснежените борове, в планината Корватунтури (в превод “ухо”), далеч от хората, в тунели, които никой не знае. Въпреки това най-малките жители на Рованиеми са сигурни, че Добрият старец чува всяко едно тяхно желание и няма да пропусне да ги изненада и тази година.