Сердар върна портмоне с пари, ще става полицай

  • 23 януари 2020, 15:26
  • Автор Ирина Ангелова
  • ГЕРОЙ

Medium %d0%a1%d0%b5%d1%80%d0%b4%d0%b0%d1%80 %d0%9c%d0%b5%d1%85%d0%bc%d0%b5%d0%b4  %d0%b4%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b0   %d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d1%8a%d0%bf%d0%ba%d0%b0  1

Третокласникът Сердар Мехмед от ОУ „Д-р Петър Берон“ в Момчилград получи почетна грамота за доблестно поведение. Тя му бе  връчена  лично от  директора на полицията в Кърджали старши комисар Атанас Илков в началото на годината. Момчето заслужи признанието за достойна постъпка. В първите дни на януари намерил на пешеходна пътека в Момчилград портмоне с

950 евро, 275 лв.,

130 турски лири, лични и банкови документи

и незабавно го предал в полицейското управление. Униформените се свързали със собственичката на изгубените пари и документи, която се прибрала в родния си край след пътуване до Германия.

На награждаването на Сердар в полицейското управление в Момчилград присъстваха майката на момчето – Шенгюл Мехмед, както и помощник-директорът на училището Севгюл Вели.

„Намерихме портмонето на връщане от негова тренировка по тенис на маса“, разказа майката на третокласника Шенгюл Мехмед. Тя допълни, че Сердар е единствено дете в семейството и винаги са го учили с баща му да бъде честен, да помага. Родителите на Сердар са обикновени хора, бащата в момента работи в чужбина.

На срещата в полицията, когато го награждават за доблестната му  постъпка, момчето обяснява, че иска да стане полицай, за да защитава по-слабите и хората, изпаднали в беда. За това има и добрия пример на свой  съсед, който работи в полицията в Момчилград.

„Желанието му се породи, когато преди време

получи като подарък  полицейска шапка от нашия съсед

допълва майката. Тя се гордее със сина си и се надява неговата мечта да се сбъдне като порасне. 

Момчето е много добър ученик, прилежен и отговорен в училище, казва пом.-директорът на ОУ „Д-р Петър Берон“ Севгюл Вели. Освен уроците, Сердар обича да чете художествена литература, сега най–голям  интерес проявява към български народни приказки и приказки на други  народи. 

Освен добър ученик Сердар е и активен спортист. Като много деца от Момчилград и той е запален по тенис на маса. И това не е случайно

тенис школата

на родопския град

е известна в

цяла България

„Много се надяваме този добър пример да намери своите последователи сред съучениците на Сердар, а и сред всички граждани в обществото ни“, каза старши комисар Илков при връчването на почетната грамота.

Той поздрави майката и учителите за чудесния резултат във възпитанието на детето и отбеляза, че честността, почтеността и добрите дела винаги имат смисъл и представляват стойностен модел на поведение.