Пишат нови критерии за данъчни оценки на жилища и офиси

  • 20 декември 2019, 16:27
  • Автор Мария Димитрова
  • ФОРУМ

Medium received 795232924231366

Финансовото министерство и Националното сдружение на общините вече дискутират мерки за осъвременяване на критериите за данъчната оценка на жилищния фонд. Това заяви председателят на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов по време на встъпителния форум на НСОРБ за новия мандат.

По думите му сегашната методика е изключително остаряла и неефективна. „Критериите не са променяни от края на 90-те години и трябва да се обновят, за да има по-добра правна рамка за определяне на данъците“, каза Панов.

Затова до март месец догодина трябва да станат ясни новите правила, на базата на които ще се определя данъчната оценка на имотите.

Ще се актуализира и районирането, което също влияе на размера на имотния данък. От данъчната оценка зависи и такса смет.

Градоначалникът обаче бе категоричен, че тези промени след актуализация не означават автоматично по-високи плащания за къщи, апартаменти, офиси и т.н.

За формирането на нова методология се говори отдавна. Последният срок за приемането на такава е 2022 г., по която общините работят заедно с държавата.

„Нашият мандат ще бъде един от най-сложните за управление“, категоричен бе Панов.

„На нас се пада отговорността за новото интегрирано планиране на общинското и регионалното равнище. Екипи ще подготвят проекти по новите оперативни програми и в тях особена важност ще има постигането на комплексен ефект в различните сфери на обществения живот“, посочи още кметът на Старата столица.

„Бъдещето е в зелените политики, в умните градове, в енергоспестяващите технологии, щадящи околната среда“, сигурен е той.

По думите му дългото отлагане сега ще накара управниците да инвестират повече средства и повече усилия в тази посока.

Според министъра на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова и вицеприемира Томислав Дончев приоритет е създаването на още индустриални зони. „Важно е всеки район да се обедини около няколко ключови приоритета, ще се коментират такива проекти, които ще решат голяма част от проблемите“, каза Аврамова. По думите на Дончев би било грешно всички индустриални зони да се финансират с държавни пари. Вицепремиерът посочи, че подкрепата трябва да се изрази в облекчаване и съкращаване на процедурите. „Когато инвеститорът се появи, трябва да му се посочи подходящ терен“, заяви той.

Регионалният министър спомена и ресурса на новата програма „Региони в растеж“, който по думите й, ще бъде 3 млрд. лв. Тя обърна специално внимание и на друг приоритет – изграждането на добра инфраструктура. „Нашата задача е да създадем добра инфраструктура. Колкото по-мощна става индустрията, толкова по-добри трябва да бъдат пътищата. Реализирайки проекти като пътя Видин - Ботевград, магистрала „Хемус“, ще спомогнем за намаляване на различията между регионите на страната“, каза тя по време на форума.

На събитието присъства и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Според нея София фокусира проблемите. „Тук проблемите се виждат от всички и решенията изискват общата подкрепа“, коментира тя. По думите й една от най-важните задачи е работата за подобряване качеството на въздуха.

„Обърнах се към НС и вече е внесено предложението за инкриминиране на нерегламентираното горене на отпадъци, защото то е опасно за живота на хората“, посочи кметът. И допълни, че по нейно предложение МОСВ започна работа по въвеждане на стандартите за дърва и въглища, а Министерството на транспорта разработва стикерите, които ще се предоставят при годишните технически прегледи отново вследствие на инициатива на Столичната община. „Стикерът ще съдържа информация за реалното състояние на очистващата система на всеки автомобил, като това ще даде възможност в дни с превишение да се контролира замърсяването“, обясни Фандъкова.

Конференцията събра над 400 представители на местната власт от цялата страна, министри и парламентарния шеф Цвета Караянчева.

Общините казват кои да са приоритетите за финансиране в новия програмен период

Във фокуса на внимание на дискусията под мотото „Развитие на общините – развитие на държавата“ на Встъпителния форум на местните власти бе новата програма за развитие на регионите. Кметът на община  Кърджали Хасан Азис, който е и зам.-председател на НСОРБ, бе модератор на дискусията. Той подчерта, че вече има първоначална яснота относно териториалната демаркация на бъдещите бенефициенти. 40 големи общини ще могат да кандидатстват с проекти по бъдещата програма за регионално развитие, а останалите 225 ще могат да кандидатстват по Програмата за развитие на селските райони.

„В момента проучваме мнението на общините по това разпределение, ще представим скоро първиге коментари“, съобщи зам.-председателят на НСОРБ.

Регионалният министър Петя Аврамова представи разяснения относно предстоящите промени в Закона за регионалното развитие, които предвиждат нов модел на общинско планиране.

Хасан Азис представи направено през лятото проучване на НСОРБ за удовлетвореността на живеещите в санираните по Националната програма за енергийна ефективност многофамилни жилищни сгради. Получените  над 8 500 отговора показват, че над 95% от хората са удовлетворени от новата визия на блоковете си, отчитат и намаляване на месечните си сметки.  Общините очакват програмата да продължи както и досега – 100% безвъзмездно за живеещите, и кметовете разчитат на подкрепа от МРРБ.