01
Брой

Брой 57, юли 2020

Обратно Новина Предишна

Огняново – СПА столицата на Пиринско

  • 14 юли 2020, 15:39
  • Автор Владимир Симеонов
  • ПОСЕТЕТЕ...

Medium 24 ognianovo ka6ti krai vodata

Истинска метаморфоза преживя гърменското село Огняново през последните 15-20 години. То загърби тютюна и примитивното земеделие, за да развива и печели от туризъм. Тук къщите за гости и хотелите никнат като гъби след дъжд. Някогашните земеделци разчитат на хотели, ресторанти, магазини, на работа в туристическия бранш, за да изкарват пари и да осигуряват препитание за семействата си.

А в началото на този век почти цялото население се занимавало с производство на тютюн, произвеждали се между 120 и 150 тона „зелено злато“. Днес хотелите вече са почти 30, десетки са къщите за гости. Тук почти няма безработица. Само тези, на които не им се работи, не се трудят. Дори хора от съседни селища намират работа в хотели, заведения, магазини. Има глад за работна ръка. Защо е този бум на туристи, въпреки че тази година имаше и много тежки месеци заради епидемията от коронавирус?

Минералната вода е богатството на селото, заради нея насам идват и българи, и чужденци. Изворите са с много добри лечебни свойства. Никак не е случайно, че римляните създават наблизо града Никополис ад Нестум, тъй като съчетанието на термалните извори с планина Родопите е уникално. Огняново пък се превръща в целогодишна туристическа дестинация за нашенци и чужденци. По празниците над 90% от легловата база е заета. Реално леглата в селището вече са над 1500.

Местните хора отдавна са наясно, че тяхното богатство е водата. Тя дава поминък на населението. Предимството на курортното селище са ниските цени за нощувки. Може да се намери легло за 10-15 лева на вечер в частните квартири. В някои хотели се спи само за 20 лева, а в цената е включена и закуска.

Тук се предлагат куп глезотии за гостите – басейни с минерална вода, СПА процедури – джакузи, парна баня, сауна. Всеки иска хем да отдъхва, хем да ползва лечебната сила на тукашните минерални извори.

В Огняново сигурно е едно – никой не иска да се връща към тютюна, всички са наясно, че бъдещето им е туризмът. И правят необходимото, за да привличат все повече гости от страната и чужбина.

Гости се дивят на Римски град с амфитеатър

Древният римски град Никополис ад Нестум в община Гърмен отвори врати, след като два месеца бе затворен в извънредното положение заради коронавируса. В историческото селище има аниматор, който да посреща гостите, има и охрана, и човек, който отговаря за поддръжката. Древният град Никополис ад Нестум е построен в късноримската епоха, през 106 година, от император Траян в чест на победата му над даките. Селището е едно от малкото запазени в България и единствено в Родопите от периода на римското владичество на Балканите. Обявено е за археологически и архитектурен паметник.

През последните години Никополис ад Нестум се превърна в туристическа атракция. Преди време по проект бяха реставрирани и консервирани кулите, крепостните стени, късноантичните терми. Монтирано бе ефектно осветление, изградена бе мрежа от алеи, за да могат посетителите по-добре да разгледат римския град. Построен бе и малък амфитеатър, където се провеждат различни фестивали и събития.

Миналия месец атрактивното влакче отново започна да вози туристи от общинския център Гърмен до Никополис ад Нестум. Билетът за възрастните гости на римския град струва 3 лева, а за учениците цената е само лев.

Ковачевица – перлата на Родопите, филмите и артистите

Село Ковачевица в Западните Родопи е туристическата перла на община Гърмен. Затова населеното място е обявено за исторически и архитектурен резерват. Тук е запазен автентичният вид от ХVIII-ХIХ век на много от къщите. Това е причината да е едно от най-известните и красиви български села. Къщите са почти изцяло изградени от камък, включително и покривите, като само при най-високите последният етаж е от дърво.

Живописната възрожденска архитектура открай време привлича не само туристи, но и творци. За село Ковачевица родните кинаджии отдавна разправят, че е Българският Холивуд. Най-напред там е сниман българският филм „Мъжки времена“. След това още над 20 филма, като по-известните са „Селцето“, „Мера според мера“, „Опашката на дявола“, „Сирна неделя“, „Откраднати очи“, „Бяла магия“.

Малцината жители на селото не само гледали как се прави кино, но и често ставали актьори. И играели в киноленти наред с титани на българското кино като Григор Вачков, Велко Кънев, Мариана Димитрова, Руси Чанев.

Най-важното за местните хора е да запазят автентичните къщи, да съхранят калдъръмените улички, да запазят красотата на природата наоколо. Това ще е гаранция за още много гости в китното и уникално селце, както и за още филми, които ще се снимат в Ковачевица.

Лещен е царството на „зелените къщи“

Много от къщите за гости в гърменското село Лещен притежават сертификат „Зелена къща“. Това е знак, че в тях има грижа за природата при обслужването на гостите. Признанието се дава и на семейни хотели, които успешно са преминали оценка за съвместимост с европейските критерии за качестено настаняване, където отрицателното въздействие върху природата е сведено до минимум. Домакините най-често са семейства от местната общност, които познават своя край и умеят да представят на гостите красотата на заобикалящата природа, чара на традиционния бит и особеностите на местната кухня.

Строят се все нови и нови къщи за гости. Леглата в селището вече са над 250. А интересът на наши и чужди туристи се увеличава непрекъснато. Лещен е един от най-привлекателните и автентични курорти за селски туризъм в България. То е разположено на 600 м надморска височина в крайните южни склонове на Западните Родопи. Жителите му се гордеят със запазените старобългарски къщи. Повечето са реставрирани и предлагат характерната за този край възрожденска атмосфера, съчетана с модерен комфорт. Разположени са по стръмните склонове на планината и носят всички белези на ковачевския архитектурен стил. Сред най-забележителните архитектурни паметници са църквата „Св. Параскева“ от 1837 г. и Килийното селско училище. Всеки пита и за Глинената къща на Флинтстоун, която е уникална и изградена в неповторим стил. В нея човек хем се пренася в каменната ера, хем ползва модерните бани и кабелната телевизия.