Помагаме на млади лекари да работят в Горна Оряховица

  • 17 февруари 2020, 18:16
  • Автор Антоанета Петева
  • РЕГИОН

Medium %d0%94%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%80 %d0%94%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b5%d0%b2

Инж. Добромир Добрев е кмет на Горна Оряховица от 2011 г. Роден е на 27.10.1976 г. в града. Завършил е Русенския университет „Ангел Кънчев“ - магистър електроинженер по електроенергетика и електрообзавеждане. От 2007 г. до 2010 г. е заместник-кмет „Стопански дейности и евроинтеграция“ в община Горна Оряховица.

- Г-н Добрев, в бюджета за 2020 г. Горна Оряховица заложи рекултивация на сметището, ремонт на Градската градина. Кои са големите проекти и приоритети на общината за тази година?

- Това са едни по-мащабни проекти, но има и други приориретни. За мен всеки проект, свързан с развитието на общината, е важен. Сред другите значими е реконструкцията на читалище „Братя Грънчарови - 2002“, за което ще кандидатстваме за финансиране. В края на 2019 г. с постановление на Министерския съвет получихме средства за рехабилитация на пътната мрежа. По този начин ще имаме възможност да преасфалтираме квартали с доста нарушена пътна настилка.

Рекултивацията на сметището е важен обект, защото край старото сметище се намира крепост от национално значение – Ряховец. За нея готвим проект пред МРРБ, но за да го подадем, ни е важна рекултивацията на сметището, което е в подножието на крепостта. Надявам се до края на годината да се случи рекултивацията, за да си подадем проекта за крепостта. Общината се е ангажирала да вложи около 100 000 лева в рамките на 2 г. за засаждане на различна растителност – храсти, дървета и др. видове. За да може тази яма в подножието на крепостта да се превърне в красив парк.  Ряховец е пазела крепостта Царевец от нападения от север, била е знакова за Второто българско царство. Има доста интересни разкопки, всяка година заделяме пари за работа на археолозите. Това ни мотивира да направим проект, за да покажем цялостната прелест на тази културна ценност.

Имаме проект за ремонт на Градската градина - един от емблематичните паркове на Горна Оряховица. След реализирането му ще остане само един парк, който трябва да облагородим – така че хората от всеки квартал да имат хубава градина наблизо.

- Община Горна Оряховица е от малкото, които не вдигат местните данъци и такси. На какво се дължи това?

- Вдигането на данъците е болезнена тема за всеки един гражданин. Смятам, че първо трябва да се направят анализи, преди да се предприеме такава стъпка. Преценихме да задържим ставките, за да може през 2020 г. с промените в наредбите за данъчните оценки и другите ставки за определянето и администрирането на такса смет да направим анализ и да предложим за догодина адекватно евентуално увеличаване, съобразено с нормалните коефициенти за гражданите на Горна Оряховица.

- Имате ли достатъчно техника за зимно почистване? И какви са плановете ви за лятото – ще има ли повече миене на улиците например срещу фините прахови частици?

- От миналата година общината предприе драстични мерки. От юли 2019 г. направихме общинско предприятие за миене, метене и снегосъбиране. Със снеговалежите се справихме добре. С новата структура упражняваме добър контрол.

Закупихме доста техника – 7 машини, които са в действие. През зимата са направени на снегорини и за опесъчаване на улиците, а през летния сезон – за метене и миене са другите машини.

- Мръсният въздух е като бич за голяма част от градовете у нас. Как се бори Горна Оряховица за по-чист въздух?

- С работата на машините, с обхващането на по-голям периметър от площта на града. Горна Оряховица е един от градовете с най-много дни в годината с фини прахови частици над нормите. Намираме се в котловина и при мъгла и безветрие тежките облаци се задържат по-дълго над града. Анализите сочат, че превишение на ФПЧ имаме през зимните месеци. Водим дела с МОСВ относно декласирането на общината, тъй като не попадаме в програмата за средства за замяна на старите отоплителни уреди с нови. Времето ще покаже дали сме криви или прави.

- През тази година планирате да се създаде и кризисен център, пострадали от насилие. Какви специалисти ще работят с тях?

- В момента имаме НПО, което в момента изпълнява този вид услуги. Виждаме, че все повече потребители се възползват от този център. Все повече потребители се нуждаят от съдействие и затова решихме да разработим кризисен център. В обществото се наблюдава все повече насилие.

- Градът е известен като захарната столица на България. Безработицата е под 4%. Каква е средната работна заплата в региона, успяват ли компаниите да задържат служителите си, или хората търсят по-добро възнаграждение в други части на страната и в чужбина?

- Бих казал, че през последните години много компании и в сферата на месопреработката се установиха в нашия регион. Защото,  знаете, със защитеното географско наименование, Горна Оряховица е известна и с горнооряховския суджук. Доста месопреработвателни предприятия произвеждат на територията на Горна Оряховица този деликатес.

В тази насока върви успешно отрасълът. Заради всичко това и близостта с някои общини безработицата е доста под средното равнище. Надявам се това да се яви конкурентна среда и по някакъв начин да се вдигнат заплатите. Средната работна заплата в общината е над 850 лева. Доста от фирмите вече предлагат добри възнаграждения за запазване на кадрите.

- Подготвяте и индустриални зони. Какъв инвеститорски интерес очаквате с построяването на магистрала „Хемус“?

- Подписахме меморандум с Министерството на икономиката за създаването на Индустриална зона. Тя ще бъде до магистрала „Хемус“, летище Горна Оряховица и жп възел. Нашата цел е да се направи в близкото бъдеще интермодален терминал, който да обслужва бизнеса. Географското положение на Горна Оряховица е добра предпоставка за инвестиционен интерес. Направили сме промяна в наредбата с преференциални ставки в данъчната тежест за инвеститори, които искат да инвестират при нас.

- А има ли кадри, които да работят? Това е проблем в цялата страна във всички сектори.

- Моята теза е, че когато влязат високотехнологични компании и предложат високо заплащане, кадри ще се намерят. Имаме 6 професионални гимназии на територията на Горна Оряховица. Велико Търново е на 4 км от нас, там има университет. Така че дори да няма подготвени кадри, те ще могат да бъдат обучени. Но хората се ориентират първо от вида на заплащането, от условията на работа. Стремим се да привлечем инвеститори, които да вдигнат нивото на заплатите.

Имаме завишен интерес към професионалните гимназии и тези с дуално обучение. Някои от предприятията на територията на общината са заявили такова обучение като Захарни заводи. Мога да кажа смело, че едната гимназия подготвя кадри за тях. Имаме доста предприятия за производство на машини, имаме договорни отношения с електротехникума. В преговори сме с механотехникума, тъй като металургично предприятие има нужда от кадри. Има доста голям интерес за подготовка и преквалификация на кадри за бизнеса. Правим всичко възможно да сме гъвкави и да помагаме на бизнеса да си взаимодейства с нашите професионални гимназии.

- Горна Оряховица прави и фонд за млади специалисти. Каква е концепцията му?

- През тази година заложихме средства за фонд за специалисти в сферата на здравеопазването заради общинската болница. Подпомагаме млади специалисти, като поемаме част от разходите им за специализацията, за да ги мотивираме да практикуват в нашата болница.  

Общината подкрепя и даровити деца от различни сфери. Това стимулира децата да се развиват. И вече имаме по-грандиозни успехи и на международни сцени. Целта ни е трудът им да не остава незабелязан и да се занимават с това, което харесват. Подпомагаме ги с парични суми според постиженията през годината.

- Как и с какво общината привлича гости от страната и чужбина – крепости, вилни зони, екопътеки, празник на горнооряховския суджук?

- През последните години Празникът на горнооряховски суджук се посещава от все повече хора. Най-добрата реклама е от човек на човек. Мястото където го провеждаме стана тясно и за това трябва да помислим за ново. Относно туристите – няма как да изместим Велико Търново, който е духовната столица на България. По-скоро Горна Оряховица е известен като индустриален град. Но имаме с какво да се похвалим. Затова искаме да разработим крепостта Ряховец, защото така можем да подпомогнем културното извисяване на региона, който се оформя в триградието около Лясковец, Горна Оряховица и Велико Търново.

Снимки: Община Горна Оряховица