Най-горещите дестинации в Европа

  • 14 юли 2020, 15:35
  • Автор Мария Димитрова
  • СВЯТ

Medium 22 children 422488 1920

Лято е! Градусите под яркото слънце са високи, коктейлите студени, денят сякаш е безкраен, а нощите още по-вълшебни. По нашите географски ширини това е бленуваното време от годината, а по други места – не толкова далеч от нас жаркото слънце грее почти през цялата година. Въпреки пандемията, мнозина не се отказват да стегнат багажа и да се отправят към морските брегове. Съвсем не далеч от нас се намират някои от най-горещите дестинации, на които тенът е задължителен, а почивката – сигурна. Редица градове в Гърция, Португалия и Испания са си заслужили титлите на топ място на Стария континент, където жегата е неизменна част от деня чак до края на септември.

Първенец по високи температури сред европейските градове е гръцката столица Атина. Заради изключителната горещина често се случва най-голямата туристическа забележителност в цялата страна – Акрополът, да бъде затворен в следобедните часове. Рекорд бе поставен тази година през май месец, когато метеорологичните станции отчетоха 37 градуса на сянка, а през 1977 г. там е измерена най-високата за Европа температура от +48° пpeз юли. За да „не изгорят“, местните и гостите на града търсят спасение от палещите лъчи под дърветата и край градските фонтани. Нo днес най-топлият град в Европа е Никoзия в Kипъp. Дopи пpeз зимaтa нe става по-хладно от 5° пpeз нoщтa. Още по на юг - в Егейско море – гръцкият остров Родос също впечатлява с екстремните температури всяко лято.

В град Фаро в Португалия дори през зимата градусите са доста над нулата. През януари и февруари те достигат 17, така че след горещото лято може да се каже, че настъпва една дълга и топла пролет. Далеч по-известният Лисабон също изумява с „разтопяващите“ дни в периода от юни до септември. Милиони туристи всяка година избират да прекарат ваканцията си на това място, събирайки витамин Д на плажовете в красивата столица.

През последните години се наблюдава и не толкова обичайното свръхгорещо време и на Балканите. 2015 г. е рекордна в това отношение, като тогава средно най-високите дневни температури са били 43 градуса. Сред градовете, които са начело на класациите по жеги на нашите ширини, са Мостар в Босна и Херцеговина, Тирана в Албания и черногорската столица Подгорица. Според прогнозите на родни и чуждестранни експерти и това лято на Балканския полуостров ще бъде сухо, а живакът ще скочи доста високо. Температурите често ще са над 35 и дори ще надхвърлят границата от 40 градуса по Целзий.

Времето в Малта е не просто топло. Температурите удрят рекордни стойности, на които малко хора биха издържали. Дори и през зимните месеци там рядко е под 15 градуса, а с шоколадов тен местните хора и туристите могат да се сдобият само докато се разхождат по улиците.

Любопитен е фактът, че на острова се намира селото на популярния герой - моряка Попай. Въпреки че е измислен образ, мястото, където е сниман едноименният филм за него, е напълно реално и носи името Сладък рай. Около зелените води на Средиземно море са построени 19 автентични цветни дървени къщички, каквито ги описва създателят на комикса.

Разположен на южното крайбрежие на Испания, през летните месеци (от юни до септември) Малага се радва на близо 11 часа слънчева светлина всеки ден. Средната температура през това време е между 25-30 градуса, а ниските нива на влажност гарантират, че дори най-горещите дни остават приятни. Известно е, че има един от най-топлите зимни сезони в цяла Европа, дори най-студеният месец (януари) тук е около 15 градуса.