Силните кметове са шанс за обновление на ГЕРБ

  • 14 юли 2020, 15:03
  • Автор Иглика Горанова
  • ГЛЕДНА ТОЧКА

Medium 08 img 20190925 110012

Димитър Ганев е съосновател на изследователски център „Тренд“. Преди това е работил като политолог в социологическа агенция „Галъп интернешънъл“. Бил заместник-редактор на българското научно списание за политика и култура „Conservativa Quarterly“.

- Г-н Ганев, Бойко Борисов каза, че ще проветрява партията. Може ли на успешните кметове да се гледа като на фигури, които ще влязат в изпълнителната власт?

- ГЕРБ има сериозни позиции в местната власт. Там има фигури, които са разпознаваеми и имат добра репутация. Показали са добри управленски резултати. Това са столичният кмет Йорданка Фандъкова, Димитър Николов на Бургас, Живко Тодоров на Стара Загора, Калин Каменов на Враца. Такива хора са потенциален политически ресурс, който може да даде тласък на ГЕРБ и да освежи редиците.

Кметовете в Бургас и Стара Загора са градоначалници от доста време насам. Не могат вечно да стоят на кметския пост. Ако те влязат обаче като лица на централно ниво, като министри например, това ще доведе до частични местни избори в тези ключови общини. Тук вече идва и ново изпитание – имат ли ГЕРБ фигури по тези места, които могат да спечелят доверието на местната общественост.

- Как ще се отрази липсата на Цветанов в ГЕРБ?

- Цветанов е човекът, който създаде структурите, който вършееше в тази партия в добрия смисъл на думата. Той е човекът, който подбираше местните елити. Сега Борисов поема ГЕРБ в свои ръце и влиза много по-сериозно в партийния живот. Далеч не казвам, че това ще бъде революция. Напротив – повечето хора ще си останат. Борисов няма да прави много резки движения, за да не руши вече установени баланси по места. Но в следващата парламентарна група на ГЕРБ със сигурност ще се даде възможност на нови хора. Вероятно ще има и генерационна смяна. Това би бил и добър подход за освежаване на образа на формацията.

- Кметът на Бургас Димитър Николов периодично е лансиран за различни постове, включително и за кандидат-президент от ГЕРБ, но досега не се е съгласявал. Каква е вероятността да го направи?

- Не трябва да забравяме, че Димитър Николов е в политическа роля като зам.-председател на партията. С Йорданка Фандъкова е същото. Пак казвам, че не е лесна ситуацията, защото ще трябва да се правят частични избори и не е ясно какъв ще е резултатът от тях. ГЕРБ могат да се окажат в сложна ситуация на един частичен вот. Да не забравяме битката за кметския стол в София. Победата на Фандъкова беше трудна и ако не беше точно Фандъкова, а някой друг, ГЕРБ можеха и да загубят изборите.

- БСП може ли да се обновяват като дърпат фигури от местната власт?

- През 2015 г. БСП не спечелиха нито една област. След последните местни избори си възвърнаха някакви позиции в Русе и в Благоевград, но би било нелепо да взимат ресурс от местната власт. Напротив – те трябва да насочват ресурс в посока на местната власт, да създават кадри по места, трябва да заложат на генерационно обновление. Имат един кмет, който се ползва със сериозен местен авторитет – Владимир Москов, кмет на Гоце Делчев. Но той е достатъчно високопоставен в партийната йерархия, защото е зам. -председател на партията. БСП няма разпознаваеми лица на местно ниво, които да я дърпат на избори и да бъдат евентуален кадрови ресурс на централно ниво.

- Как стои въпросът с ДПС?

- Там се случи нещо много важно, защото от партийната централа обявиха, че ще правят генерационна смяна. Лидерството на места ще се поема от кадри, родени след 90-те години, или поне такава е заявката. ДПС могат да си позволят тази смяна, защото повече от 20 г. младежката организация на ДПС инвестира в тези млади хора, пращат ги да се образоват в чужбина, инвестират в тяхната квалификация и поддържат много стройна и мобилизирана младежка организация. Нищо подобно не може да се види в ГЕРБ или в БСП. В социалистическата партия направиха казионна организация на младежите, в която няма никаква жизненост. В ГЕРБ е същото. Как пък не чухме една инициатива, с която да запомним която и да е от младежките структури на двете големи партии. Със сигурност там има читави хора, но и двете младежки структури са се превърнали в комсомолски организации, които следват само и единствено повелите на голямата партия. Ще дам един пример как е в другите държави. В Германия като се правеше голямата коалиция между Християндемократическия съюз (ХДС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП), младежката организация на ГСДП излезе с позиция, че не трябва да се влиза в коалиция с ХДС, защото това е грешна стъпка и че трябва да се остане в опозиция. Т. е. младежите застанаха на една много ясна позиция срещу голямата партия. Даде се голяма битка там. Младежите обаче имаха лице, идентичност, позиция. Абсурд е подобно нещо да се случи сред младежите ГЕРБ или БСП. Както вече казах - в тези партии се превърнаха в казионни организации, които се използват да поднесат венци на някаква годишнина, което означава, че те не съществуват.

- След всички записи и скандали може ли да се говори за предсрочни избори?

- Не, за предсрочни избори не може да става дума, защото няма логика Борисов да даде властта на своя политически опонент Румен Радев. Едни предсрочни избори минават през служебен кабинет. По всяка вероятност ще има редовни избори в края на март 2021 г. Ако има някаква форсмажорна ситуация, която да постави Борисов в състояние на невъзможност да управлява повече, може да се стигне до оставка на кабинета и до формиране на ново правителство в рамките на това Народно събрание. По конституция мандатът се дава на първата политическа сила и ГЕРБ може да създаде кабинет. Но пак казвам – това е при някаква много тежка изненадваща ситуация, която не се вижда на хоризонта. Но и това не минава през предсрочни избори.

- Ще успее ли Цветанов да мобилизира ресурс от ГЕРБ, за да си направи свой политически проект?

- Цветанов ще се опита да мобилизира периферни партийни мрежи на ГЕРБ, които в последните няколко години са загубили позиции в резултат на някакви кадрови промени, като типичен пример е бившият кмет на Видин, който е сърдит на националното ръководство на ГЕРБ. Цветанов ще прави структури по тази линия. Много е важно да се знае той ли ще е председател на партията и какви лица ще има около него. На тези въпроси още няма отговори и е рано да гадаем какви точно са му перспективите.

- От останалите нови политически проекти кой е с най-големи възможности да влезе в следващия парламент?

- Ако се доверим само на социологията, то това е проектът на Слави Трифонов.