01
Брой

Брой 52, Декември 2019

Обратно Новина Следваща

Общински данъци нагоре от 2020 г.

  • 20 декември 2019, 15:54
  • Автор Дарина Михалева, Александра Петрова, Цвети Василева, Жулиета Цветкова
  • ТЕМАТА

Medium %d0%93%d0%a0%d0%90%d0%94%d0%a1%d0%9a%d0%98 %d0%a2%d0%a0%d0%90%d0%9d%d0%a1%d0%9f%d0%9e%d0%a0%d0%a2  %d0%a4%d0%90%d0%9d%d0%94%d0%aa%d0%9a%d0%9e%d0%92%d0%90  %d0%9d%d0%9e%d0%92  %d0%a2%d0%a0%d0%90%d0%9c%d0%92%d0%90%d0%99  %d1%81%d0%bd. %d0%9a%d0%a0%d0%a1%d0%92%d0%a0%d0%90%d0%9a%d0%9e%d0%92 20

Повишаване на част от местните данъци и такси от 2020 г. планират голяма част от кметските администрации в страната. Така местните управи се надяват да напълнят хазните си и да имат средства за инвестиции. Други обясняват, че ще вдигат налозите за старите коли без катализатори като екомярка. Критиците на такива мерки обаче са скептични как по-висок данък за стара кола ще доведе до по-чисти градове. Всички предложения предстои да се гласуват от общинските съветници заедно с бюджетите на общините за 2020 г.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова бе сред първите, които заговориха за частично увеличение на ставките в бюджет 2020. Данъкът за автомобилите ще се увеличи с различен процент в зависимост от екологичния стандарт на колата и нейната мощност. Най-голямо ще е поскъпването за най-старите и най-мощни автомобили. Така за кола над 20 години с категория Евро 2 и мощност от 200 конски сили догодина ще се плащат 326 лева данък при 222 лева през тази година. При категории Евро 5 и Евро 6, с мощност до 100 конски сили, данъците ще се запазят. С увеличението на ставките за колите от общината прогнозират допълнителен приход от 17 млн. лева за 2020 г. Допълнителният приход от увеличението ще отиде за ремонт на квартални улици и тротоари. Половината от парите - 10 млн. лева, ще бъдат дадени на районните кметове. „Справедливият принцип е замърсителят плаща. Това увеличение е минимално и е позволеното по закон. Не очаквам много хора заради това да оставят колите си, по-скоро мерките за това са тези, по които работим и в които ще инвестираме тези средства за подобрение на градския транспорт - създаване на по-добър довеждащ транспорт и по-добри разписания“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Предлага се още жителите на София да плащат повече на общината и за всяка сделка с имот или кола - 3% от стойността при 2,5 на сто в момента. Тази година по това перо в общината трябва да влязат 100 млн. лева. При новите такси сумата трябва да нарасне до 122 млн. лева.

От опозицията в местния парламент скочиха, че това са съмнителни мерки с ефект върху екологията, а ще бръкнат в джоба на хората, без да се предлага алтернатива.

Спор тече и в Пловдив за размера на местните данъци и такси за догодина. Въздухът на Пловдив е в лошо състояние, затова ще се поощряват тези, които карат нови коли, за да може старите постепенно да спрат да се движат и да го замърсяват. Затова от догодина най-вероятно ще бъде вдигнат  този данък. Екипът на кмета Здравко Димитров предлага да се вдигне и данъкът за прехвърляне на имущество от 2.5 на 3%. Тези пари ще се използват за изграждане на нова инфраструктура. Местната власт предлага още такса ТБО да стане от 1.5 промила на 1.8 промила. Това ще увеличи средно с 1.2 лв. на месец таксата на един имот.  Тези пари може да се ползват само за почистване, извозване и депониране, като общината няма право да ги харчи за други дейности.

Това обаче се случи преди екоминистър Нено Димов да обяви, че ще предложи на Министерския съвет екоданъкът за общините, който догодина трябва да се вдигне от 57 на 95 лв. за тон, да бъде разсрочен на три пъти до 2022 г. Това са отчисленията, които плащат за депониране на отпадъци.

Общините ще плащат по 69 лева на тон през 2020 г., вместо планираните 95 лева, обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов на встъпителния форум на НСОРБ за мандата. В момента таксата е 57 лв. на тон. Заради недоволството на общините от планираното сериозно увеличение обаче е взето решение то да се случи на етапи в следващите 3 г. Така през 2020 г. таксата става 69 лв. на тон, през 2021 г. ще се повиши с 13 лв. и ще стане 82 лв. на тон, а през 2022 г. отново ще се вдигне с още 13 лв. и ще стигне 95 лв. на тон. Мисля, че това решение е поносимо и приемливо за всички страни, каза Димов. Така по думите му няма да се наложи вдигането на такса смет почти никъде. Целта е общините да депонират по-малко боклук, а да въведат системи за разделно събиране и отпадъците да могат да се оползотворяват повторно.

В Пловдив се предлага още данък МПС да се намали за автомобили Евро 5 и 6, като се редуцира коефициентът за киловатите на колите. Няма да се променя данък сгради, той ще остане същият.

Туристическият данък под тепетата също ще бъде увеличен средно с по 20 стотинки. По закон той се използва за подобряване на туристическата инфраструктура - паркинги, информационни центрове, реклама. Ставката е на стая на вечер по категории – за първа категория става 40 ст., втора - 60 ст., трета - 80 ст., четвърта - 1 лв. и пета - 1.20 лв.

И бургазлии със стари автомобили ще плащат с 5 до 25 лева повече

Бургазлии ще посрещнат новата година с по-високи данъци за старите автомобили.

Предлаганите минимални промени на коефициентите са само за автомобили, които нямат или са с най-ниските екологични категории. Целта е ограничаване употребата на подобни превозни средства и оттам намаляване на вредните емисии във въздуха.

„Предлаганото увеличение е между 5 и 25 лева. Промяната е различна за всеки автомобил. Променя се единствено коефициентът за екологична категория. Имат значение мощността и годината на производство. За по-мощните стари автомобили се предлага по-високо увеличение, защото повече замърсяват“, коментираха от местната управа.

За сравнение: за автомобил „Опел Астра“ (година на производство 2004 г.), мощност 92 kw, без екологична категория – за 2019 г. данъкът е бил 166,98 лв., а по сегашното предложение ще е 182,16 лв.; автомобил „Фолксваген“ (година на производство 1999 г.), мощност 125 kw, ЕВРО 3 – за 2019 г. данък – 253,00 лв., за 2020 г. се предвижда – 278,30 лв.; автомобил „Нисан“ (година на производство 2007 г.), мощност 66 kw, ЕВРО 4 – досега е заплащал 37,06 лв., по сегашното предложение – 41,69 лв.

Предлаганият проект на Наредба за определяне размера на местните данъци на територията на община Бургас е съобразен с европейското законодателство, както и с разпоредбите и целите на националното и местното законодателство. Община Бургас няма да увеличава най-масовите налози такса смет и данък сгради.

Живко Тодоров оттегли повишаването на такса смет

Без промяна за детските градини, остава 50 лева на месец

Оттегляме предложението за такса смет, което трябваше да влезе в Общинския съвет в края на годината. Решението не е под натиск или заради недоволство. Бюджетът на общината ще компенсира разликата от 1.3 млн. лева и ставките за такса смет ще останат непроменени. Този разход ще бъде за сметка на инвестиционната дейност. Винаги сме мислили за гражданите и не сме предлагали нищо, което е в техен ущърб. Това заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров в средата на декември.

Градоначалникът определи като „див популизъм“ изказвания и опити за спекулации с темата от общински съветници в медиите. „На въпроса защо сега предлагаме това увеличение отговарям - тази промяна нямаше как да се случи преди изборите, както обясняват те, защото времето й е сега. Предстои приемане на годишните бюджети на общините. Разглеждането на план сметките винаги се случва по това време ноември – декември. Те се уповават на местните данъци и такси“, коментира по темата още Тодоров.

„В такса смет нямаме излишък или остатък – напротив, имаме минус. В сравнение с основни общини като Бургас, Пловдив, Сливен, Велико Търново, Плевен, разходите за чистота в Стара Загора са най-ниски. Това е така, защото след обществената поръчка цените, които плащахме преди по концесионния договор, от 7.5 млн. лева, сега са около 6 - 6.5 млн. лева. Това означава, че сме спестили минимум 6 млн. лева през годините. Ние се отличаваме сравнително от останалите общини. Обслужваме 51 села. Това е от значение, защото е различно от обезпечаването на чистотата само в града, както е в Пловдив. От селата приходи почти не получаваме от такса смет. 16 лева на година е налогът в някои от тях, но разходите са в пъти по-големи“, поясни още той.

Кметът отбеляза още, че говоренето за смяна на методиката с изчисляването на член от домакинството също трябва да бъде обмислено добре. „В момента бизнесът поема най-голямата тежест, а с колко трябва да скочи таксата за хората след това? Необходими са специални формули, обхващащи голям спектър компоненти. Иначе тази методика би ударила уязвимите социални групи“, каза той.

Останалите налози няма да се вдигат. Данък сгради е 1,45 промила, таксите за детска градина остават 50 лева за целодневните и 55 лева за седмичните, остава непроменена и месечната такса от 20 лв. за ползване на детска млечна кухня.

Общинските съветници ще умуват и върху предложението на кмета за регламентиране на условията и реда за платено ползване на общинските бази с културно предназначение. Предлага се за новооткрития Музей „Литературна Стара Загора“ входната такса за възрастни да бъде 3 лв., за ученици и студенти 1 лв. и за деца до 7 години безплатно.

Използването на реновираната зала на Синдикалния дом, която вече ще се нарича Културен център „Стара Загора“, в рамките на 6 часа ще струва 3 360 лв. За втори и следващ спектакъл в рамките на това време се плаща допълнително по 1 200 лв.

Драстичен скок в малки общини край морето

Във Варна ще се плаща повече за нов имот

С около 67% да скочи таксата за битови отпадъци на територията на община Суворово през следващата година, предлага кметът Данаил Йорданов. Така гражданите, които досега са плащали по 3 промила върху данъчната оценка на жилищни и нежилищни имоти, ще трябва да внасят такса в размер на 5 промила. Същият размер ще дължат за жилищни имоти и юридическите лица, а за нежилищните им имоти таксата ще е 9 промила.

Домакинство в Суворово с данъчна оценка на имота си 6102,50 лв., което сега внася такса 18,48 лв., догодина ще трябва да отдели 30,81 лв., пресмятат от администрацията. За селата в общината, където данъчните оценки са по-ниски, за имот с оценка 3418,60 лв. тази година се дължи такса за битови отпадъци 10,25 лв., а след промяната размерът й ще стане 17,09 лв.

Очаква се с увеличението да се осигурят около 140 000 лв. приходи за бюджет 2020, които ще отидат за подобряване на услугите по чистотата.

Сравнително по-нисък е планираният скок на няколко други местни налози в общината. Данъкът върху недвижимите имоти ще се увеличи от 2 на 2,5 промила за всички данъчно задължени лица, което ще вдигне годишните приходи от него с 25%. Ще растат и данъците върху наследството – от 0,4 на 0,8% за наследствен дял над 250 000 лв. при братя и сестри и децата им, а при останалите наследници – от 3,3 на 6,6%. При възмездно придобиване на местната хазна ще се дължат 3% от стойността.

За данъка върху превозните средства ще се заложат минималните ставки, за да се запази социалната му поносимост. Планира се обаче увеличение на туристическия данък, който сега е в размер на 50 ст. за реализирана нощувка. От догодина той ще бъде от 60 ст. до 1 лв. в зависимост от категорията  на туристическия обект.

С 30% ще се вдигне промилът на такса смет на територията на община Аксаково. Това означава 4,4 на 1000 за жилища в общинския център, по 8,14 – за гр. Игнатиево, с. Любен Каравелово и селищните образувания край тях, 5,6 промила за с. Кичево и селищните му образувания и по 11,33 на 1000 лв. от данъчната оценка – за останалите населени места в общината. За търговските обекти в различните населени места дължимата такса ще е от 5,49 до 13,10 промила.

От 2,6 на 2,93 промила е предвиденото увеличение на данъка на граждани върху недвижимите имоти в Аксаково, Игнатиево, Любен Каравелово, Кичево, селищните им образувания и вилната зона. За всички останали населени места в общината, където сега се дължаха 4 промила от данъчната оценка, ще се плащат по 4,5 на 1000.

В община Аврен от 2013 г. насам имотният данък за физически лица е 3 промила, а за юридически – 4,5 промила върху данъчната оценка. От началото на следващата година те ще се изравнят на 4,5% за всички. Увеличението ще донесе 39 900 лв. повече приходи годишно, пресмятат от администрацията.

Таксата за битови отпадъци, която от 7 години е 2 промила върху данъчната оценка, вече ще се диференцира според населеното място. За селата Дъбравино, Синдел, Близнаци, Приселци и Аврен тя ще стане 7 на 1000, а за останалите 11 села в общината – 12 промила.

От 5,5 до 6,5 промила в различните населени места ще варира таксата за битови отпадъци и в община Вълчи дол, а за нежилищните имоти на предприятия и еднолични търговци тя се увеличава от 9 на 10 промила. Администрацията се мотивира както със започналото през последните 2 години подаване на декларации от юридическите лица за намаляване на отчетната стойност на имотите, което води и до спад на данъчната оценка и таксата, така и с предстоящото закупуване на нови съдове за смет и автомобил за поддържане на паркове, градини и улични платна. План-сметката за чистота при пълна събираемост ще е близо 700 000 лв.

Предвижда се и уеднаквяване на данъка върху недвижимите имоти – той става 3 на 1000 за физическите и за юридическите лица, като в резултат приходите от него ще се увеличат с 20%. Предстои и леко вдигане на ставките на данъците за автомобили.

В община Ветрино непроменяният от години данък върху имотите в размер на 1,5 промила ще стане 2 на 1000 за всички – и физически, и юридически лица. От 2,5 на 3% от оценката се предвижда да се увеличи данъкът за придобиване на имущества по възмезден начин или с дарение. Такса смет за имоти на граждани във Ветрино ще бъде 3 промила, в Средно село – 4 промила, в с. Момчилово – 5,5 промила, в селата Млада гвардия, Невша, Неофит Рилски и Ягнило – 6 промила.

Увеличение с 0,5 промила за данъка върху недвижимите имоти и за таксата за битови отпадъци планират и в община Девня.

От 2,6% на максималния размер на 3% може да се увеличи данъкът за придобиване на имущество по възмезден начин във Варна. Това ще стане, ако Общинският съвет приеме предложението на кмета Иван Портних за изменение и допълнение за Наредбата за определяне размера на местните данъци.